ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό

Τσίπρας: Να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια

Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
tsipras

«Η Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον, να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να μη τον παρατήσουμε. Αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να τον κερδίσουμε. Είναι ιστορική υποχρέωση. Και θα τον κερδίσουμε», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Οφείλει κανείς, ιδιαίτερα αποτιμώντας και τη πρόσφατη εμπειρία μας, να δώσει απαντήσεις σαφείς και εμπεριστατωμένες στα εξής ερωτήματα :

Πρώτον : Αποτελεί εντέλει σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την ευρωζώνη ;

Δεύτερον : Έχει νόημα η αριστερά να επιλέγει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε μη ευνοϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας;

Τρίτον : Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ;

Τέταρτον : Με ποιούς θα πάμε ;

Υπάρχει τελικά περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλισης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης αριστεράς ;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Γιατί αυτή την απάντηση έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνική πλειοψηφία από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι. Να έχουμε σχέδιο αξιόπιστο και ρεαλιστικό για το πως θα νικήσουμε, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Όχι αφηγήματα απόδρασης, μοιρολατρίας και υποχώρησης. Αλλά Μήνυμα καθαρό ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο για να νικήσουμε και θα νικήσουμε. Και όπως απέδειξε ο λαός μας, ξέρει και να δίνει μάχες αν χρειαστεί και να υπομένει, αν χρειαστεί. Αρκεί να έχει καθαρό τον ορίζοντα. Αλλά και το κόμμα μας απέδειξε ότι ξέρει να δίνει μάχες αλλά και να τις κερδίζει και μάλιστα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χρηματοπιστωτική ασφυξία λειτούργησε ως ένας διαρκής εκβιασμός για να μας αναγκάσει να υποταχτούμε στις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και στις επιταγές της πιο σκληρής και ανελέητης λιτότητας. Βρήκαμε απέναντί μας τότε όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρου του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το σύνολο σχεδόν των συστημικών μέσων ενημέρωσης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι προοδευτικό σχέδιο

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει βάση η κριτική που και εμείς ασκήσαμε στην απόφαση εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ. Η έξοδος, όμως, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του Εθνικού μας πλούτου με στόχο τη παραμονή στο ευρώ, θα σήμαινε επιπρόσθετη ισόποση λεηλασία και μάλιστα ακαριαία. Και ταυτόχρονα θα σήμαινε και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες, που δεν τις είχαν βγάλει στο εξωτερικό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πιο εύκολη η δεύτερη αξιολόγηση

«Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε ουσιαστικά το περασμένο Μάιο, έκλεισε προχθές και τυπικά. Η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής. Και όπως εμείς τη τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. Pacta sunt servanda. Όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Η αόριστη προτροπή : "Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε..." δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Πήραμε μία δύσκολη απόφαση

Πήγαμε μέχρι εκεί που καμία κυβέρνηση που θα σκεπτόταν με ιδιοτελή κριτήρια, δεν θα επέλεγε να πάει.
Και πήγαμε για να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή και για να δείξουμε σε όλο το πλανήτη τη δύναμη του δίκιου και της ψυχής ενός ολόκληρου λαού. Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα. Γιατί πιο πέρα δεν ήταν το κόστος για εμάς. Το κόστος θα ήταν για την Ελλάδα και για τις εργαζόμενες τάξεις. Πήραμε λοιπόν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόγραμμα κοινωνικής ανασυγκρότησης

«Διαμορφώνουμε έτσι ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης πενταετούς διάρκειας με ορόσημο το έτος σταθμό: το 2021. Και μέχρι τότε φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει σειρά συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων αναδιανομής, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρας μας τουλάχιστον κατά 10 μονάδες», σημείωσε και πρόσθεσε: «Και αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος στόχος για την πατρίδα μας, για την επόμενη πενταετία, για τον οποίο αξίζει όλοι να συστρατευθούμε. Βασικά πεδία από τα οποία θα κριθούμε είναι τα εξής : Πρώτον : Η στήριξη της εργασίας και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πεδίο το επόμενο διάστημα με την εκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κρίσιμο. Και σε αυτή τη διαπραγμάτευση προσερχόμαστε με το ισχυρότερο και μη διαπραγματεύσιμο όπλο που είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεύτερον : Το πεδίο αυτό της κοινωνικής οικονομίας. Εδώ στόχο έχουμε να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο και ανταγωνιστικό προς το κυρίαρχο σύστημα συνεργατικής παραγωγής και ανταλλαγής που δεν θα λειτουργεί με βασικό στόχο το κέρδος αλλά την εργασία. Τρίτον : Η συνέχιση του αγώνα για την καταπολέμηση της μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής. Μιας πληγής με μόνιμη αιμορραγία για την ελληνική οικονομία, που οδήγησε σε τεράστιες ανισότητες και έπαιξε κρισιμότατο ρόλο στην ένταση της κρίσης στη χώρας μας.

Και τέταρτος μεγάλος στόχος, είναι ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο κατά τα ετη 2010- 2014, κοινωνικού κράτους. Και εδώ στόχος μας είναι τόσο η ενίσχυση και δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και της ερευνητικής υποδομής της χώρας αλλά και

• η ανοικοδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και
• Η για πρώτη φορά συγκρότηση ενός συστήματος Δημόσιας Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού και θα παρέχει καθολική πρόσβαση.
Και σε αυτό το πεδίο όμως τα πρώτα βήματα έχουν ήδη ξεκινήσει.
Εντός του 2017 θα έχουν προσληφθεί 10000 γιατροί και νοσηλευτές στο ΕΣΥ, ενώ ήδη είναι έτοιμο και κατατίθεται άμεσα το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Πραγματικότητα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες 

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.«Ο διαγωνισμός για τις άδειες μετά από 27 χρόνια εσκεμμένης ασυδοσίας, είναι πια μι πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αποτελεί μια μεγάλη τομή για το πολιτικό μας σύστημα. Γιατί για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής που βασάνισε το τόπο για πολλά χρόνια και αποτελεί και μια από τις αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας. Θέτει όμως τις προϋποθέσεις. Είναι η αναγκαία συνθήκη. Όχι η αναγκαία και ικανή συνθήκη. Γιατί η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Θα είναι διαρκής και καθημερινή προσπάθεια αγώνα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ενιαίο πολιτικό κέντρο

Το κόμμα χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μιας πολιτικής Γραμματείας που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο και θα λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης και με πολιτική αλληλεγγύη. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του Κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να έχει υπουργική θέση, επισήμανε ο πρωθυπουργός

«Άλλωστε οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας. Ας το έχουμε καλά αυτό στο μυαλό μας. Προτείνω λοιπόν πέραν της Κεντρικής Επιτροπής να εκλεγεί και επιτροπή Δεοντολογίας που θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι, όπου χρειάζεται, πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Γιατί δε θα πρέπει να αφήνουμε ούτε χαραμάδα για τη προπαγάνδα του παλιού πολιτικού συστήματος που αφού δε μπορεί να υπερασπιστεί εαυτόν, προσπαθεί να διασπείρει την εντύπωση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τους μοιάζει. Όχι δεν είμαστε ίδιοι και δε θα γίνουμε ποτέ», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τα σκυλιά δεν έχουν δόντια πια

«Δε λυγίσαμε και δε θα λυγίσουμε απέναντι στις δυνάμεις του παγκόσμιου καπιταλισμού. Δε θα λυγίσουμε και τώρα απέναντι στο παλιό σύστημα και στη διαπλοκή του. Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Δεν έχουν δόντια πια για να δαγκώσουν. Θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε. Γιατί η δύναμή μας είναι τεράστια. Είναι η ίδια η δύναμη του ίδιου του ελληνικού λαού. Έτσι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Οι εργασίες του συνεδρίου διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο με σύνθημα «Με την Αριστερά μπροστά για τη Ελλάδα που μας αξίζει. Κοινωνική Δικαιοσύνη - Δημοκρατία - Δίκαιη Ανάπτυξη» Μεταξύ των περευρισκομένων στο συνέδριο ο Φώτης Κουβέλης και η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στις εργασίες δίνουν το παρών και αντιπροσωπείες από δεκάδες χώρες.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ

  ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ?
  =============================================
  Κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ
  =================
  Το παραδέχτηκε με … άνεση ο Στρατούλης: Κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν πλήρωσε το χαράτσι
  Για λόγους συμβολικούς και πολιτικούς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πληρώνει…
  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης σημείωσε ότι για συμβολικούς και πολιτικούς λόγους όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν πληρώσει το χαράτσι.
  Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας στην “Κοινωνία ώρα Mega”, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι.
  Ο κ. Στρατούλης ανέφερε περιστατικό στο οποίο η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε πολίτες που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι. Τότε, ο βουλευτής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος τον ρώτησε εάν έχει κοπεί το ρεύμα στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει τονίσει πως δεν πλήρωσε το χαράτσι.

 2. ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ( ΜΕΣΩ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ) ..ΛΟΓΩ ΒΛΑΚΕΙΑΣ
  ====================================================================
  Είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ όπως »ακούγεται», ότι η »ευκαμψία» ορισμένων δικαστών, συνεχίζεται όπως και επί Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες να συνεχίζουν να αμφιβάλλουν για την απόδοση ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
  Οι εκάστοτε κυβερνώντες( Πλήν Γεωργίου Α. Παπανδρέου) φρόντιζαν για την έγκαιρη »ασυλία» των δικαστών »τους».
  *Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα παρομοιάζει με τα …φίδια που δαγκώνουν μόνο τους »ΞΥΠΟΛΗΤΟΥΣ» …

  *Οι ΕΝΤΙΜΟΙ δικαστές συνήθως, είναι το »κόκκινο» πανί της εκάστοτε επιλεγμένης ηγεσίας.

  Είναι πλήθος τα παραδείγματα όπως περιγράφει ο έντιμος δικαστής Σωτήρης Μπάγιας που υπέστη την εκδικητική αποστροφή της τότε εισαγγελίας του ΑΠ και στο τέλος αθωώθηκε πανηγυρικά .

  *Θα ‘’απαλλαγούν’’ λοιπόν, και οι ηθικοί αυτουργοί του σκανδάλου ‘’ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ’’ του σκανδάλου ‘’Αστέρας Βουλιαγμένης’’ της Τράπεζας ‘’ΑΤΤΙΚΗ’’ και πλήθος άλλων… όπως απηλλάγησαν, ουσιαστικά ΛΟΓΩ ΒΛΑΚΕΙΑΣ και οι πολιτικοί-ηθικοί αυτουργοί του σκανδάλου ‘’ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ’’ ? του σκανδάλου των ‘’ΟΜΟΛΟΓΩΝ’’ ? και τόσων ακόμη σκανδάλων του ‘’σκανδαλοποιού’’ ανενεργού της Ραφήνας?
  *Θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και κατά των υπευθύνων ΗΘΙΚΩΝ αυτουργών ( Παπάς και…ΣΙΑ)?
  =================================================================
  Τότε ΟΛΟΙ ζητούσαν :
  Να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά Σανιδά για τις καταγγελίες Κολιούση
  ====================================================
  Ως εντεταλμένος της παραδικαστικής χούντας και μακρύ χέρι του Μεγάρου Μαξίμου λειτουργούσε ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.
  *Είχε αναλάβει εργολαβικά την δικαστική συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων της κυβέρνησης που τον είχε επιλέξει για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας ειδικά γι΄αυτό το σκοπό, τον οποίο εξεπλήρωσε με ιδιαίτερο ζήλο.
  *Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του, ο πρώην ανώτατος Εισαγγελέας, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, τους νόμους και τον Οργανισμό των Δικαστηρίων , κατέλυσε κάθε έννοια δικαίου, καταρρακώνοντας το κύρος της Δικαιοσύνης.
  *Με γνωμοδοτήσεις και αρχειοθετήσεις (πόρισμα Ζορμπά για τα Ομόλογα), με παρεμβάσεις σε εισαγγελείς και δικαστές (σκάνδαλο Βατοπεδίου),
  *με χειραγώγηση Ζαγοριανού (σκάνδαλο Siemens) όρθωνε τείχος προστασίας των
  εμπλεκόμενων υπουργών μέχρι την παραγραφή των πράξεών τους.
  *Μεταξύ των ελαχίστων εισαγγελέων που όρθωσαν το δικαστικό τους ανάστημα, ήταν ο αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Κολιούσης και η συνάδελφός του Ελένη Σωτηροπούλου, που αρνούμενη τη χειραγώγησή τους παραιτήθηκαν.
  *Καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι, ο Ηλίας Κολιούσης είπε:
  «Ο Σανιδάς προσπαθούσε να μας πείσει πως δεν υπάρχουν ευθύνες υπουργών για το Βατοπέδι».
  * Η ευθεία παρέμβαση Σανιδά στο έργο των συγκεκριμένων εισαγγελέων συνιστά μια δέσμη ποινικών αδικημάτων.
  Είναι στην αρμοδιότητα του οποιουδήποτε εισαγγελέα και ειδικά των προϊσταμένων των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και Εφετών να διατάξουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του.
  ΣΧΟΛΙΟ: Σήμερα το ρόλο ‘’Σανιδά’’ θα τολμήσει κάποιος δικαστής να τον αναλάβει?

 3. ELLHNAS. 21:27 13/10/2016

  Στο γήπεδο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ εκεί που φιλοξένησε τους προστατευόμενους του ΣΥΡΙΖΑ τους ισλαμιστές Λαθρομετανάστες, μιλάει σήμερα ο μεγαλύτερος ψεύτης, λακές και πολιτικός απατεώνας της σύγχρονης Ελλάδας.Τρείς χιλιάδες χαφιέδες και ρουφιάνοι του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν από τρείς διαφορετικές γιαγαντοοθόνες τρισδιάστατο καραγκιόζη.ΦΑΣΙΣΤΕΣ.

 4. ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
  ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΣΥΡΙΖΑ…

  *Ήταν κάποτε ένα αντιμνημονιακό κόμμα.
  * Ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
  * Ένα κόμμα που θα διέγραφε το παράνομο, επαχθές και επονείδιστο χρέος.
  * Ένα κόμμα που θα καταργούσε αμέσως, με ένα και μόνο άρθρο, το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις.
  *Ένα κόμμα που θα ξαπόστελνε στον αγύριστο τρόϊκα, τεχνικά κλιμάκια και όλους τους διεθνείς τοκογλύφους και νταραβεριτζήδες που ρουφούν το αίμα του λαού και έχουν μετατρέψει τη χώρα σε αποικία χρέους.
  * Ένα κόμμα που δεν θα παραχωρούσε στους ιδιώτες λιμάνια, αεροδρόμια, ορυχεία, δημόσιες εκτάσεις-φιλέτα και θα ακύρωνε προηγούμενες συμφωνίες που αφορούσαν τα «ασημικά» της χώρας.
  *Ένα κόμμα που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ και θα μείωνε τη φορολογία.
  * Ένα κόμμα που θα επανέφερε τους μισθούς και τις συντάξεις σε αξιοπρεπή επίπεδα, θα αποκαθιστούσε τις αδικίες και θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά την ανεργία.
  * Ένα κόμμα, που με λάβαρο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, διακήρυττε ότι θα διαθέσει πολλά δις για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Ένα κόμμα που θα καταργούσε τη λιτότητα και θα άλλαζε τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη.
  *Ένα κόμμα που αποκαλούσε την Μέρκελ «ύαινα» και το ΔΝΤ «δούρειο ίππο».
  *Ένα κόμμα που θα βαρούσε το νταούλι και οι αγορές θα χόρευαν πεντοζάλη.
  *Ένα κόμμα που θα κατέφευγε σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
  Ένα κόμμα που ανάμεσα στο συμβιβασμό και τη ρήξη θα διάλεγε τη ρήξη.
  * Ένα κόμμα που σχεδόν σε κάθε πρότασή του υπήρχαν όροι όπως καπιταλισμός-καζίνο, ιμπεριαλισμός, σοσιαλισμός.
  * Ένα κόμμα που θα έφερνε την ελπίδα και το χαμόγελο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.