ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντολή Τσίπρα για… «τροχάδην» στην β’ αξιολόγηση

Οι καθυστερήσεις του Βερολίνου τρομάζουν το Μαξίμου

Ένας νέος φόβος πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το γερμανικό «σαμποτάζ» στο προχθεσινό Eurogroup: ο φόβος ότι η Γερμανία θα επιχειρήσει να καθυστερήσει γενικώς το ελληνικό πρόγραμμα, ούτως ώστε να μην ανοίξει το θέμα του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές, σε… έναν χρόνο από τώρα: το φθινόπωρο του 2017!

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, δεν κρύβουν ότι σε αυτή την συγκυρία, το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου κινείται σε «βαρομετρικό χαμηλό», καθώς η γερμανική πλευρά δείχνει να έχει ενοχληθεί από τις διαρκείς «υπενθυμίσεις» για τις «συμφωνίες που πρέπει να τηρούνται». Υπενθυμίσεις στις οποίες έχει προβεί επανειλημμένως και ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, η «τυπολατρική» εμμονή που επέδειξε προχθές ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να μπλοκάρει την εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ερμηνεύεται από πολλούς ως ένα μήνυμα της Γερμανίας προς την Ελλάδα να… μην βιάζεται και να μην επιμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Ταυτόχρονα, η στάση που υιοθέτησε ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας φαίνεται πως αποτελεί και ευθεία απάντηση στις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την Ουάσινγκτον, δύο 24ωρα νωρίτερα, σχετικά με την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Σενάριο καθυστερήσεων

Τούτων δοθέντων, στην κυβέρνηση φοβούνται ότι η γερμανική πλευρά θα επιχειρήσει με δύο τρόπους να καθυστερήσει τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να μην πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για το χρέος. Σημειωτέον ότι βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν την πρώτη δέσμη μέτρων για την αποκατάσταση της διαχειρισιμότητας του χρέους: δηλαδή, τα περίφημα βραχυπρόθεσμα βήματα. Ωστόσο, με δεδομένη την δύσκολη εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι το Βερολίνο δεν διατεθειμένο να συναινέσει ούτε καν σε αυτές τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις, έως ότου ολοκληρωθεί η πολιτική εκκρεμότητα στη Γερμανία με τις εκλογές του επόμενου φθινοπώρου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο φόβος του Μαξίμου είναι διπλός: πρώτον, κυβερνητικοί παράγοντες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να θελήσει το Βερολίνο να κρατήσει ανοιχτή για καιρό την συζήτηση-διελκυστίνδα με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, χωρίς να λαμβάνεται μία τελική απόφαση. Δεύτερον, η Αθήνα φοβάται ότι το Βερολίνο θα συμβάλει στην κλιμάκωση των απαιτήσεων των στελεχών του κουαρτέτου, προκειμένου οι συζητήσεις να καταστούν δυσκολότερες και να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Εντολή Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ήδη ειλημμένη: ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει με ένταση από όλους τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις υπουργούς να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου οι συζητήσεις να μην κρατήσουν πολύ. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του, εκείνοι οφείλουν να κάνουν ό,τι μπορούν ούτως ώστε ως τα τέλη Νοεμβρίου να έχει βρεθεί κοινός τόπος σε όλα τα θέματα. «Πρέπει να προλάβουμε το Eurogroup του Δεκεμβρίου, που είναι το τελευταίο της χρονιάς», είναι η φράση που ακούνε από τα πρωθυπουργικά χείλη όλοι οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις. Βεβαίως, αυτό αφορά στις προθέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς είναι αυτονόητο ότι ο συμβιβασμός στις διαπραγματεύσεις είναι ένα τανγκό που χορεύεται από δύο: μ’ άλλα λόγια, το θέμα δεν είναι μόνο αν θα βιάζονται οι υπουργοί, αλλά και αν οι συνομιλητές τους θα θέσουν λογικά αιτήματα ή θα ζητήσουν… την Άρτα με τα Γιάννενα!

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΑΦΑΙΜΑΞΗ, ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗ

    Μείωση σε 248.618 επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ
    ======================================
    Την Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει τελικά η μαζική αποστολή επιστολών από το υπουργείο Εργασίας προς τους σχεδόν 250.000 συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που είδαν από τον Αύγουστο και μετά τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται…

  2. ‘’πήρε 5 δόσεις χωρίς καμία καθυστέρηση από την τρόικα,’’
    ================================================
    Αν άφηναν τον ΠΑΠ να κάνει την δουλειά του ,

    όπως είχε αρχίσει να κάνει, σήμερα θα ήμασταν σε διαφορετική μοίρα, ο κάθε κατεργάρης θα είχε μπει στον πάγκο του και θα είχαμε ήδη βγει στις αγορές .
    * Είναι ο μοναδικός που έκανε τομές και μεταρρυθμίσεις στο μπουρδέλο που ζούμε, *πήρε 5 δόσεις χωρίς καμία καθυστέρηση από την τρόικα,
    *προστάτεψε τον ιδιωτικό τομέα μη αφήνοντας να γίνει μείωση μισθών μετά από σκληρή διαπραγμάτευση ,
    *προσπάθησε να τσακίσει τα λαμόγια-φοροφυγάδες-δημοσίους με σωρεία νόμων και τόσα άλλα που πραγματικά σε κάνουν να απορείς με την εργατικότητα , το ήθος και το μυαλό του… Και τι κέρδισε;
    Να είναι το πιο μισητό πρόσωπο στην χώρα, να είναι έγκλειστος σε κατ’ οίκον περιορισμό και να κατηγορείται κιόλας με σικέ αδίκημα ειδικά ραμμένο πάνω του …
    Παιδιά παραδειγματιστείτε , αυτή η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί δεν θέλουν να αλλάξει!!!
    Είδατε ποιοι έγιναν πρωθυπουργοί ?
    ο Αντώνης….και ο …Αλέξης ! Ποιοι τους ψήφισαν?
    Μα τα θύματά τους

    • ΤΟ ΦΕΚ ! ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ ξεπουλήθηκε και το υπόλοιπο 5% του ΟΤΕ…
      =====================================================
      Ολοκληρώνεται και το ξεπούλημα του ΟΤΕ – Το ΦΕΚ της νέας συμφωνίας με την Deutsche Telekom

      Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 8 Οκτώβρη, η κυβέρνηση άνοιξε το Εθνικό Τυπογραφείο για να
      ——————————————————————————————————————————————————
      ξεπουλήσει οριστικά τον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Συγκεκριμένα, με απόφαση της της Διυπουργικής
      —————————————————————————————————————————————
      Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η τροποποιημένη συμφωνία
      ————————————————————————————————————————————-
      μετόχων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom.
      ———————————————————————————————–

      Υπογράφουν πέντε υπουργοί:
      οι υπουργοί Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης,
      ο υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης,
      ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος,
      ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης
      και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

      Με την απόφαση:
      ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση του 5% του OΤΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που αποτελούσε ένα ακόμα προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές,
      παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να υπογράψει ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου την εν λόγω τροποποιητική Σύμβαση με την Deutsche Telekom.

      Σήμερα το δημόσιο ελέγχει το 10% του ΟΤΕ συμπεριλαμβανομένου του 4% που κατέχει το ΙΚΑ. Με το ποσοστό αυτό, το Δημόσιο διορίζει σήμερα πέντε μέλη στο Δ.Σ. της εταιρείας, εφόσον διατηρεί το δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις, ενώ έχει επίσης δικαίωμα πρώτης άρνησης, εφόσον η Deutsche Telekom θελήσει να πουλήσει εκείνη το μερίδιο του ΟΤΕ σε άλλον επενδυτή.

      Με τη μεταβίβαση του 5%,
      =====================
      η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου περιορίζεται, η γερμανική εταιρεία κάνει πλέον ό,τι θέλει, και επιπλέον διασφαλίζει τη διατήρηση του δικαιώματος πρώτης άρνησης και μετά τη μεταβίβαση του 5% στο ΤΑΙΠΕΔ.

      «Η κυβέρνηση υλοποιώντας τις απαιτήσεις των δανειστών, έρχεται σήμερα με τη συμφωνία αυτή να ολοκληρώσει ένα εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό έγκλημα το οποίο ξεκίνησε πριν από 20 και πλέον χρόνια και δεν ολοκληρώθηκε τότε λόγω της πτώσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όσοι σήμερα επικαλούνται τον κίνδυνο επιστροφής ενός άλλου Μητσοτάκη οφείλουν να μας υποδείξουν τις μεταξύ τους διαφορές», σχολιάζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ΜΕΤΑ – Αγωνιστική Συνεργασία και μέλος της διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ Στέλιος Κυδωνάκης.

  3. Ο ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να δώσω τον Βενιζέλο
    –==================================
    (…)Στη συνέχεια του αποσπάσματος ο Παπακωνσταντίνου περιγράφει δύο συναντήσεις κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής.
    «Η πρώτη ήταν με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη,
    ο οποίος ήθελε να μάθει από εμένα περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση. Τον άκουσα να μου λέει πως – παρότι θεωρούσε ότι οι χειρισμοί μου ήταν λαθεμένοι – δεν πίστευε ότι εγώ είχα νοθεύσει τα στοιχεία» καταγράφει και συμπληρώνει:

    «Η δεύτερη ήταν με ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
    Στη συνάντηση μου ζήτησαν ευθέως να τους δώσω στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά του Βενιζέλου. Τους απάντησα πως δεν έμπαινα σε παρόμοιες λογικές συναλλαγών και πως ότι είχα να πω σχετικά θα το έλεγα στη Βουλή».

  4. ΚΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ(?) ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ… ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ?
    ===============================================
    Τα στελέχη που κάθονται σήμερα στις καρέκλες της εξουσίας και δεν τα ήξερε ούτε η θεία τους έγιναν γνωστοί στο λαό και ψηφίστηκαν χάρη στις άπειρες ώρες παρέλασής τους στα κανάλια, επειδή ο λόγος τους ήταν οξύς εναντίον όσων υπέφεραν οι πολίτες από τις πολιτικές των τότε κυβερνήσεων κι αυτό έφερνε νούμερα στις εκπομπές.

    Τα παιδάκια που κάθονται στις καρέκλες της εξουσίας σήμερα ήταν από χρόνια στα τηλέφωνα με τις κορυφές των μίντια, χαϊδεύοντας τα αυτιά τους για να εξασφαλίσουν παραπέρα ευνοϊκή μεταχείριση στα δελτία τους. Πολύ πριν αρχίσουν τις επαφές με γάτες Ιμαλαϊων, εφοπλιστές και εργολάβους δημοσίων έργων, όλους καναλάρχες κατά διαβολική σύμπτωση, για να έχουν την εύνοιά τους στην πορεία τους προς την εξουσία.

    Όπως, κατά διαβολική σύμπτωση, ο ένας από αυτούς, ο κ Φώτης Μπόμπολας, έχει μετατρέψει την εφημερίδα «Έθνος» και τις άλλες εκδόσεις του σε μια καθαρή φιλοκυβερνητική περιοχή, εδώ και μήνες. Κατά διαβολική σύμπτωση μάλιστα σαν ένας από τους τρείς μεγαλομετόχους του MEGA έχει μπλοκάρει με την αρνητική στάση του την παραπέρα ζωή του καναλιού. Κατά σύμπτωση και ανεξήγητα!

    Κατά σύμπτωση, το συγκρότημα ενός παλιού εκδότη, που φουντάρησε το κανάλι του αφήνοντας απλήρωτους ένα σωρό εργαζόμενους, εξαφανίστηκε, αλλά ο γιός του εμφανίζεται μεγαλομέτοχος με κεφάλαια σε αληθινό συγκρότημα ραδιοφώνου και εφημερίδων και τηλεοπτικών εκπομπών, που εδώ και χρόνια ξεπλένει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ Καμμένο κατ εξακολούθηση.

    Κατά σύμπτωση, ο κ Κοντομηνάς στήριζε διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, όπως όλοι έβλεπαν εξώφθαλμα και όπως ο ίδιος ομολογούσε ανοιχτά στα ραδιόφωνα «γιατί τα παιδιά ήταν νέα».

    Κατά σύμπτωση το κανάλι «Ε» ήταν προκλητικά φιλοκυβερνητικό στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων μέχρι πρόσφατα με όλο το πάνελ να πυροβολεί καθέναν που τολμούσε να εκφράσει αντίθετη άποψη.

    Κατά διαβολική σύμπτωση οι ζάπλουτες οικογένειες Βαρδινογιάννη και Αγγελόπουλου (και όχι μόνο) ήταν εκείνες που αγκάλιασαν το «νέο παιδί», τον κ Τσίπρα, στο δρόμο προς την εξουσία και τον βοήθησαν με κοινωνική και προσωπική στήριξη στα άγνωστα γι αυτόν βήματα, κυρίως έξω από τη χώρα.

    Για να μη μιλήσουμε για τις επαφές του υπουργού προπαγάνδας από παλιά με όλους τους μιντιάρχες προκειμένου να εξασφαλίσει την εύνοιά τους για προνομιακή μεταχείριση του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του προς της εξουσία.

    Αυτά και άλλα πολλά είναι τα «καθαρά βήματα» του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της διαπλοκής, που «τον πολέμησε» δήθεν τόσα χρόνια. Το παραχαϊδεμένο παιδί της διαπλοκής!!

    Επειδή τα κακομαθημένα παιδάκια έχουν ένα ασθενές σημείο: Δεν αντέχουν την κριτική. Και κάθε κριτική τούς προκαλεί πόνο. Δεν την ανέχονται. Αυτός είναι ο ένας βασικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση λυσσάνε με τα κανάλια όταν δεν τους χαϊδεύουν τα αυτιά.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.