ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητικές και οι χορηγήσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα

Οι φόροι ροκάνισαν τις καταθέσεις

Σημαντική μείωση κατά 420 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριο μείωση που σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών οφείλεται στην αποπληρωμή των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κ.α.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες διαμορφώθηκαν στα 123,5 δισ. ευρώ από 123,9 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου, μια μείωση της τάξης των 420 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα τον Σεπτέμβριο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,7%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 355 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 897 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Σεπτέμβριο του 2016, ήταν οριακά θετική κατά 25 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 602 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -0,2%, από -0,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 153 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 534 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -3,7% τον Σεπτέμβριο του 2016, από -5,3% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 178 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 68 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 34 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 33 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,0%, από -1,8% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση ιδιωτών

Αρνητική κατά 346 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Σεπτέμβριο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 263 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,0%, από -2,8% τον προηγούμενο μήνα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Έχουμε στεγνώσει με τόσους φόρους. Οι πιο πολλοί δεν έχουν μια στην τράπεζα και ελπίζουν σε κάποιο θαύμα – τζόκερ; σκρατς; λοττο; βοήθεια από συγγενή; διαγραφή χρεών; – για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.