ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2017

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2017 επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, αλλά η έκταση και το βάθος των παρεμβάσεων θα εξαρτηθούν από την πρόοδο στη χαρτογράφηση και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων και από την πορεία των εσόδων.
enfia

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το επικρατέστερο σενάριο είναι να γίνουν περιορισμένες παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που είχαν οι ιδιοκτήτες στην κατοχή τους το 2016 και η αντικατάστασή του με νέο φόρο να γίνει αργότερα

Σε μια τέτοια περίπτωση οι άμεσες αλλαγές θα έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των εκπτώσεων ή και της πλήρους απαλλαγής για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ανάπηρους και την ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο των γηπέδων εκτός σχεδίου που δεν είναι καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις ή δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι «είτε θα προχωρήσουμε σε ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ σε άτομα με προβλήματα υγείας και εισοδηματικά κριτήρια είτε, αν προλάβουμε, θα κάνουμε τον νέο φόρο για το 2016».

 Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ότι η πιο λογική λύση για έναν φόρο στην ακίνητη περιουσία είναι ένας φόρος ο οποίος θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας με προοδευτική κλιμάκια στην αρχή και θα μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η περιουσία, σημειώνοντας ότι στο σύνολο της περιουσίας πιθανόν θα υπάρχει και αφορολόγητο.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο βασικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών είναι ο φόρος να γίνει δικαιότερος και να μεταφέρει τα βάρη από τα χαμηλή περιουσία στις μεγάλες και στις πολύ μεγάλες με βάση προοδευτική κλίμακα, ανά άτομο.

Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης έκανε λόγο για ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, έτσι ώστε το κάθε ακίνητο να φορολογείται πλέον με βάση την πραγματική εμπορική του αξία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.