ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Δύο Αμερικανοί «κρατούμενοι» απελευθερώθηκαν από τους σιίτες αντάρτες

Δύο Αμερικανοί που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τους σιίτες αντάρτες στην Υεμένη απελευθερώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο γειτονικό Ομάν, η διπλωματία του οποίου μεσολάβησε για να καταστεί δυνατή αυτή η εξέλιξη, γνωστοποίησε χθες από την Ελβετία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Την ίδια πληροφορία μετέδωσαν σχεδόν ταυτόχρονα χθες κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ομάν.

Ο Κέρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λοζάνη, ανέφερε ακόμη πως η Ουάσινγκτον συζητά με τη Σαουδική Αραβία το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη. Σημείωσε ότι μπορεί «να έχει να πει περισσότερα» σήμερα από το Λονδίνο όσον αφορά τις προσπάθειες να τερματιστεί η βία ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, και την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από αραβικές μοναρχίες του Κόλπου.

Οι επιχειρήσεις της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ στην Υεμένη έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή καθώς την περασμένη εβδομάδα, μια επιδρομή σε μια κηδεία στη Σαναά είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 140 άνθρωποι, κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ενώ οι σιίτες αντάρτες έκαναν λόγο για 82 νεκρούς, και να τραυματιστούν άλλοι περίπου 600. Το Ριάντ παραδέχθηκε τελικά χθες ότι η συμμαχία έκανε τον βομβαρδισμό, λόγω «εσφαλμένων πληροφοριών».

«Ένα αεροσκάφος πέταξε από τη Μάσκατ στη Σαναά, μετέφερε μια αντιπροσωπεία των Χούθι εκεί και παρέλαβε τραυματίες από τον βομβαρδισμό στην κηδεία για να τους προσφερθούν ιατρικές φροντίδες στο Ομάν – αυτό είναι κάτι που συζητούσαμε τις τελευταίες ημέρες – και επίσης (...) δύο αμερικανούς πολίτες που απελευθέρωσαν οι Χούθι», είπε ο Κέρι.

Η κρατική τηλεόραση του Ομάν μετέδωσε εικόνες από την άφιξη των Αμερικανών με το αεροσκάφος αυτό της Πολεμικής Αεροπορίας του σουλτανάτου. Αξιωματούχος του ΥΠΕΞ του Ομάν δήλωσε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι η απελευθέρωση συμφωνήθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων με τις αρχές στη Σαναά. Στέλεχος των Χούθι επιβεβαίωσε την αναχώρησή τους, όπως και αυτή «111 τραυματιών», προς το Ομάν. Τα ονόματα, οι ιδιότητες, τα αίτια και η διάρκεια της κράτησης των δύο Αμερικανών δεν δημοσιοποιήθηκαν από καμιά πλευρά.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε «βαθιά ευγνωμοσύνη» προς την κυβέρνηση του Ομάν, ενώ αναγνώρισε την «ανθρωπιστική χειρονομία» των Χούθι.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 3.800 άμαχοι. Το 60% των θανάτων αμάχων οφείλεται στις αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία, κατά την ίδια πηγή.

Αντίθετα με τις περισσότερες άλλες αραβικές μοναρχίες, το Ομάν διατηρεί σχέσεις με όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.