ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ήτανε στραβό το κλήμα

Ήταν στις αρχές Ιουλίου όταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι δικαστές του συγκεκριμένου ανωτάτου δικαστηρίου , "δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις" ενώ πρόσθεσε "ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο". Ιδού, σκέφτηκα τότε , ένας ευσυνείδητος λειτουργός της δικαιοσύνης. ‘Ένας έντιμος δικαστής με κύρος και ψύχραιμη ματιά που μπορεί να απονείμει δικαιοσύνη ανεπηρέαστος από οποιονδήποτε και οτιδήποτε.

Αυτή την άποψη που διαμόρφωσα τότε δεν τη μετέβαλα ακόμη και όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε μια πρωτοφανή για πρωθυπουργό δημοκρατικής χώρας δήλωση. Είπε κατά λέξη: "Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα", απατώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο Νόμος Παππά από το ΣτΕ. Θεώρησα ότι ήταν ένα ακόμη ρητορικό φάλτσο του επικεφαλής της κυβέρνησης , παρά αγνοία της, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Δεν γίνεται, έλεγα στον αυτό μου, πως όσο κι αν μια ασθμαίνουσα κυβέρνηση σωρεύει αποτυχίες να υπαινίσσεται ότι η δικαστική εξουσία θα παίξει τον ρόλο της θεραπαινίδας της εκτελεστικής εξουσίας συντονισμένη με τις επιθυμίες της τελευταίας. Απλώς η κυβέρνηση, πίστευα, κομπάζει για τη «μεγάλη μεταρρύθμιση» της στο τηλεοπτικό πεδίο και αναμένει ότι η δικαστική εξουσία θα επικυρώσει την υλοποίησή της κρίνοντάς την συνταγματική.

Ευσεβείς ή όχι πόθοι, το σίγουρο ήταν ότι η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ θα αποφαινόταν επί του συγκεκριμένου θέματος. Και έτσι έμενα ήσυχος καθώς έτρεφα αμέριστη εμπιστοσύνη προς την αδέκαστη δικαιοσύνη. Η οποία αργά ή γρήγορα η θα αποφάσιζε με ευθυκρισία νηφαλιότητα και συναισθηματική απόσταση από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μακριά από ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις και υπουργικές προαναγγελίες του αποτελέσματος.

Ώσπου έφτασε η πολυαναμενόμενη ημέρα που το ΣτΕ θα έπρεπε να αποφασίσει επί κομβικών ερωτημάτων. Ποιος ήταν μόνος αρμόδιος για την αδειοδότηση των καναλιών; Το κατά το σύνταγμα Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ή ο υπουργός Επικρατείας;. Και , ακόμη, όφειλε να κρίνει το θέμα που σχετίζεται με τον αριθμό των αδειών. Έπρεπε να περιορισθούν σε τέσσερις, όπως όρισε η κυβέρνηση ή μπορούσαν να είναι περισσότερες;

Δυστυχώς η προγραμματισμένη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της συνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, ξαφνικά διεκόπη. Η έκπληξή μου προήλθε από την μάλλον ασυνήθιστη ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ, υπό το ακόμη πιο πρωτόγνωρο επιχείρημα ότι η ματαίωση οφείλεται στο κλίμα που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών.

Από πότε άραγε , αναρωτήθηκα, οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης λειτουργούν εν κενώ; Από πότε αισθάνονται επηρεασμένοι από εξωτερικούς της αιθούσης παράγοντες ή ακόμη από πότε πιέζονται, αγχώνονται και ταράσσονται από τις εντός αυτής εντάσεις , αντιπαράθεσης, αν όχι και επεισόδια; Ειδικότερα , όταν εκ του θεσμικού τους ρόλου οι δικαστές του ΣτΕ επέδειξαν νηφαλιότητα και ψυχραιμία σε προηγούμενες συνεδριάσεις και εξέδωσαν αποφάσεις σε πιο φορτισμένο δημόσιο κλίμα. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τις περιπτώσεις των υποθέσεων για τη συνταγματικότητα των μνημονίων, της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και, φυσικά, εκείνης της ΕΡΤ.

Εν προκειμένω, όμως, τα ανεπηρέαστα, όπως συνεχίζω να πιστεύω, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους μέλη ενός ανώτατου Δικαστηρίου, όπως το ΣτΕ , όχι μόνο ματαίωσαν μια κρίσιμη συνεδρίαση αλλά παραμένει και άγνωστο πότε θα οριστεί η επόμενη σύγκλιση της ολομέλειας τους για το ίδιο θέμα. Πολύ φοβάμαι ότι αν αναμένουν να καταλαγιάσουν οι έντονες δημόσιες τοποθετήσεις και να αποφορτισθεί το υποτιθέμενο ταραγμένο κλίμα , τότε “ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι”.

Διότι αν η καθυστέρηση της απόφασης περί της συνταγματικότητας του νόμου για τα κανάλια είναι μεγάλη, τότε θα έχουν δημιουργηθεί πλέον τετελεσμένα. Θα έχουν κλείσει όσα κανάλια δεν πήραν άδεια, θα έχουν απολυθεί χιλιάδες εργαζόμενοι από αυτά, ενώ τα νεοπαγή θα έχουν θεμελιώσει τις βάσεις της πανελλήνιας λειτουργίας τους στον τηλεοπτικό αέρα. Προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα έχει, εκ του αποτελέσματος, μόνη κερδισμένη την κυβερνητική πλευρά. Η οποία μέχρι η υπόθεση να λάβει τελεσίδικο χαρακτήρα θα κομπορρημονεί ότι υπερασπίζεται ως μόνη υπεύθυνη το δημόσιο συμφέρον. Και θα βασίζεται στην επίκληση του κλίματος από το ΣτΕ για να μεταδίδει την αίσθηση ασφυκτικού αδιεξόδου στους υπολοίπους, ενώ , φυσικά, θα συνεχίσει να τρέφεται από το στραβό κλήμα που η ίδια μορφοποίησε.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 13:41 02/10/2016

    Για ποια Δικαιοσύνη μιλάς … για την Καραμανλομπουκωμένη , που την έχει παραλάβει η Κυβέρνηση Τσίπρα ως παρελκόμενο-εργαλείο της Καραμανλικής παρακρατικής στηριξής της ?
    Έχει βουίξει ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ για τα κωμικοτραγικά τερατωδώς εγκληματικά «greek statistics» που ΕΧΟΥΝ ΒΥΘΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΧΑΟΣ KAI ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ εισαγγελέας για να κάνει ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» , για την «τιμή των όπλων» ρε ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ , ΜΙΑ προκαταρκτική έρευνα . . .
    Η Ελληνική Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη μόνο στα πταίσματα και στα πλημμελήματα , άντε και στα κακουργήματα εγκλημάτων τιμής ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ όταν αυτά διαδραματίζονται ΜΕΤΑΞΥ φτωχοδιάβολων . ΟΤΑΝ ΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΟικονομικοΠολιτικά Τζάκια ,τότε οι υποθέσεις αντισυνταγματικά «δικάζονται» στα γραφεία της ηγεσίας και οι αποφάσεις κατεβαίνουν ως φιρμάνια στους προεδρεύοντες στα ακροατήρια . Όταν δε αυτοί ξέρουν πως ΔΕΝ είναι συνεργάσιμοι (υπάρχουν και τέτοιοι Δικαστές ) τότε απλά ΣΤΗΝΟΥΝ τις Συνθέσεις .
    Η Δημοκρατία , που βασίζεται Ακρογωνιαία στη ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΤΗΣ , έχει παρακρατικά αλωθεί από το ΔεξιοΚαραμανλοΒασιλικό μετεμφυλικό ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ (συμπεριλαμβανομένων των Κατοχικών Δοσίλογων που ξεπλύθηκαν ως Πατριδοκάπηλοι Εθνικόφρονες). Με την ιδεολογική κηδεμονία & την πραιτοριανή συντεχνιακή αντίληψη υποταγής-συναλλαγής που επικρατεί στην 3η Συνταγματική Εξουσία, έχει αυτοακυρωθεί και μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Βαθέως Κράτους . Το Ελληνικό Βαθύ Κράτος , εσχάτως , το 2010-2011 τρομοκρατημένο από τα ΤΕΡΑΤΑ και τα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ του ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΡΕΤΙΝΟΥ Τέκνου-Ανηψιού 2004-2009 , αυτοσυντηρητικά διαπραγματεύτηκε και συμμάχησε ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΑ με τους ιδεοληπτικούς απογόνους των ΗΤΤΗΜΈΝΩΝ του Εμφυλίου , ΑΝΤΑΛΛΑΣΟΝΤΑΣ Κυβερνητικούς Θώκους & ΣΤΉΡΙΞΗ του Βαθέως Καραμανλικού Κράτους , με Ποινική Ασυλία του ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΝΩΣΤΟΥ ΩΣ ΕΝΟΧΟΥ Καραμανλικού Ραφηνάτου Γονιδίου . ΚΑΙ επειδή ΕΝΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΑΙΜΑ «ΕΝΟΧΩΝ» πόπολο το 2010-2011 φοθήθηκαν ότι μπορεί και να μπουκάριζε στα άβατα Οικογενειακους Οίκους-Βίλες των Φεουδαρχών ΑΝ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΒΓΑΖΕ ΣΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ … ΚΑΙ επειδή ο Εθνοπροδότης εξουσιοθήρας Εφιάλτης Βενιζέλος ΠΡΟΘΗΜΑ ΣΥΝΑΊΝΕΣΕ , έριξαν στην ΠΥΡΑ το Παπανδρεικό Γονίδιο που το αντιΠαπανδρεικό ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΗΜΙΤΙΚΟ πασοκ είχε συμφωνήσει να ΜΗΝ υπερασπιστεί , κάτι που αποτέλεσε και το Βατερλό του αφού καταποντίστηκε ΑΥΤΑΝΔΡΟ στον οχετό Παπανδρεικής ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗΣ (Αιτία πτώχευσης ο Ανδρέας του 1981 , αφορμή ο Γιώργος του 2009, ΟΛΟΙ οι ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ ΑΘΩΟΙ !!!) . ΤΕΛΙΚΆ οι ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΑΛΗΤΕΣ του μεταΠαπανδρεικού πασοκ ΧΑΡΙΣΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ την Παπανδρεική Ιδεολογική Κληρονομιά , στον ΦΥΣΗ ΑΛΗΤΑΡΑ Γούκο της Περιστέρας .

    Αξιοσημείωτο πως ο Γούκος και ο Τούρκογλου έχουν απίστευτα ΚΟΙΝΑ Μακιαβελικά χαρακτηρολογικά χαρακτηριστικά !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.