ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΦουΜουΣούδες...

Στις μέρες μας την ουσιαστική πολιτική την ασκούν όχι οι ηγέτες, αλλά σύμβουλοι, τεχνοκράτες και γραφειοκράτες που έχουν εξειδικευτεί στην παράλληλη αγορά της πολιτικής. Αυτό είναι και το πρόβλημα.

Όταν παλαιότερα δινόταν ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας σε μια χώρα, όπως ας πούμε το Σχέδιο Μάρσαλ, αρκούσε μια πολιτική απόφαση και οι διαδικασίες μετά ήταν απλές. Θα δοθούν αυτά, θα δοθούν έτσι και οι υποχρεώσεις θα ’ναι αυτές.

Σήμερα θα πρέπει τεχνοκράτες, νομικοί, διεθνολόγοι, οικονομολόγοι, τραπεζίτες, οίκοι αξιολόγησης, σύμβουλοι και παρασύμβουλοι να συζητούν για μήνες και να συμφωνήσουν σε παραμέτρους και τεχνικές λεπτομέρειες, και αφού αυτοί καταλήξουν, να δώσουν το «ΟΚ» στους πολιτικούς για να δουν τι θα κάνουν.

Δεν είναι το μοντέλο των αποφάσεων που έχει αντιστραφεί, είναι η ίδια η πολιτική που έχει μεταλλαγεί. Πρέπει πρώτα να συναινέσουν οι αγορές, οι οίκοι αξιολόγησης, ο CIDA, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ’γω δεν ξέρω ποιος άλλος, και μετά να συμφωνήσουν η Μέρκελ, ο Ολάντ, ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι της ΕΕ. Πρέπει πρώτα να αποφασιστεί τι συνιστά credit event και μετά να δουν οι πολιτικές ηγεσίες τι θα κάνουν.

Σε πρώτη μοίρα είναι τα CDS και σε δεύτερη οι πολίτες. Προέχει ο διακανονισμός των συμφερόντων των κερδοσκόπων και έπεται η ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των κρατών ή των κρατών με τους πολίτες τους. Πρώτα γράφονται οι λεπτομέρειες και μετά συντάσσεται το κείμενο. Με απλά λόγια, πρώτα διεξάγονται οι μάχες και μετά κηρύσσεται ο πόλεμος.

Και επειδή πάντα ο Διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και οι λεπτομέρειες αξίζουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, το παιχνίδι το κερδίζουν οι κερδοσκόποι που βρίσκονται πίσω από αυτούς που γράφουν τις λεπτομέρειες. Οι πολιτικοί υπογράφουν απλώς, και πολλές φορές υπογράφουν τον θάνατό τους και μαζί τη «σφαγή» των λαών τους και την περιθωριοποίηση των χωρών τους.

Το πρώτο λοιπόν δίδαγμα που βγαίνει από την ταλαιπωρία που υφιστάμεθα όχι μόνον εμείς αλλά όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι λαοί του πλανήτη, είναι ότι χρειάζεται επειγόντως μια νέα παγκόσμια ρύθμιση. Αν συνεχίσουν να είναι οι αγορές αυτές που θα καθορίζουν την τύχη των κυβερνήσεων, των κρατών και των λαών, είναι σίγουρο ότι στο προβλεπτό μέλλον θα υπάρξει παγκόσμια ανάφλεξη. Εάν δεν υπάρξουν κανόνες στην παράλληλη αγορά της πολιτικής, η πολιτική θα πεθάνει και ο κόσμος θα ερειπωθεί.

Εάν δεν επανακαθοριστούν οι σχέσεις πολιτικής και χρηματοοικονομίας, το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άδηλον, και πάντως ζοφερό. Αν οι παγκόσμιοι τοκογλύφοι, οι υπερεθνικοί μαυραγορίτες δεν υποστούν κυρώσεις, δεν ελεγχθούν και δεν περιοριστούν, το επόμενο στάδιο του παγκοσμιοποιημένου χρηματοοικονομικού καπιταλισμού θα ’ναι η βαρβαρότητα του πρώιμου φεουδαλισμού.

Όσο η τύχη των οικονομιών, των κρατών και των ανθρώπων εξαρτάται από τις εκθέσεις των τριών οίκων αξιολόγησης (Fitch, Moody’s, S&P), είναι επόμενο τα κράτη να μετατρέπονται σε οίκους ανοχής, όπου οι κερδοσκόποι ικανοποιούν τις ορέξεις τους εκσπερματώνοντας τα συμφέροντά τους.

Πλέον είναι αδήριτη ανάγκη η Ευρώπη να ορθώσει φραγμούς στην επέλασή τους. Χρειάζεται μια νέα Βιέννη, που θα αποκρούσει, όπως το 1683 τους Οθωμανούς, εν έτει 2011 τους Αγγλοσάξονες κερδοσκόπους του FMS, ή επί το ελληνικότερον τους ΦουΜουΣούδες από τα αρχικά των Φιτς, Μούντις και Στάνταρ εντ Πουρς. Από αυτή την άποψη, οι πολιτικοί της Ευρώπης πρέπει να αξιοποιήσουν τα κύματα αγανάκτησης που ξεσπούν στις πλατείες της Αθήνας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και αύριο της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, για ν’ αλλάξουν τους κανόνες του παγκόσμιου οικονομικού παιχνιδιού.

Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να αφουγκραστούν τη λαϊκή αγανάκτηση και οργή για τα εκτεταμένα και οδυνηρά προγράμματα λιτότητας -μέχρι τώρα ήταν τα PIGS, αύριο θα ’ναι όλη η Ευρώπη χοιροστάσιο- και να τη μετατρέψουν σε δημιουργική δύναμη για αλλαγή πορείας.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ελεγχθούν ελλείμματα και χρέος, να υπάρξει παραγωγική αναδιάρθρωση και να καταστούν ανταγωνιστικές και βιώσιμες οι οικονομίες των κρατών.

Σαφώς και δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο οι άνθρωποι να ζουν πέρα και πάνω από τις δυνάμεις τους. Οπωσδήποτε χρειάζονται αναπροσανατολισμός των αναγκών και αναστοχασμός της ζωής και των προτύπων συμπεριφοράς και κατανάλωσης των κατοίκων των ανεπτυγμένων χωρών.

Φυσικά, απαιτείται πειθαρχία σε κοινοτικές νόρμες και κοινά αποδεκτούς κανόνες που συγκροτούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως υπέρτατη αξία είναι ο ουμανισμός, το κράτος δικαίου, η αλληλεγγύη, και όχι η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία και η περιθωριοποίηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε προκειμένου οι πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου να απολαύσουν ένα ανώτερο επίπεδο διαβίωσης, περίθαλψης, ασφάλειας και πνευματικής δημιουργίας, και όχι να εξισωθούν προς τα κάτω. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φτιάχτηκε για να ξεπεραστούν παραδοσιακές διαιρέσεις, και όχι για να υπάρξουν νέοι, πιο βάρβαροι διαχωρισμοί.

Οι Ευρωπαίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν από κοινού, ως σύνολο, τις νέες προκλήσεις που γεννούν η ανθρωπότητα και ο νέος παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας, και όχι για να μπορέσουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί να αντιμετωπίσουν τους Αμερικανούς, τους Ρώσους, τους Κινέζους ή τις νέες αναδυόμενες δυνάμεις και αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε όχι για να αποκτήσουν εκ νέου δύναμη και αίγλη οι «ατμομηχανές» της, αλλά επειδή οι Ευρωπαίοι κατανόησαν ότι στη νέα παγκόσμια κιβωτό που δημιουργείται μπορούν να επιβιώσουν μόνον αν σ’ αυτή τοποθετήσουν όλα τα «είδη» τους. Δεν έγινε για να αποκτήσουν ορισμένοι εξ αυτών, οι λεγόμενες «μεγάλες δυνάμεις», ξανά ζωτικό χώρο και αποικίες.

Χωρίς τον «Νότο» ο «Βορράς» δεν θα επιβιώσει. Χωρίς τον λαό οι ελίτ θα μαραζώσουν. Μόνον ως «ζεύγος» μπορούν να μπουν στη σύγχρονη παγκόσμια κιβωτό και να αντέξουν τον «κατακλυσμό» που φέρνει ο παγκοσμιοποιημένος χρηματοοικονομικός καπιταλισμός.

Αν οι ηγεσίες των κρατών-μελών της Ευρώπης δεν συνειδητοποιήσουν έγκαιρα, χθες έπρεπε, ότι η προστασία των αδύναμων μελών της είναι όρος επιβίωσης και για τους ίδιους, όχι το ευρώ δεν θ’ αντέξει, αλλά όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει. Και τότε οι βάρβαροι θα διαβούν. Η Ευρώπη θα γονατίσει και θα κατακλυστεί από τους μετανάστες που την πολιορκούν. Θα γυρίσει πίσω στον 6ο και 7ο αιώνα και θα περιμένει τον Μεσαίωνα.

Ναι, οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί έκαναν λάθη. Ναι, απεδείχθησαν κουτοπόνηροι νότιοι που είδαν την ΕΟΚ και μετά την Ε.Ε. σαν αγελάδα προς άρμεγμα, και όχι ως ευκαιρία μετεξέλιξής τους. Ναι, σπαταλήθηκαν οι κοινοτικοί πόροι για να ζήσουν 30 χρόνια υπεράνω των δυνάμεών τους. Ναι, ναι, ναι. Όμως τα ελλείμματα, και ιδιαίτερα το χρέος, δεν είναι μόνον δική τους ζαβολιά.

Είναι μια παγκόσμια πανούκλα που πρέπει να γιατρευτεί. Δεν μπορεί λοιπόν το φάρμακο που χορηγείται να ’ναι χειρότερο από την ασθένεια. Θα πρέπει να γίνει διάγνωση νέα. Και πρέπει να γίνει τώρα. Πριν ο (οι) ασθενής (-είς) πεθάνει (-ουν).

Εν κατακλείδι, και σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς, το μνημόνιο -εκτός από τους αναγκαίους δημοσιονομικούς και άλλους περιορισμούς που περιλαμβάνει- απαιτείται να είναι πιο γενναιόδωρο, να εκτείνεται σε μεγαλύτερο χρόνο, να αντιμετωπίζει ριζοσπαστικά και ριζικά το πρόβλημα της υπερχρέωσης και να είναι εμπλουτισμένο με αναπτυξιακά ιχνοστοιχεία.

Το μνημόνιο δεν πρέπει να είναι μια απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα και μόνον• πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση χρέους που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Διαφορετικά, πολύ σύντομα θα διαπιστώσουμε και θα διαπιστώσουν και οι εταίροι και δανειστές μας ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και οι προσπάθειες είναι σαν των συφοριασμένων Τρώων.

Μέρκελ και Ολάντ δε, αντί για βιεννέζικο βαλς, θα χορέψουν τον χορό του Ζαλόγγου. Το καλό με μας είναι ότι εμείς τον ξέρουμε. Τον χορέψαμε για να ξεφύγουμε από τη σκλαβιά. Ήταν μια αυτοθυσία. Το κακό με αυτούς είναι ότι όταν στριμώχτηκαν αιματοκύλησαν ολόκληρο τον κόσμο. Θυσίασαν τους άλλους για να κυριαρχήσουν οι ίδιοι.

Σήμερα αυτό πρέπει να αποτραπεί όχι για το καλό το δικό μας ή του κόσμου, αλλά γιατί θα είναι ολέθριο για τον πλανήτη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν έξι χρόνια, στον Κόσμο του Επενδυτή, μετά το πρώτο μνημόνιο. Το αναδημοσιεύω χωρίς να αλλάξω τίποτε. Η μόνη αλλαγή είναι η αντικατάσταση του ονόματος του Σαρκοζί με αυτό του Ολάντ και του Παπανδρέου με του Τσίπρα. Ο λόγος που το αναδημοσιεύω είναι για να δείξω πως και μετά από έξι χρόνια η Ευρώπη παραμένει η ίδια με μεγαλύτερη όμως αμφισβήτηση, που εγκυμονεί, ενδεχομένως και στο προβλεπτό μέλλον, ανατροπές. Και φυσικά επειδή η χώρα μας με την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και τις συζητήσεις για το χρέος της θα υποστεί ένα ακόμη "καψόνι" από την τρόϊκα...

13 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Κε Φελνίκο. Μπερδέψατε τήν Εβραϊκή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Ιδέα και τις αξίες της.
  Η Ε.Ε έγινε με πρωταρχικό σκοπό την ενδυνάμωση του Κεφαλαίου, των μονοπολιακων ομάδων και αύξηση του πλούτου για τούς ολίγους, με ταυτόχρονη βέβαια αποδυνάμωση και σταδιακή εξαφάνιση των εργατικών δικαιωμάτων, μείωση της τιμής της εργασίας, βλέπεις και μόνος σου τά σημερινά αποτελέσματα και την κατάντια μας, μισθούς Βουλγαρίας, ανεργία και πείνα.

 2. ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ..ΛΟΓΩ ΒΛΑΚΕΙΑΣ
  ============================================

  Θα ‘’απαλλαγούν’’ οι ηθικοί αυτουργοί του σκανδάλου ‘’ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ’’ ουσιαστικά ΛΟΓΩ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ,όπως απηλλάγησαν, και οι πολιτικοί-ηθικοί αυτουργοί του σκανδάλου ‘’ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ’’ ? του σκανδάλου των ‘’ΟΜΟΛΟΓΩΝ’’ ? και τόσων ακόμη σκανδάλου του ‘’σκανδαλοποιού’’ ανενεργού της Ραφήνας?

  Θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και κατά των υπευθύνων ΗΘΙΚΩΝ αυτουργών( Παπάς και…ΣΙΑ)?

  Να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά Σανιδά για τις καταγγελίες Κολιούση
  ====================================================
  Ως εντεταλμένος της παραδικαστικής χούντας και μακρύ χέρι του Μεγάρου Μαξίμου λειτουργούσε ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.

  *Είχε αναλάβει εργολαβικά την δικαστική συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων της κυβέρνησης που τον είχε επιλέξει για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας ειδικά γι΄αυτό το σκοπό, τον οποίο εξεπλήρωσε με ιδιαίτερο ζήλο.

  *Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του, ο πρώην ανώτατος Εισαγγελέας, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, τους νόμους και τον Οργανισμό των Δικαστηρίων , κατέλυσε κάθε έννοια δικαίου, καταρρακώνοντας το κύρος της Δικαιοσύνης.

  *Με γνωμοδοτήσεις και αρχειοθετήσεις (πόρισμα Ζορμπά για τα Ομόλογα), με παρεμβάσεις σε εισαγγελείς και δικαστές (σκάνδαλο Βατοπεδίου),

  *με χειραγώγηση Ζαγοριανού (σκάνδαλο Siemens) όρθωνε τείχος προστασίας των
  εμπλεκόμενων υπουργών μέχρι την παραγραφή των πράξεών τους.

  *Μεταξύ των ελαχίστων εισαγγελέων που όρθωσαν το δικαστικό τους ανάστημα, ήταν ο αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Κολιούσης και η συνάδελφός του Ελένη Σωτηροπούλου, που αρνούμενη τη χειραγώγησή τους παραιτήθηκαν.

  *Καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι, ο Ηλίας Κολιούσης είπε:
  «Ο Σανιδάς προσπαθούσε να μας πείσει πως δεν υπάρχουν ευθύνες υπουργών για το Βατοπέδι».

  * Η ευθεία παρέμβαση Σανιδά στο έργο των συγκεκριμένων εισαγγελέων συνιστά μια δέσμη ποινικών αδικημάτων.
  Είναι στην αρμοδιότητα του οποιουδήποτε εισαγγελέα και ειδικά των προϊσταμένων των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και Εφετών να διατάξουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του.

 3. ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΑΠΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ..ΛΟΓΩ ΒΛΑΚΕΙΑΣ
  ============================================
  Θα ‘’απαλλαγούν’’ οι ηθικοί αυτουργοί του σκανδάλου ‘’ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ’’ όπως απηλλάγησαν, ουσιαστικά ΛΟΓΩ ΒΛΑΚΕΙΑΣ και οι πολιτικοί-ηθικοί αυτουργοί του σκανδάλου ‘’ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ’’ ? του σκανδάλου των ‘’ΟΜΟΛΟΓΩΝ’’ ? και τόσων ακόμη σκανδάλου του ‘’σκανδαλοποιού’’ ανενεργού της Ραφήνας?

  Θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και κατά των υπευθύνων ΗΘΙΚΩΝ αυτουργών( Παπάς και…ΣΙΑ)?

  Να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά Σανιδά για τις καταγγελίες Κολιούση
  ====================================================
  Ως εντεταλμένος της παραδικαστικής χούντας και μακρύ χέρι του Μεγάρου Μαξίμου λειτουργούσε ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.

  *Είχε αναλάβει εργολαβικά την δικαστική συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων της κυβέρνησης που τον είχε επιλέξει για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας ειδικά γι΄αυτό το σκοπό, τον οποίο εξεπλήρωσε με ιδιαίτερο ζήλο.

  *Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του, ο πρώην ανώτατος Εισαγγελέας, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, τους νόμους και τον Οργανισμό των Δικαστηρίων , κατέλυσε κάθε έννοια δικαίου, καταρρακώνοντας το κύρος της Δικαιοσύνης.

  *Με γνωμοδοτήσεις και αρχειοθετήσεις (πόρισμα Ζορμπά για τα Ομόλογα), με παρεμβάσεις σε εισαγγελείς και δικαστές (σκάνδαλο Βατοπεδίου),

  *με χειραγώγηση Ζαγοριανού (σκάνδαλο Siemens) όρθωνε τείχος προστασίας των
  εμπλεκόμενων υπουργών μέχρι την παραγραφή των πράξεών τους.

  *Μεταξύ των ελαχίστων εισαγγελέων που όρθωσαν το δικαστικό τους ανάστημα, ήταν ο αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Κολιούσης και η συνάδελφός του Ελένη Σωτηροπούλου, που αρνούμενη τη χειραγώγησή τους παραιτήθηκαν.

  *Καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι, ο Ηλίας Κολιούσης είπε:
  «Ο Σανιδάς προσπαθούσε να μας πείσει πως δεν υπάρχουν ευθύνες υπουργών για το Βατοπέδι».

  * Η ευθεία παρέμβαση Σανιδά στο έργο των συγκεκριμένων εισαγγελέων συνιστά μια δέσμη ποινικών αδικημάτων.
  Είναι στην αρμοδιότητα του οποιουδήποτε εισαγγελέα και ειδικά των προϊσταμένων των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και Εφετών να διατάξουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του.

 4. Κατηγορώ Παπανδρέου για Μπαρόζο

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2010

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=315075

  Κατηγορώ Παπανδρέου για Μπαρόζο
  Ο Πρωθυπουργός απέδωσε ευθύνες στον πρόεδρο της ΕΕ για την ανοχή απέναντι στα πλασματικά στοιχεία της ΝΔ

  … «Υπήρξε και μια αρκετά μεγάλη προσπάθεια στην Ευρωπαϊκή Ενωσηνα κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα.

  Την ευθύνη της Ενωσης, της Επιτροπής, ακόμη και της Εurostat να είναι σε εγρήγορση, αλλά και να επισημάνουν στην προηγούμενη κυβέρνηση τον ολισθηρό δρόμο που έπαιρνε.

  Κάτι που έβλεπε, κάτι που ήξερε, παρά τη σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων-
  μια πραγματικά σκόπιμη παραποίηση από τη ΝΔ.

  Ο κ. Παπανδρέου προϊδέασε για το τι επακολουθεί,
  λέγοντας ότι στο εξής όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα επάνω μας και υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή» για την Ελλάδα.

  Είπε επίσης ότι η χώρα έχει γίνει πειραματόζωο σε μια μάχη μεταξύ της Ευρώπης και των διεθνών αγορών, και σημείωσε ότι πρόκειται για ιστορικής σημασίας φαινόμενο, διότι δεν είχε υπάρξει παρόμοιο πρόβλημα στο παρελθόν.

  Στο ίδιο πλαίσιο κριτικής που εξαπέλυσε κατά της Ενωσης ο Πρωθυπουργός μίλησε για «εικασίες» που αφορούσαν την Ελλάδα και δημιούργησαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης, καθώς και για προφητείες που έτειναν να γίνουν αυτοεπιβεβαιούμενες.

  «Υπήρξε και απέραντη “μετρολογία” αρμοδίων και αναρμοδίων, πολλαπλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση επάνω από τον ασθενή που λέγεται “Ελλάδα”» είπε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι αποτέλεσμα ήταν να υπονομεύεται τελικά η ενιαία στήριξη της ΕΕ, αλλά να σπρώχνεται και η Ελλάδα όλο και περισσότερο στο περιθώριο.»…

  • Uncle. K 2:04 13/10/2016

   Δέν ειναι βλακεία να αλληληκατηγορούνται οι πολιτικοι μασ στήν Ευρώπη;
   Νά κατηγορούν καί να ρίχνουν ευθύνεσ στούσ Ευρωπαίους Πολιτικούσ, γιατί ενώ τό είχαν «καταλάβει» δέν επέμβαν νωρίς νά προλάβουν ,για λογαριασμο΄ μας (ή του εκαστοτε κατήγορου) τήν «ζημια»; ……
   καί μετά οι ιδιοι πολιτικοί καί ορισμένοι πολλοί σατελίτες τους (άν δέν με απατά η μνήμη μου καί τής αφεντιάς σου) Νά παραξενευονται, να σχιζουν τά ιμάτια καί να γαυγίζουν επειδή λεέι οι «θεσμοί» είναι αυστηροί μαζί τους, καί δέν κλεινουν τά μάτια να περάσουν τίς εξετάσεις .

   Αλλά η κορφή τού παγόβουνου, αν προτιμάς ό πάτοσ τού υφαιστίου ειναι οταν γι” αυτά τα κατηγορώ περιφανεύονται οίπολιτικοί καί οι σατελιτες τους αντί νά ντρέπονται, νά τραβουν τά μαλιά τους καί νά αναλαμβάνουν τισ ευθύνες τουσ.

   Λές ο Ελληνικός Λαός δέν τό καταλαβαίνει; Σάς πήρε όλους μυρουδιά, τμώρησερ τό Πασόκ τού Παπανδρέου, τιμώρησε τ΄ν Νέα Σημοκρατία καί ανέβασε τό κομμα τού 4% στήν εξουσία εδωσε Φτερά στό γέροντα καί αρχηγό Λεβέντη αλλάανέβασε σέ τρίττη δυναμη τήν Χ.Α .

 5. Το μόνο που θα ήθελα να πω για τον σχολιασμό του άρθρου μου είναι πως αυτό θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τα συμβαίνοντα σήμερα στη χώρα μας. Είναι γενική πολιτικό-θεωρητική παρέμβαση για την παγκόσμια υπερχρέωση, το νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη, την κυριαρχία των αγορών και τους κινδύνους που συνεπάγεται

  • Βλέπετε τι πάθατε κε Φελνίκο; Χρειαστήκατε και επεξήγηση ενώ αν δέν γράφατε με συνώνυμα πολύ πιθανόν να βγάζατε τήν μισή βδομάδα με την επανάληψη.
   Σαν τους καθηγητές του καιρού μας, όποτε είχαν εργασίες στά χωράφια τους, όργωμα, πότισμα, κλάδεμα, ψέκασμα κλπά. Επανάληψη εφ” όλης της ύλης σού λέγανε οι Τύποι και ξεμπέρδευαν μιά δυό βδομάδες και χωρίς επιπρόσθετες εξηγήσεις.

 6. Θ.Τ. 13:23 12/10/2016

  Ολα καλά και άγια Κε Φελνίκο μας τα περί τεχνοκρατών
  ( επιστημόνων μείον επαγγελματική/πολιτική ηθική σε αφεντικά),
  αλλά απλούστατα ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ
  παρά αεριτσίδικη, παρασιτική ΛΑΜΟΓΙΑ σε πλανητικό επίπεδο,
  πηγή σε χρήμα/εξουσία και ιδεολογική αναβάπτισξ
  της ανέκαθεν εγχώριας λαμογιάς μας .
  Αλλά με το : αντί τον ΓΑΠ ( πυροσβέστης ), βάλε Τσίπρα ( εμπρηστής )
  λέτε AKOMA το «όλοι ίδιοι είναι» ?
  Δεν Σας ενοχλεί με ποιούς είσαστε Σ. ΑΥΤΟ ίδιοι ?
  Πως το «οι «αγορές», πάνω από την πολιτική»
  είναι η αντικατάσταση του παλιού βιομηχανικού/στρατιωτικού καπέλλου
  από το προχωρημένο στάδιο χρηματιστιριακό/μιντιακό καπέλλο.
  Αλλά αφού είναι λαμογιά , πως μπορείτε και γράψατε τότε
  και δεν το διορθώνετε το : στη θέση του Παπανδρέου , τον Τσίπρα !

  • Ρε συ ΘΤ υπερ του Παπανδρεου ειναι το κείμενο. Αφού λέει ότι γράφτηκε πριν 6 χρονια όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος, όλα όσα γράφει κατά μνημονίων, οίκων αξιολόγησης και νεοφιλελεύθερης Ευρωπης δικαιολογούν την προσφυγή στο μνημόνιο. Και σε τελική ανάλυση σε τι διαφωνείς από αυτά που γράφει; Μπράβο έπρεπε να του πεις που το κατηγορώ το έγραψε σε ανύποπτο χρονο και όχι μετα απο τέσσερα ή πεντα χρονια

   • αν μου επιτρέπεται να «παρέμβω» νομίζω ότι η στάση του κ. Φελέκη συνοψίζεται ως εξής: κάναμε κι εμείς οι νότιοι λάθη αλλά βασικά φταίει ο διαβολικός σόιμπλε για το χάλι μας… Επιπλέον, δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στα μνημόνια αλλά κι τις συνθήκες που ψηφίστηκαν κι υλοποιήθηκαν.

    κατά τη γνώμη μου το πρώτο μνημόνιο ήταν μία ηρωική επιτυχία των Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου που έσωσαν τη χώρα από άτακτη χρεοκοπία στο παρά πέντε. Έγιναν μεταρρυθμίσεις εν μέσω εμφυλιοπολεμικού κλίματος ενώ οι δόσεις έρχονταν στην ώρα τους καθώς γινόταν σοβαρή κι τεχνοκρατική διαπραγμάτευση.

    είναι βέβαιο ότι αν ολοκληρωνόταν η θητεία της κυβέρνησης παπανδρέου θα είχαμε βγει από το μνημόνιο.

    το δεύτερο μνημόνιο ήταν αχρείαστο αλλά επιβεβλημένο τελικά εξαιτίας της μανίας του Σαμ να γίνει πρωθυπουργός κι του Μπένι να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

    το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο αλλά πλέον εγκληματικό κι προδοτικό καθώς επήλθε ως έσχατη λύση του τσίπρα όταν είδε ότι το συνειδητό σχέδιό του για επιστροφή στη δραχμή δεν μπορούσε να εφαρμοστεί…

   • Θ.Τ. 20:04 12/10/2016

    Αγαπητέ Γιώργο, από αυτό το κείμενο δεν βγαίνει καθόλου
    πως ο Φ. στηρίζει τον ΓΑΠ .
    Μόνο που εκ των υστέρων «βγάζει» ΓΑΠ» και «βάζει» Τσίπρα
    μόνο δείχνει τι σόι υποστήριξη έκανε τότε στον ΓΑΠ.
    Δεν είναι υποχρεωτικό να στηρίζει κανείς τον ΓΑΠ,
    απλά θεωρώ πως ήταν και είναι σωστό .
    Οχι γιατί ο ΓΑΠ είναι θεός,
    αλλά απλά το 2009 – 2011, αλλά ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
    ο ΜΟΝΟΣ πυροσβέστης .
    Για το άρθρο γιά τα «διεθνή» εκτός Υ.Γ.
    συμφωνώ και υπερθεματίζω .
    Αλλά – μιά γενικότερη παρατήρηση –
    οταν προσέχουμε τις έννοιες
    αποφεύγουμε το «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια»
    αλλά βγαίνουν και πρακτικά συμπεράσματα.
    Η τρόικα δεν είναι θεσμοί
    οι κάποτε αντιμνημονιακές «αυταπάτες» είναι απάτες κ.ο.κ.
    Π.χ. οι τρεις της αξιολόγησης.
    Είναι σουπερΛΑΜΟΓΙΑ γιατί είναι
    τεχνοκράτες, δηλ. ειδικοί αλλά με ανύπαρκτη είτε παραχωρημένη
    επαγγελματική/επιστημονικά, άσε πιά κοινωνική ηθική συνείδηση .
    Ο Παπακ είναι ειδικός και όχι τεχνοκράτης,
    με πείθει με το αποτέλεσμα, με την δίκη του, με το βιβλίο του
    ( βλ. και όσα λέει ο Ορέστης )
    π.χ οι ΒΒ, Δραγασάκης κλπ. είναι πάααααραπολύ κοντά στον τεχνοκράτη
    ( γιατί αυτοί ξέρουν )
    π.χ. Τσίπρας , ο «στα τέσσερα», Κατρούγκαλοι, Βαρουφάκηδες κ.λπ.
    ούτε ειδικοί, άσε πιά τα άλλα . . .
    Ο ΒΒ, ο Κος Αντιπρόεδρος

 7. Ε.Στ. 11:55 12/10/2016

  Ε, ρε, Φώτης που σου χρειάζεται μπάρμπα Φελνίκο… Κοντός ψαλμός, ε;

 8. ωραίος ο κ. Φελέκης, τόσα χρόνια κοροιδεύουμε εξώφθαλμα την τρόικα κι αυτός μιλάει για …καψώνια !

  εδώ κι ….14 μήνες η ελληνική κυβέρνηση του προσφιλούς του Τσίπρας, προσπαθεί να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση!

  κι ο κ. Φελέκης πάλι μιλάει για τους κακούς ξένους που μας κάνουν καψώνια…

  γιατί δε λέτε ότι πρέπει απλώς να μας δανείζουν δανεικά κι αγύριστα για να χρηματοδοτούμε τους καρανίκες και τους γαλαξιάρχες….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.