ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος από τις δηλώσεις του προέδρου των Φιλιππίνων

HΠΑ: «Βαθιά ανησυχητικές» οι δηλώσεις Ντουτέρτε περί Χίτλερ

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άστον Κάρτερ χαρακτήρισε τη δήλωση του προέδρου των Φιλιππίνων με την οποία ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε συνέκρινε τον εαυτό του με τον Αδόλφο Χίτλερ «βαθιά ανησυχητική».

Ο Κάρτερ μίλησε σε δημοσιογράφους έπειτα από τις συναντήσεις που είχε χθες στη Χαβάη με ομολόγους του ασιατικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων και των Φιλιππίνων. Διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του Ντουτέρτε δεν εθίγησαν στις συνομιλίες.
Όμως «προσωπικά (...) βρίσκω αυτά τα σχόλια βαθιά ανησυχητικά», ανέφερε ο Κάρτερ.

Ο Ντουτέρτε έκανε την επίμαχη δήλωση αναφερόμενος στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά των ναρκωτικών—τόνισε ότι όπως ο Χίτλερ εξολόθρευσε εκατομμύρια Εβραίους, έτσι κι ο ίδιος θα ήταν ευτυχής να εξολοθρεύσει τα 3 εκατομμύρια ανθρώπους που είπε πως κάνουν χρήση ναρκωτικών στη χώρα του.

Η δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως από μέρους εβραϊκών οργανώσεων.

Στην Ουάσινγκτον, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε επίσης «ανησυχητική» τη δήλωση του προέδρου των Φιλιππίνων.

Η σχέση των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες «βασίζεται σε κοινές αξίες κι αυτό συμπεριλαμβάνει την κοινή μας πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μαρκ Τόνερ. «Τα σχόλια του προέδρου Ντουτέρτε σηματοδοτούν μια σημαντική απομάκρυνση από αυτή την παράδοση και τα βρίσκουμε ανησυχητικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.