ΚΟΣΜΟΣ

Μαίνεται η ενδοκυβερνητική κόντρα

Η Μέρκελ δεν θα πάει στο συνέδριο του CSU λόγω της διαμάχης για το προσφυγικό

Λόγω της διαμάχης του Γερμανικού Χριστιανoδημοκρατικού Κόμματος (CDU) με το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό (CSU) της Βαυαρίας για το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα λάβει μέρος στο Συνέδριό του στο Μοναχο, την ερχόμενη Παρασκευή, όπου πηγαίνει παραδοσιακά, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Πέρυσι ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ είχε επικρίνει την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ στο προσφυγικό, το οποίο βρισκόταν στην κορύφωσή του, από το βήμα του συνεδρίου του CSU, «ενώ εκείνη καθόταν αναγκαστικά δίπλα του σαν μαθητριούλα και τελικά εγκατέλειψε ταχύτατα την αίθουσα με αποτέλεσμα οι σχέσεις των δύο αδελφών κομμάτων να ψυχρανθούν πάρα πολύ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF). Έτσι δεν θα επαναληφθούν φέτος τέτοιες σκηνές και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές του 2017.

Η απουσία της Άγγελα Μέρκελ συμφωνήθηκε -σε κατ΄ιδίαν συνάντησή της- με τον επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κόμματός του. Αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι και ο Ζέεχοφερ δεν θα παραστεί στο συνέδριο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU τον Δεκέμβριο.

Η παρουσία του ή μη θα αποφασιστεί εν ευθέτω χρόνο. Η προσέγγιση των δύο ομογάλακτων κομμάτων βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί όλα τα σημεία διαφωνίας επί του θέματος αυτού. Επομένως η παρουσία της καγκελαρίου στο συνέδριο του CSU κρίθηκε πρόωρη. Ο βαυαρικός βραχίονας των Γερμανών συντηρητικών αξιολογεί το πολιτικό Ισλάμ στις θέσεις του συνεδρίου ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας». Ταυτόχρονα όμως τονίζεται ότι «οι μουσουλμάνοι μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά του καθήκοντα ελεύθερα στη Γερμανία», σύμφωνα με τo προσχέδιο το οποίο έχει στα χέρια του το γερμανικό Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι το CSU ζητά την καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου εισόδου των μεταναστών/ προσφύγων στη Γερμανία, αλλά η καγκελάριος το απορρίπτει. Η υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας και αντιπρόεδρος του CSU Iλζε Άιγκνερ δήλωσε μάλιστα στη «Welt» της Κυριακής ότι «δεν έχει νόημα να αποσαφηνίζουμε στο προσκήνιο ανοιχτά θέματα. Δεν πρέπει να το ξανακάνουμε».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Aρμιν Λάσετ χαρακτήρισε ως μη αποφασιστικής σημασίας τις εκατέρωθεν επισκέψεις στα συνέδρια. Το σημαντικό είναι να βρισκόμαστε μαζί στον προεκλογικό αγώνα, ώστε να εμποδίσουμε μια κοκκινο-κοκκινο-πράσινη κυβέρνηση (σσ:. Σοσιαλδημοκρατών/SPD- Αριστεράς/Die Linke-Πρασίνων/Die Gruenen). «Η χριστιανοκοινωνική Ενωση (CDU/CSU) μπορεί να ζήσει με μια διαφωνία στο θέμα του ανωτάτου ορίου για τους πρόσφυγες η οποία άλλωστε, δεδομένης της μείωσης του αριθμού τους, δεν έχει καμιά πρακτική σημασία», όπως τόνισε στην κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Επίσης, και ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης είπε στην ίδια εφημερίδα ότι τα δύο κόμματα θα πρέπει να παρουσιάζουν τα κοινά τους σημεία «και υπάρχουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν». Ο Φόλκερ Μπουφιέ είναι πεπεισμένος ότι «κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται ολοένα και περισσότερο». Τόνισε μάλιστα ότι «ιδίως τώρα που σε ορισμένους κύκλους γίνεται της μόδας η σκέψη για έναν (μετεκλογικό) κοκκινο-κοκκινο-πράσινο συνασπισμό, πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η χριστιανοκοινωνική ένωση (CDU/CSU) είναι εκείνη η οποία μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της χώρας μας με επιτυχία».

Ο επικεφαλής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Τόμας Όπερμαν σχολιάζοντας τα γεγονότα αυτά προέτρεψε από την πλευρά του για περισσότερη πειθαρχία στον νυν κυβερνώντα μεγάλο συνασπισμό (CDU-CSU-SPD) δήλωσε: «Το θέμα δεν είναι ποιός επιτρέπεται να επισκεφτεί ποιόν. Για το SPD σημαντικό είναι το αν οι εταίροι είναι σε θέση να κυβερνούν».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.