ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ρόλος του Γιούνκερ

Γιατί δεν ήρθε στην Αθήνα ο Επίτροπος Γκ. Έτινγκερ

Ο επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ ανέβαλε την επίσκεψή του για σήμερα στην Αθήνα λόγω «φόρτου υποχρεώσεων», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, μια αιτιολογία που δεν φαίνεται μακριά από την πραγματικότητα καθώς είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την αναγγελία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι του αναθέτει νέο χαρτοφυλάκιο.
etingker

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Έτινγκερ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους. Η κ. Γκεοργκίεβα, Επίτροπος από τη Βουλγαρία, εγκαταλείπει το χαρτοφυλάκιό της, προκειμένου να αναλάβει της θέση της διευθύνουσας συμβούλου στην Παγκόσμια Τράπεζα, μια εξαιρετικά τιμητική θέση και για τη χώρα της.

Ο κ. Γιούνκερ, δήλωσε ότι «ο κ. Έτινγκερ είναι ο πρώτος Επίτροπος σύμφωνα με το πρωτόκολλο μετά τους εν ενεργεία Αντιπροέδρους. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης και αντιπρόεδρος σε προηγούμενες θητείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία και καλό δίκτυο επαφών με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη-μέλη και τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον επαγγελματισμό, την ικανότητα και την εμπειρία του προκειμένου να αναλάβει τη νέα θέση ευθύνης».

Έως τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε η κ. Γκεοργκίεβα αναλαμβάνει τη νέα θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα ο κ. Γιούνκερ της ζήτησε να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τον κ. Έτινγκερ.

Δεδομένου ότι κάθε κράτος της ΕΕ έχει ένα μέλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το κενό που αφήνει η κ. Γκεοργκίεβα πρέπει να καλυφθεί από εκπρόσωπο της Βουλγαρίας για την υπόλοιπη θητεία της Επιτροπής, με έγκριση του Συμβουλίου και έπειτα από συμφωνία του Προέδρου της Επιτροπής σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ για ονόματα υποψηφίων, καθώς και για το χαρτοφυλάκιο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.