ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητούν άμεσα μέτρα

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έξι Ευρωβουλευτές

«H επιστολή μας συνδέεται με τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Οκτωβρίου για την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και με τις απόψεις που έχει εκφράσει σχετικά με το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική κίνηση και παρέμβαση επί του χρέους, για να μπορέσει να ξεπερασθεί η φάση της λιτότητας και των δυσκολιών στην οικονομική ανάπτυξη», τονίζει στο Πρακτορείο η Ελεονόρα Φορέντσα, ευρωβουλευτίνα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς- Βόρειας Πράσινης Αριστεράς.

Η Ε. Φορέντσα, η οποία εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ιταλικό ψηφοδέλτιο και συμμαχία κομμάτων "Μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα", προσθέτει ότι «το θέμα του χρέους πρέπει να αντιμετωπισθεί με ειδικά μέτρα, τα οποία να αφορούν μια μακρά χρονική περίοδο» «Με την επιστολή μας θέλουμε να καταφέρουμε να ασκήσουμε πολιτική πίεση, λαμβάνοντας υπόψη και ότι από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο πρέπει να καταλάβουμε τι πόσο θα καταβληθεί ή δεν θα καταβληθεί από τις δόσεις που απομένουν», μας λέει στο η Ιταλίδα αριστερή ευρωβουλευτίνα.

Με αναφορά στη δράση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προσθέτει: «Από την αρχή της νομοθετικής αυτής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρήσαμε το θέμα του χρέους κεντρικής σημασίας. Ζητήσαμε να επαληθευθεί πώς έχει συσσωρευθεί και να οργανωθεί μια ευρωπαϊκή σύνοδος για το χρέος, από τη στιγμή που θεωρούμε ότι το δημόσιο χρέος είναι, στην πραγματικότητα, ένας τρόπος για να ασκείται πίεση στις κοινωνίες και στις κυβερνήσεις». Σχετικά με τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη, η Ελεονόρα Φορέντσα επισημαίνει: «Την ώρα που σχεδόν όλοι -εκτός, βέβαια, από τα γεράκια- μιλούν για την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας τη λιτότητα και να δοθεί περισσότερη ευελιξία, το να μπορέσει να ξεπερασθεί η ελληνική κρίση, αποτελεί κύρια απόδειξη των όλων αυτών προθέσεων».

Στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο γνωστός πρώην συνδικαλιστής και πρώην δήμαρχος της Μπολόνια Σέρζτιο Κοφεράτι. Από τα κύρια στελέχη της ιταλικής Αριστεράς, μετά την έξοδό του από το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι μέλος -ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής- της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

«Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και να τελειώσουν οι τιμωρητικές διαθέσεις», είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σ. Κοφφεράτι και στη συνέχεια θέλησε να εξηγήσει: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τάχθηκαν υπέρ λύσεων που έμοιαζαν περισσότερο "τιμωρητικές" από ό,τι μεταρρυθμιστικές, κάτι που, σε έναν βαθμό, περιορίζει την αισιοδοξία μου. Θεωρώ, όμως, ότι η στάση αυτή πρέπει, επιτέλους, να αλλάξει και να επιδειχθεί μια στοιχειώδης καλή θέληση για την ελάφρυνση του χρέους. Με τον τρόπο αυτό θα επιτρέψουμε στους Έλληνες να ολοκληρώσουν την τόσο δύσκολη και κοπιαστική πορεία που έχουν ξεκινήσει. Εκτιμώ, παράλληλα, ότι αν δεν υπάρξει αυτή η καλή διάθεση θα πρέπει να μιλήσουμε για αντίποινα, και όχι για βούληση να βοηθηθεί η Ελλάδα, ώστε να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της».

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρώην συνδικαλιστή, μια λογική λύση για το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν μόνον προς όφελος της χώρας μας, όπως εξηγεί, μιλώντας και για την στάση των ευρωπαϊκών θεσμών: «Εσείς οι Έλληνες δείξατε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και θάρρος, και σε πολλές περιπτώσεις δεν σας προσφέρθηκαν εναλλακτικές λύσεις. Η Ευρώπη, κατά συνέπεια, πρέπει να αποφύγει να σας βάλει, και πάλι, σε δύσκολη θέση. Και δεν το λέω μόνον προς όφελος της Ελλάδας, διότι κανείς δεν ξέρει αν αύριο θα βρεθεί στην ίδια θέση μια άλλη χώρα-μέλος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στις αντιδράσεις των αρμόδιων θεσμών, εκτός από αυστηρότητα, πρέπει να επιδεικνύεται και λογική», δηλώνει ο πρώην δήμαρχος της Μπολόνια. Κατά την άποψη του Ιταλού ευρωβουλευτή, τέλος, η προσπάθεια δεν εξαντλείται με την επιστολή προς τον Πιερ Μοσκοβισί, αφού ο κύριος στόχος πρέπει παραμένει η όσο γίνεται ευρύτερηευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα του ελληνικού χρέους: «Πρέπει να πω ότι το Ευρωκοινοβούλιο, πάνω σε αυτό το θέμα, έχει δείξει ευαισθησία και ενδιαφέρον που δεν χαρακτηρίζουν, όμως, τους υπόλοιπους θεσμούς, ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά ούτε και την Κομισιόν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά συνέπεια, πρέπει να επιμείνει και να προσπαθήσει να αυξήσει τη γενικότερη υποστήριξη και ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά το κύριας σημασίας αυτό θέμα», τονίζει ο Σέρζιο Κοφεράτι.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή των Πρασίνων Εύα Ζολί, «η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και επείγει τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους πιστωτές της Ελλάδας». Η Εύα Ζολί τονίζει τα εξής: «Οι πολιτικές λιτότητας απέτυχαν και το άχθος του χρέους έγινε μεγαλύτερο. Αν οι πιστωτές θέλουν πίσω τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων τους, θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, να επενδύσει στο μέλλον της, κυρίως μέσω της πράσινης επένδυσης που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευημερία. Οι συζητήσεις για το χρέος πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό και να διευρυνθούν στο ζήτημα του χρέους όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και όλες οι «λογικές» κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν αυτό το σχέδιο. Ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε δεν μπορεί να διακυβεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο λόγω εθνικών εκλογών. Η θέση του για μη ελάφρυνση του χρέους δεν έχει από οικονομικής απόψεως κανένα νόημα».

Από την πλευρά του ο Φάμπιο Ντε Μάσι, Γερμανός ευρωβουλευτής της Ενωτικής Αριστεράς αναφέρει: « Όσο περισσότερο κυβερνά η τρόικα την Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα διαρκεί η ύφεση. Οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες διασώθηκαν μέσω της Ελλάδας. Το ελληνικό χρέος αυξάνεται παρά τους γελοίους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις το χρέος σου αν το εισόδημά σου δεν είναι αρκετό. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και δημόσιες επενδύσεις. Ακόμα και το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πιστωθεί περαιτέρω για να εξυπηρετήσει το παλαιό χρέος της και ζητά την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει το θέμα του ελληνικού χρέους κάτω από το τραπέζι, ως τον επόμενο χρόνο που είναι οι γερμανικές εκλογές».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ευρωβουλευτής από την Ενωτική Αριστερά, η Πορτογαλέζα Μαρίζα Ματίας υποστηρίζει ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να αποφασιστούν τώρα. «Εντός της ΕΕ υπάρχουν τεράστιες μακροοικονομικές ανισορροπίες και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το χρέος, σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας. Αν η ΕΕ θέλει να έχει μέλλον πρέπει να ξεκινήσει να συζητά το ζήτημα του χρέους. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, παρά την αντίθετη άποψη του κ. Σόιμπλε. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και ελπίζω ότι θα γίνει εγκαίρως, διότι η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει να καταρρεύσει. Οι χώρες του νότου, οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν πια τη δυνατότητα να παρέμβουν στην οικονομία τους, ούτε να κάνουν δημόσιες επενδύσεις, αφού το δημόσιο χρήμα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους. Πρέπει να ασκήσουμε τεράστια πίεση να αναγάγουμε τη συζήτηση για το χρέος στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας», αναφέρει η Μ. Ματίας.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Έρνεστ Ουρτασόν τονίζει: «Είναι κατανοητό από όλους τους οικονομικούς αναλυτές ότι χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η χώρα δε θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα αυτό. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όλα τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό το ζήτημα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.