ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σηματοδοτεί η «επόμενη μέρα» του Συνεδρίου

Η γεωγραφία του «νέου ΣΥΡΙΖΑ»

Τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα εξουσίας που θα στηρίζει και δε θα προκαλεί… προβλήματα στην κυβέρνηση, παρά την πολιτική στροφή και το «μνημονιακό» συμβιβασμό», σηματοδοτούν οι νέοι εσωκομματικοί συσχετισμοί που προέκυψαν μετά το 4ήμερο 2ο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Έμπειροι κομματικοί παρατηρητές από όλες τις τάσεις συνομολογούν ότι οι επιδόσεις βουλευτών στην Κεντρική Επιτροπή, η ευρεία στήριξη στην Πολιτική Απόφαση, αλλά και η κυριαρχία Τσίπρα έτσι όπως πολλάκις αποδείχθηκε στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο δείχνουν την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα εξουσίας, που παραμένει και κόμμα της Αριστεράς.

Στήριξη της κυβέρνησης

Κι όσο κι αν η πολιτική εξίσωση ενός αριστερού κόμματος που να είναι ταυτόχρονα κόμμα εξουσίας είναι δύσκολη και μένει να φανεί στην πράξη, τα αποτελέσματα του 2ου Συνεδρίου συντείνουν προς την κατεύθυνση αυτή. Μ’ άλλα λόγια, για πρώτη φορά μετά το 2ο Συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει εμπράκτως στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν είναι «φόβητρο» για τον πρωθυπουργό, αλλά ότι μπορεί να στηρίξει, αλλά και να «χωνέψει» τους επώδυνους συμβιβασμούς που συνεπάγεται η διακυβέρνηση της χώρας. Για παράδειγμα, η πρωτιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε σταυρούς στην Κεντρική Επιτροπή δεν δείχνει μόνο την ευρύτατη αποδοχή του υπουργού Οικονομικών –ο οποίος ουδέποτε κατέγραφε τόσο υψηλές εσωκομματικές επιδόσεις- αλλά ταυτόχρονα νομιμοποιεί πλήρως και την πολιτική στροφή της κυβέρνησης, η οποία υλοποιείται κυρίως από τον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, η σταυροδοσία και η σειρά εκλογής στην Κεντρική Επιτροπή έστειλε κι άλλα μηνύματα στην ηγεσία και στο Μέγαρο Μαξίμου: για παράδειγμα, η κατάκτηση της δεύτερης θέσης από τον Νίκο Φίλη (που έχασε την πρωτιά για… μόλις τέσσερις σταυρούς) δείχνει την πλήρη στήριξη του κόμματος στον υπουργό Παιδείας ως προς την πρόσφατη διαμάχη του με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ταυτόχρονα, πλέον ακόμη και να ήθελε, ο πρωθυπουργός θα το σκεφτεί… δύο και τρεις φορές για να του αλλάξει υπουργείο, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε ενόχληση, αλλά και απογοήτευση στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πόλεμος των τάσεων

Επίσης, ένα ακόμη στοιχείο που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στις τάσεις. Αν και υπήρξαν οι κλασικές καταγραφές, αλλά και λίστες «σταυροδοσίας», όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο εκφυλισμού της λειτουργίας των τάσεων, οι οποίες για πολλά χρόνια λειτουργούσαν με φραξιονιστικό τρόπο, σαν «κόμματα μέσα στο κόμμα» και όχι ως ρεύματα ιδεών. Εξάλλου, σε αυτό το Συνέδριο ο διαγκωνισμός μεταξύ των τάσεων έγινε σε… πολύ συναινετικό πλαίσιο, καθώς το ψηφοδέλτιο για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής ήταν κοινό, ενώ οι προσθήκες που ζήτησαν οι «53» στο κείμενο της Πολιτικής Απόφασης έγιναν δεκτές και ενσωματώθηκαν συναινετικά, χωρίς να χρειαστούν διχαστικές ψηφοφορίες.

Ως προς την καταγραφή δυνάμεων, πάντως, κυριάρχησαν, όπως αναμενόταν, οι «προεδρικοί» της «Ενωτικής Κίνησης» του Νίκου Παππά, ενώ καλή καταγραφή κατάφεραν να κάνουν και οι «53», με 41 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή των συνολικά 151 μελών. Ουσιαστικά ενισχυμένοι βγήκαν οι «ρεαλιστές» της «Πλατφόρμας 2010» (Παπαδημούλης, Δούρου, Ζαχαριάδης, Μπαλάφας) καθώς κατάφεραν να διπλασιάσουν τις δυνάμεις τους. Ενώ μετά βίας είχαν το 10% στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή, πλέον έχουν 30 μέλη στους 151, ενώ οι «ΠΑΣΟΚογενείς» παρέμειναν πολύ χαμηλά, με μόλις 6 εκπροσώπους στο νέο
όργανο. Εν μέρει αυτό εξηγεί και την απόφαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή να μην θέσει υποψηφιότητα για την νέα Κεντρική Επιτροπή.

Το «χρηματιστήριο» των προσώπων

Κατά τα λοιπά, ενδιαφέρουσες ήταν οι επιδόσεις και συγκεκριμένων προσώπων. Για παράδειγμα, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ήταν η μόνη που κατάφερε να πλασαριστεί στην πρώτη δεκάδα –κι αυτό παρά την αποστασιοποίησή της από την
κεντρική πολιτική σκηνή. Επίσης, η τρίτη θέση που κατέλαβε ο Νίκος Βούτσης δείχνει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής απολαμβάνει την ευρεία εκτίμηση του κόμματος, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης είδε την επιρροή του να υποχωρεί, ενδεχομένως επειδή ήταν εκείνος που επιχείρησε να προωθήσει την αλλαγή στην λειτουργία των τάσεων.

Τέλος, μήνυμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η 7η θέση που κατέλαβε ο Παύλος Πολάκης, καθώς παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει πολλές φορές προκαλέσει με τις δηλώσεις του, λειτουργεί συσπειρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και… «ανταμείφθηκε» γι’ αυτό.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 21:58 18/10/2016

    Η «συσπείρωση» γύρω από τον Τσίπρα είναι λιγο πριν σκάσει ο τσίριζα , πίσω στο 3 % .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.