ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση στον Ερντογάν

ΥΠΕΞ: Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς., τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι «η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη»
kotzias

Αναφορά σε δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώς της δυτικής Θράκης έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας, με αφορμή τη μάχη για την απελευθέρωση της Μουσούλης από το ISIS, πως «η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου» (!).

Σε ομιλία του είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη, τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου το 1918 θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Μia 16:50 17/10/2016

    Οι Ελληνες που απαξιωνουν μονιμως τον τουρκισμο ειναι ανηλεοι και ανεμπιστοι οπορτουνιστες που δεν φερονται καλα ουτε στους παλιοελλαδιτες, δεν μας εγγυωνται την εθνικη ασφαλεια της Ελλαδας και της Ευρωπης, μηπως μας παρακολουθουν;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.