ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συζήτησαν οι εκπρόσωποι των ισχυρών

Η κρυφή συνάντηση των τεσσάρων για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον

Μία μυστική συνάντηση για τη χώρα μας, χωρίς τη συμμετοχή Έλληνα εκπροσώπου έρχεται στο φως της δημοσιότητας από το πρακτορείο MNI.

Το Σάββατο το πρωί στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στη Ουάσιγκτον οι  Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM συναντήθηκαν και συζήτησαν όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, το χρέος, την δεύτερη αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ, όπως αναφέρει το Euro2day.gr.

Υψηλά ιστάμενες πηγές της Ευρωζώνης, του Ευρωσυστήματος και του ΔΝΤ, με γνώση των αποτελεσμάτων της εν λόγω συνάντησης, ανέφεραν ότι όσον αφορά το χρέος και την διαχείρισή του, η οποία συνδέεται και άμεσα με την συμμετοχή του ΔΝΤ, «είχαμε πολιτικό αδιέξοδο».

Η εν λόγω συνάντηση κρατήθηκε σε επίπεδο τεχνοκρατών ακριβώς γιατί έπρεπε να μελετηθούν διεξοδικά όλα τα πιθανά σενάρια και οι συνέπειες τους ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για πολιτική συζήτηση η οποία προς το παρόν αποφεύχθηκε  κυρίως λόγω της στάσης της Γερμανίας που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του ΔΝΤ.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι τα ρεπορτάζ για συμμετοχή του ΔΝΤ και παραμονή ως τεχνικός σύμβουλος δεν είναι νέα. Συζητούνται εδώ και καιρό, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται αλλά δεν υπάρχει απόφαση ακόμα.  Ο λόγος που ακόμα δεν υπάρχει ομοφωνία για τον ρόλο του ΔΝΤ είναι κυρίως γιατί ο κ. Τόμσεν δεν έχει πειστεί ότι ο λεγόμενος κόφτης είναι ένα ικανό μέτρο για να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2018 κάτι που υποστηρίζει η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία.

Εάν το Ταμείο μείνει στο πρόγραμμα έστω και με αυξημένες αρμοδιότητες συμβούλου μέχρι τις γερμανικές εκλογές, ώστε να καλυφθεί πολιτικά η γερμανική κυβέρνηση, δεν υπάρχει ακόμα απόδειξη –κατά τον κ. Τόμσεν– ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει δραστική λύση για το χρέος που επιθυμεί το ΔΝΤ.

«Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση, το πώς θα κινηθούμε θα διαφανεί τον Δεκέμβριο. Οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων θα συνεχιστούν» ανέφερε η πηγή.

Δεύτερη πηγή ωστόσο, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πλέον χώρα που να πιέζει ιδιαίτερα για την συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα» και ότι το κύριο πρόβλημα παρουσιάζεται περισσότερο στα κοινοβούλια της Ολλανδίας και της Φινλανδίας παρά της Γερμανίας.

Εκτός από τις διαφορές στις προβλέψεις για την βιωσιμότητα του χρέους, που κατά τις Βρυξέλλες φαίνονται αγεφύρωτες, η σκληρή στάση του ΔΝΤ αφορά και στο γεγονός ότι καμία από τις προτάσεις του δεν έχει ουσιαστικά υιοθετηθεί από την Ελλάδα – όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι περαιτέρω μειώσεις δαπανών στο δημόσιο – και η ερώτηση του κ. Τόμσεν εάν η ΕΕ θα υποστηρίξει αυτά τα μέτρα σε περίπτωση που ζητηθεί από το ΔΝΤ δεν πήρε ξεκάθαρη απάντηση.

Όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, η συνάντηση στην Ουάσινγκτον έβγαλε «λαγό» καθώς υπήρξε ομοφωνία: Η στάση παραμένει σκληρή και ενιαία, ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί εάν ο προϋπολογισμός του 2017 δεν είναι επαρκής και ρεαλιστικό deadline για την ολοκλήρωση της είναι οι αρχές του 2017 παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ένα σενάριο που φυσικά απεύχεται η Αθήνα καθώς δεν θέλει να δώσει δικαιολογία στους εταίρους να μεταφέρουν αργότερα την συζήτηση για το χρέος.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Όλοι λογικοί δεν είναι;
  Και ο Τόμσον και η κομισιόν και το τρίο Γερμανίας Φινλανδίας, Ολλανδίας.
  Αλλά και οι Έλληνες πού θέλουν να κουρευτούν τζάπα, τί φταίει ο Λαός αν οί Κυβερνήσεις τους ήταν άχρηστες;
  Οί μόνοι πού δεν είναι σοβαροί και κρύβουν την αλήθεια είναι οι δημοσιογράφοι πού κάνουν ότι δεν ξέρουν να μετρούν ως το τρία. Περίμεναν λέει την «μυστική συνάντηση» για να μας πουν ότι αυτό είναι αδιέξοδο.
  Αν το σκεφτείς λιγάκι ομά δηλαδή θά καταλήξεις στο Συμπέρασμα ότι:
  Έπρεπε τότε πού είχατε τον Βαρουφάκη νά τον αφήσετε. Μέχρι τώρα και τζάμπα στο κουρείο θά σας επερνε και από το Ευρώ θά σας έβγαζε αλλά και το τρίτο μνημόνιο, το μαλλί δηλαδή πού θα κουρέψουν,δεν θα το είχατε.
  Ο Τσακαλοτος είναι μαλακός. Θά τα καταφέρει να πάρει όσα «ΘΑ» επερνε ο Βαρουφάκης στον αποχαιρετιστήριο ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
  Σέ κάθε περίπτωση πάντως ο Τσίπρας θά τηρήσει εν μέρη τουλάχιστον τήν υπόσχεση του αυτή τού /014 και δεν θα πρέπει να έχετε κανένα παράπονο.
  Τί είπε ο αρχηγός στην Βουλή; Ο Τσίπρας δεν είναι ΧΕΙΡΌΤΕΡΟς του Μητσοτάκη και έχει σημασία αυτό γιατι αυτός Τσιπρα θά ψηφισει, ολοισας Τσίπρα πρέπει να ψηφίσετε το /019 . Είναι «περβές» παραφύσικο νά ζητάτε πάντα πρόωρες εκλογές. Όσο ποιό γρήγορα το καταλάβετε και πάρετε το κούρεμα και αποχωρήσετε από την Ευρωζώνη τόσο το καλύτερο.
  Να μάθετε να λετε Δόξα τώ Θεώ υπάρχουν καί χειρότερα .
  Τότες θα καταλάβετε σέ ποιό παραδεισο ζείτε θά βρείτε γαλήνη και ησυχία δεν θα υπάρχουν ποιά πλούσιοι και φτωχοί αριστεροί δεξιοί ή Παπανδρεικοί και διεφθαρμένοι.
  Και ο άγιος Πέτρος θά ξεκλειδώσει τήν πόρτα τής Οικουμενικής.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.