ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣτΕ ΘΑ ΠΕΙ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ - ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ...

Είναι Τρίτη 18 Οκτωβρίου, αργά το βράδυ. Η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας μόλις έχει ολοκληρωθεί. Οι δικαστές έχουν ψηφίσει να γίνουν δεκτές οι προσφυγές των καναλαρχών κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο Πρόεδρος Σακελλαρίου ανακοινώνει πως οι επόμενες δύο συνεδριάσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 24 και την Τετάρτη 26 του μηνός. Ο αντιπρόεδρος Ράντος παίρνει το λόγο και διαμαρτύρεται: "Κύριε Πρόεδρε, την προηγούμενη Παρασκευή (14/10) μας είχατε πει πως οι επόμενες δύο συνεδριάσεις θα ήταν σήμερα Τρίτη και την Παρασκευή (21/10). Εγώ, τοις κείνου ρήμασι πειθόμενος (σ.σ. δηλαδή του Σακελλαρίου), έκλεισα εισιτήρια να μεταβώ στις Βρυξέλλες για να δω την κόρη μου. Τώρα μας λέτε πως η συνεδρίαση δεν θα γίνει την Παρασκευή, αλλά τη Δευτέρα. Θα πρέπει δηλαδή εγώ να χάσω τα χρήματα που κατέβαλα για το ταξίδι". Απάντηση Σακελλαρίου: "Κύριε αντιπρόεδρε, έχετε δίκαιο. Αν είναι θα σας δώσω εγώ τα χρήματα". "Όχι, κύριε Πρόεδρε, δεν το είπα γι' αυτό, αλλά για την τάξη που πρέπει να τηρούμε". "Κύριε αντιπρόεδρε, σας ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση που σας προκάλεσα". "Εντάξει, δεν πειράζει. Όλα καλά. Συνεδρίαση τη Δευτέρα".

Μεταφέρω αυτή τη σκηνή για ένα και μόνον λόγο. Επειδή, εκτός από τη λεπτή δόση ειρωνείας που περιέχει (το "τοις κείνου ρήμασι πειθόμενος" βγάζει μάτι) είναι ενδεικτικό και του κλίματος της αντιπαλότητος που υπάρχει μεταξύ του Προέδρου Σακελλαρίου, τον οποίον προήγαγε στη θέση αυτή η παρούσα κυβέρνηση, και του αντιπροέδρου Ράντου, ο οποίος διεκδίκησε, χωρίς να τα καταφέρει, να είναι αυτός ο Πρόεδρος. Βεβαίως η αντιπαλότητα δεν (μπορεί να) έχει να κάνει με τις καρέκλες, αλλά με τα συζητούμενα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ, θέματα: Τη νομιμότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Ο Πρόεδρος Σακελλαρίου, όπως φαίνεται και από την ψηφοφορία συντάσσεται, να το πούμε σχηματικά, με την κυβερνητική θέση, αντίθετα ο αντιπρόεδρος Ράντος όχι μόνον είναι αντίθετος, αλλά και για όσους γνωρίζουν τα του ΣτΕ είναι ο άνθρωπος που επηρεάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον -αν δεν συντονίζει- τους δικαστές που διαφωνούν. Πάντως, από τη στιγμή που ξέσπασε η ροζ ιστορία του αντιπροέδρου ο λαλίστατος -και μάλιστα με γοητευτικό, όπως λένε, λόγο- Αθανάσιος Ράντος έχει επιλέξει τη σιωπή.

Πάντως, αν εξαιρέσουμε τη σοφτ και κομψή αντιπαράθεση Προέδρου και Αντιπροέδρου πρέπει να σημειώσουμε πως κατά τα άλλα η συνεδρίαση της Τρίτης, που με την απόφασή της, να συζητηθεί επί της ουσίας ο διαγωνισμός και ο νόμος, έβαλε φωτιά στην κυβέρνηση και το πολιτικό σκηνικό, ήταν μάλλον μια ήρεμη συνεδρίαση. Το κλίμα ήταν ελαφρώς παγωμένο λόγω των ροζ δημοσιευμάτων για τον αντιπρόεδρο Ράντο. Δεν είναι τυχαίο ότι κανείς δεν έκανε αναφορά στα δημοσιεύματα, πλην ενός, ο οποίος, παρενθετικά, σε μια πρότασή του είπε τις εξής οκτώ λέξεις: "Έχουμε κι αυτό το θέμα με τον αντιπρόεδρο". Και τίποτε άλλο. Βεβαίως, ό,τι αντιπαράθεση ήταν να γίνει είχε γίνει, και μάλιστα με αρκετή ένταση, την Παρασκευή 14/10. Η συνεδρίαση της Τρίτης άρχισε με τον Πρόεδρο να ρωτά αν θέλει κάποιος να πει κάτι και βλέποντας ότι δεν υπήρχε διάθεση προέτρεψε τον εισηγητή να συνοψίσει τη γνώμη του και αμέσως ξεκίνησε η ψηφοφορία, που απέρριψε την εισήγηση περί μη παραδεκτού των προσφυγών με ψήφους 16-9. Σε μισή ώρα, από τις 6 έως 6:30 το απόγευμα, η συζήτηση και η ψηφοφορία είχα ολοκληρωθεί και ξεκίνησε η συζήτηση επί της ουσίας με πρώτο θέμα το ΕΣΡ, αν δηλαδή ο διαγωνισμός έπρεπε να γίνει από τον υπουργό ή από το ΕΣΡ. Μετά από περίπου τρεις ώρες, στις 9:30 το βράδυ, ο Πρόεδρος κήρυξε περαιωμένη τη συζήτηση, ορίζοντας νέα διάσκεψη για αύριο Δευτέρα και αν χρειαστεί και δεύτερη για την Τετάρτη.

Στο τρίωρο, μεταξύ 6:30 και 9:30, η συζήτηση δεν είχε ιδιαίτερες φορτίσεις ειμή μόνον τις παρεμβάσεις-υποδείξεις ορισμένων συμβούλων, και κυρίως των αντιπροέδρων Αναστάσιου Γκότση κυρίως και Μαίρης Σαρπ δευτερευόντως, προς τον εισηγητή. Υποδείξεις του τύπου: "Μην προσπαθείς να πας τη συζήτηση αλλού". "Μπες στην ουσία του θέματος". "Αυτά που μας λες δεν είναι λυσιτελή". Ο εισηγητής Παπαγεωργίου προσπαθούσε να πει πως η σχετική διάταξη, με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη στο Σύνταγμα, επιτρέπει διπλή ανάγνωση: οι τηλεοπτικές άδειες είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ, αλλά και του υπουργού. Και για να ενισχύσει το επιχείρημά του κατέφευγε στις τοποθετήσεις των βουλευτών (Βενιζέλος, Καραμανλής, Κωνσταντόπουλος κ.α.) την περίοδο που εσυζητείτο το θέμα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Μάλιστα όλο το σχετικό υλικό της Βουλής καθώς και κάθε αρθρογραφία επί του θέματος είχε διανεμηθεί μ' έναν ογκώδη φάκελο προς μελέτη στους συμβούλους. Επιπροσθέτως, ο εισηγητής διατύπωνε τη γνώμη πως επειδή, για λόγους πολιτικής αντιδικίας, δεν υπάρχει ΕΣΡ είναι αντικειμενική η δυσκολία και επομένως ορθώς τον διαγωνισμό προκήρυξε ο υπουργός.

Οι σύμβουλοι, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες από δικαστικούς και πολιτικούς κύκλους, το πιθανότερο είναι πως θα απορρίψουν και τη νέα εισήγηση του Παπαγεωργίου, ενδεχομένως και με μεγαλύτερη πλειοψηφία από αυτή του 16-9 επειδή, όπως λένε όσοι γνωρίζουν την ψυχοσύνθεση των δικαστών, ορισμένοι θα προτιμήσουν να συνταχθούν με την πλειοψηφία παρά να αθροιστούν και πάλι στη μειοψηφία. Η περίπτωση να υπάρξει ανατροπή και να έχουμε αποδοχή της γνώμης του εισηγητή για το ΕΣΡ είναι ισχνή έως απίθανη λένε οι γνωρίζοντες τα του ΣτΕ. Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστεί και δεύτερη συνεδρίαση την Τετάρτη και η απόφαση να ληφθεί τη Δευτέρα. Αυτό θα γίνει εφόσον οι διαφωνούντες με τον εισηγητή αποφασίσουν να μην τοποθετηθούν όλοι και σε κάθε περίπτωση όσοι το κάνουν να είναι σύντομοι. Εκτός και αν ο Πρόεδρος, για δικούς του λόγους, αποφασίσει η ψηφοφορία, παρότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε, να γίνει την Τετάρτη. Και βέβαια υπάρχει η περίπτωση να απουσιάσει εκτάκτως κάποιος σύμβουλος, οπότε η συνεδρίαση, μη υπάρχοντος άλλου αναπληρωματικού μέλους, θα αναβληθεί για όσο διαρκεί η απουσία ή εάν η απουσία είναι για μακρύ χρονικό διάστημα να ματαιωθεί η Διάσκεψη και ξεκινήσει σε χρόνο μέλλοντα εξ υπαρχής και πιθανώς και με άλλη σύνθεση.

Για κάποιους ο τρόπος που εξελίσσεται η διαμάχη της πλειοψηφίας του ΣτΕ με την κυβέρνηση θυμίζει παρτίδα σκάκι. Το λάθος, λένε κυβερνητικοί κύκλοι, ξεκίνησε από το γεγονός ότι δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο ΣτΕ και ιδιαίτερα στη σύνθεση της Ολομέλειας, όπως αυτή αποφασίστηκε τον Ιούλιο. Φέρνουν δε ως παράδειγμα ότι κανείς από τους πέντε αντιπροέδρους, που ήταν πρόταση της κυβερνήσεως, δεν μετέχει στη Διάσκεψη. Επίσης εκτιμούν ότι ήταν λάθος, έως και προβοκάτσια, η αποκάλυψη της ροζ ιστορίας του αντιπροέδρου τη στιγμή που συζητείται το θέμα των τηλεοπτικών αδειών στην Ολομέλεια. Και τούτο επειδή θεωρήθηκε, και ορθώς, αφενός ως προσπάθεια εκβιασμού του διαφωνούντος αντιπροέδρου, ο οποίος σημειωτέον στην παρτίδα σκάκι κυβερνήσεως - ΣτΕ θεωρείται η αντίπαλη βασίλισσα, και αφετέρου ως απόπειρα να "σπάσει" η βασίμως εικαζόμενη πλειοψηφία κατά του διαγωνισμού και του νόμου ή ακόμη χειρότερα και ως μήνυμα σε άλλους που μπορεί να έχουν κι αυτοί κάποια ...απόκρυφη ιστορία.

Εξυπακούεται πως εάν δεν γίνει δεκτή η εισήγηση Παπαγεωργίου για το ΕΣΡ, και πιθανότατα, όπως προείπαμε, αυτό θα συμβεί, η συζήτηση στο ΣτΕ τελειώνει, ο νόμος καταπίπτει και το τηλεοπτικό καθεστώς επανέρχεται στην προτεραία κατάσταση. Η ήττα για την κυβέρνηση, όπως είπε και ο υπουργός Παιδείας Φίλης, θα είναι μεγάλη και οι επιπτώσεις της στην κυβερνητική σταθερότητα και την ποιότητα των πολιτικών εξελίξεων δεν μπορούν ακόμη να προβλεφθούν. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ίσως είναι η ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να αιφνιδιάσει με εκλογές και με αιτιολογία αφενός την άρνηση των δανειστών να ρυθμίσουν τώρα το χρέος της χώρας και αφετέρου, μετά την απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει τους καναλάρχες, τη συνέχιση του πολέμου κατά της διαπλοκής. Προσώρας, αυτή η εξέλιξη δεν συγκεντρώνει πολλούς οπαδούς καθώς οι περισσότεροι των υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια με την ελπίδα πως κάποια στιγμή, ενδεχομένως εντός του επομένου έτους, το οικονομικό κλίμα, και κατ' επέκτασιν και το κοινωνικό, θα γίνει εύκρατο.

Να σημειώσουμε πως και από νομικούς κύκλους υπάρχουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας να "κρυφτούν" πίσω από το αποτέλεσμα του ΣτΕ και να βγουν στην αντεπίθεση στο όνομα της νομιμότητας. Να πουν: "Εμείς αποδεχόμαστε την απόφαση του ΣτΕ, ως οφείλουμε συμμορφωνόμαστε και καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα κιόλας να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο θα αναλάβει να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό λαμβάνοντας υπόψιν το τίμημα των 250 εκατ. ευρώ που θα κατέβαλαν οι τέσσερις υπερθεματιστές. Ο νέος διαγωνισμός θα πρέπει να έχει ως στόχο να μην χαθεί αυτό το ποσό από τα δημόσια ταμεία". Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι, όπως λένε, οι τέσσερις άδειες να γίνουν οκτώ και να δοθούν με μια τιμή περίπου 30 εκατ. η κάθε μία ή εν πάση περιπτώσει τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να πλησιάζουν τα 200 εκατ. ώστε να μην απέχουν πολύ από αυτά των τεσσάρων υπερθεματιστών. Βεβαίως, στην περίπτωση των περισσοτέρων αδειών ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει πως θα υπάρχει η ίδια ζέση για την απόκτηση άδειας από τους νυν και τους επίδοξους καναλάρχες. Το πιθανότερο είναι πως όχι. Με αποτέλεσμα το τηλεοπτικό καθεστώς να παραμείνει ως έχει, ή κατά τον υπουργό Επικρατείας Παππά να επιστρέψει στο status quo ante και ουσιαστικά να επαναληφθεί, παραλλαγμένη, η ιστορία με τον βασικό μέτοχο της κυβερνήσεως Καραμανλή.

Η, βασίμως πιθανολογούμενη, αρνητική, για την κυβέρνηση, εξέλιξη του θέματος των τηλεοπτικών αδειών, ως είναι φυσικό θα επηρεάσει και τον κυοφορούμενο ανασχηματισμό. Το ποιά "όχι" και σε ποιούς υπουργούς και βουλευτές θα πει ο πρωθυπουργούς ενδέχεται πάντως να περιμένουν για μετά την 28η Οκτωβρίου και το ΟΧΙ του '40. Πάντως, η θέση του Νίκου Παππά, ως εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, μάλλον δεν θα κλονιστεί παρά το γεγονός ότι είναι αρκετοί οι άσπονδοι φίλοι του υπουργού Επικρατείας που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να του φορτώσει την ευθύνη του ναυαγίου του διαγωνισμού. Πέραν της εξ απαλών ονύχων φιλίας των δύο ανδρών και της σχέσης εμπιστοσύνης, σε βαθμό ταύτισης, που έχουν οικοδομήσει τα τελευταία δέκα χρόνια, ό,τι έγινε με τους καναλάρχες και με τις τηλεοπτικές άδειες ήταν κοινή απόφαση των δύο. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν προκαταβολικά ενήμερος για κάθε κίνηση και για την παραμικρή πρόβλεψη και λεπτομέρεια του νόμου και όλης της διαδικασίας. Και φυσικά αν ο πρωθυπουργός «κατέβαζε από το τρένο» τον Νίκο Παππά, θα ήταν σαν να παραδέχεται ότι ηττήθηκε από την διαπλοκή. Κι αυτό ούτε ως σκέψη δεν περνά από το μυαλό του πρωθυπουργού. Θα προτιμήσει να πάει σε εκλογές, παρά να γίνει, στο εσωτερικό, άθυρμα της διαπλοκής και στο εξωτερικό να χορεύει στον ήχο του βιολιού του Σόιμπλε και της τρόικας...

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Να θυμίσω (σε όσα αμνοερίφια – αδιάφορο ποιο χρώμα κορδέλας φέρουν στο λαιμό- οδηγούνται στο κοινής διαχείρισης σφαγείο των εκδορέων τους) ότι η χώρα χρεοκόπησε και «βαθμολογείται», με οικονομικούς καπιταλιστικούς όρους, ως Failed state ήδη από το 2010 !!
  Έκτοτε οι «κυβερνώντες» διαχειρίζονται τα φέσια (που μετέτρεψαν σε δημόσιο χρέος) των χρηματιστοτραπεζητομαφιόζων, των κρατικοδίαιτων νταβατζήδων τους και την απορρέουσα σαλαμοποίηση της πληβειοποίησης των δύσμοιρων ιθαγενών!

  Αντί να καταφέρεστε κατά των copy/paste «ειδησεογραφικών-ενημερωτικών» νταβατζηδοκάναλων και να καταδικάζετε την ασύδοτη δανειοδότηση (1,3 δις €) των νταβατζήδων τους και την ανυπαρξία προγραμμάτων τους, έχετε το θράσος να μιλάτε για μαύρο!
  Διαβλέπω «πολιτιστική»-eggεφαλική ταύτιση και όσμωση με Καρανίκα αφού σας αρκούν εκπομπές τύπου «στρατηγο-Ελενίτσας», Σταματίνας, Τατιάνας, Φουρ-φουρ, Αννίτας, La biri, και σας λείπουν ο «Ανατροπέας», ο Καμπουράκης και τα λοιπά φερέφωνα της κρετινολογίας !!!

  οι πολίτες ψήφισαν ΣΑΝΕΛ :
  α) για να γλιτώσουν από την στρατηγική της πολιτικής αλητείας του εφαρμοζόμενου κοινωνικού αυτοματισμού και της τρομοκρατίας σε βάρος τίμια εργαζόμενων πολιτών από την κυβέρνηση της οποίας υπήρξε ανθύπατος διοικητικής «μεταρρύθμισης»!!
  β) για να γλιτώσουν από τους ΣημιτοΚαραΠαπαροΣαμαροΠαπασταυροΚουλοΒενιζελοΛισταρχοΚοτζαμπάσηδες των χρηματιστοτραπεζητοκατσαπλιάδων και των κρατικοδίαιτων νταβατζήδων τους !!
  γ) για να αποδοθεί ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΙΣΟΝΟΜΙΑ και ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ με την κάθαρση των φορέων της εκτελεστικής-διοικητικής εξουσίας και της παράγκας της δικαιοσύνης !!
  ΥΓ. Πείτε στους ΝΔουλοπασοκοτζαμπάσηδες να σταματήσουν την μηδενιστική τους ανυπόληπτη δημαγωγία και τα φερέφωνα τους της ΠΟΕΔΗΝ και του ΠΑΤΟΥΛ-ΙΣΑ. Ξέρουμε ποιοι διέλυσαν την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και χρεοκόπησαν την χώρα και τους δύσμοιρους ιθαγενείς !!!

  Το σκάνδαλο στον ΟΑΣΑ με την τηλεματική και τις συσκευές ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε διαλυμένα λεωφορεία όντως χρήζει εισαγγελικής διερεύνησης !!

  • Ε.Στ. 12:27 25/10/2016

   Διαβάζετε πολύ «Χωνί» και έχετε όλες τις παρενέργειες της υπερδοσολογίας.

 2. freeman 11:48 24/10/2016

  Πρέπει κάποτε να αναλυθεί ο σκοτεινός δισυπόστατος ρόλος του Συνταγματολόγου Πάκη ως Καραμανλοτοποτηρητή και ως τεχνικού συμβούλου και το 2005 και σήμερα ! Γιατί όχι και ως ΔΙΠΛΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ? Αφού μαζί με Βενιζέλο τις προηγούμενες 10ετίες είχαν στήσει Δικομματική αλληλο-συμπληρούμενη Γνωμοδοτική βιομηχανία για την Μιντιακή και λοιπή Οικονομική Ελίτ . Μήπως οι …Εθνικοί μας ΣυνταματοΚΤΌΝΟΙ απλά μας ανακατεύουν σε διευθετήσεις ανακατανομών ισχύος εντός της Οικονομικής Ελίτ ?
  Τελικά ο ΚαραμανλοΠακοΤσιπρισμός χτυπώντας με μανία το «κεφάλι» της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας (το δικό μας) στον Κοινοτικά-Συνταγματικά
  «τσιμεντένιο τοίχο» της Διαπλοκής , της χαρίζει διαδεχόμενες 10ετίες πλήρους ασυδοσίας . Όπως κρίνω πως θα συμβεί και πάλι , μόλις το δικό της παιδί ο Κούλης (όπως και κάθε άλλο ΝεοΔημοκρατικό καραδιαπλεκόμενο πιόνι), αναλάβει το γκουβέρνο και του απαιτήσουν να προχωρήσει στην εξόφληση των γραμματίων πρωθυπουργοποίησής του !

 3. εντύπωση κ. Φελέκη ο τρόπος που αποδομείτε -έτσι φαντάζεστε τουλάχιστον- τον αντιπρόεδρο Ράντο. Η προσπάθεια ξεκίνησε από το προηγούμενο άρθρο σας.

  αν κατάλαβα καλά όλο το πρόβλημα είναι κατά τη γνώμη σας ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ελέγξει τη σύνθεση του δικαστηρίου!

  ωραίο σκεπτικό, και πολύ δημοκρατικό!

  επίσης, χαρακτηρίζετε «λάθος» ή «προβοκάτσια» την ιστορία με τα ροζ μέηλ ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι επρόκειτο για κεντρική κυβερνητική επιλογή με φορείς υλοποίησης τον Νικολόπουλο, την Αυγή και τον Παρασκευόπουλο.

  • Θ.Τ. 12:02 24/10/2016

   Ο Κος Φελνίκος μας φαίνεται δεν βλέπει την διαφορά της στραβοτιμονιάς
   από ΚΑΛΗ ( λάθος ) και ΚΑΚΗ ( προβοκάτσια ) πρόθεση .

   • Ε.Στ. 14:15 24/10/2016

    Λάθος κάνετε. Ο Κος Φελνίκος μια χαρά διακρίνει την διαφορά. Απλώς, προσβλέποντας στον ανασχηματισμό, διατηρεί κάποιες ΦΩΤεινές αναμονές και ποιεί την νήσσαν, χαϊδεύοντας αυτάκια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.