ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ...

Η κυβέρνηση έμπλεξε. Άσχημα. Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ενώ ξεκίνησε ως θρίαμβος του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας Παππά ενδέχεται να εξελιχθεί σε πανωλεθρία. Τα ως άνω δεν είναι η εισαγωγή στο άρθρο που πρέπει να γράψω μετά τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Είναι η εισαγωγή σε άρθρο μου που γράφτηκε πριν από περίπου 40 ημέρες (21/9). Το κείμενο είχε τίτλο: ΑΝ ΤΟ ΣτΕ ΔΕΝ ΒΓΑΛΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΠΑΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣΧΗΜΑ.

Σε κείνο το άρθρο μεταξύ των άλλων υποστήριζα πως "η μάχη που προσανατολίζεται να δώσει το Μαξίμου: να πάρει τη θέση του Καλογρίτσα ο Σαββίδης προκειμένου να μην ακυρωθεί ο διαγωνισμός, είναι μια μάχη που το πιθανότερο είναι πως θα χαθεί και θα φέρει την κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Φυσικά στην ίδια δυσχερή θέση θα περιέλθει σε περίπτωση που ακυρωθεί, τελικά, ο διαγωνισμός. Επομένως μονά ζυγά το Μαξίμου χάνει. Και αυτό που για τους Τσίπρα-Παππά ξεκίνησε ονειρικά εξελίσσεται σε εφιάλτη στο δρόμο με τα εκράν".

Και συμπλήρωνα: "Μάλιστα, ενδεχομένως θα ήταν προτιμότερο για την κυβέρνηση να κηρύξει το ΣτΕ αντισυνταγματικό το νόμο και επομένως άκυρο το διαγωνισμό, παρά να υποστεί αλλεπάλληλα πολιτικά εγκεφαλικά με κίνδυνο να καταλογιστούν σε κάποιους ακόμη και ποινικές ευθύνες, όπως είπε και ο υπουργός Κουρουμπλής. Αναμφίβολα μια αρνητική απόφαση του ΣτΕ θα είναι ήττα. Δεν θα είναι όμως θάνατος.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση να κρυφτεί πίσω από την απόφαση, να συγκροτήσει το ΕΣΡ και να επαναπροκηρύξει τις άδειες με διαφορετικούς ίσως όρους, αφού όπως και οι ίδιοι παραδέχονται τελικά δεν χτύπησαν τη διαπλοκή, απλώς ξεφτίλισαν τους καναλάρχες και στις προσφορές γράφτηκαν απρόσμενα πολλά χρήματα.

Μπορεί ο Νίκος Παππάς με τους συνεργάτες του να σχεδιάσουν έναν διαγωνισμό από τον οποίον να εισπράξουν τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα, δίδοντας διπλάσιες ή και περισσότερες άδειες. Στην πολιτική η αναγνώριση του λάθους πολλές φορές είναι και πλεονέκτημα. Το γινάτι βγάζει μάτι. Μέχρι και κυβερνήσεις ρίχνει..."

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτε περισσότερο. Η μάχη στο ΣτΕ ήταν εξ αρχής χαμένη και μόνο όσοι εθελοτυφλούσαν ή νόμιζαν ότι μπορούσαν να εκβιάσουν την δικανική πεποίθηση των δικαστών, δεν το έβλεπαν. Έπαιξαν και έχασαν. Τώρα, δυστυχώς γι αυτούς, πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα και να καταβάλουν το τίμημα που τους αναλογεί. Αυτο ορίζουν οι (πολιτικοί) κανόνες του (δημοκρατικού) παιχνιδιού.

Μάλιστα, ομολογώ πως για περίπου δύο μήνες αδυνατούσα να εξηγήσω γιατί στην κυβέρνηση, ενώ γνώριζαν τον αρνητικό συσχετισμό στο ΣτΕ, επέμεναν στη λάθος γραμμή. Οι περισσότεροι απ' όσους ασχολούνται με τα πολιτικά και δικαστικά παρασκήνια ήξεραν ότι ο νόμος θα κηρυχθεί αντισυνταγματικός. Οι μόνοι που προφανώς δεν ήθελαν να το πιστέψουν ήταν οι ένοικοι του Μαξίμου.

Ο γράφων ακόμη και σ' ένα επόμενο άρθρο (27/9), με τίτλο ΤΟ ΓΙΝΑΤΙ ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΡΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ υποστήριζε: "Αν θέλετε μια ακόμη πρόβλεψη, σας λέω πως η πιθανότητα το ΣτΕ να βγάλει αντισυνταγματικό το νόμο είναι ισχυρή... Όμως, ακόμη κι αν το ΣτΕ, και προκειμένου να μην χάσει το δημόσιο 255 εκατ. ευρώ, αποφανθεί πως ο νόμος είναι συνταγματικός -δύσκολο, αλλά ας πούμε πως αποφαίνεται- τα κανάλια που δεν πήραν άδεια δεν πρόκειται να κλείσουν καθώς οι νομικές μάχες που έχουν να δώσουν και στα εγχώρια δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά είναι πολλές και χρονοβόρες. Γι' αυτές θα αναφερθούμε σε επόμενο σημείωμά μας"....

Και αναφερθήκαμε, αφού γράψαμε άλλα τέσσερα άρθρα, και μάλιστα συνεχόμενα, τις προηγούμενες ημέρες. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ (ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ) ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ... γράφαμε χθες υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αμέσως με μεταβατική πρόταση μόλις ανακοινωθεί η αρνητική απόφαση του ΣτΕ που θα απαιτεί τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Πράγμα που έκανε είναι η αλήθεια. Μετά από λίγο βγήκε ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, σύμφωνα με την οποίαν θα δοθούν έναντι τιμήματος (7 εκατ;) προσωρινές άδειες -μέχρι να συγκροτηθεί και να δώσει άδειες το ΕΣΡ- σε όλους όσοι θέλουν να έχουν κανάλι.

Τη Δευτέρα (24/10) το άρθρο μας δεν άφηνε καμία αμφιβολία για το τι θα αποφασίσουν οι δικαστές. Ο τίτλος ήταν ξεκάθαρος: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣτΕ ΘΑ ΠΕΙ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ - ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ...

Προηγουμένως, είχαμε αναφερθεί στον επιχειρούμενο διασυρμό του αντιπροέδρου του ΣτΕ με την αποκάλυψη ενός αυστηρά προσωπικού μέιλ, που οπωσδήποτε φόρτισε αρνητικά και αντικυβερνητικά το κλίμα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΖ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΓΚΡΙΖΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣτΕ... ήταν ο τίτλος του άρθρου της Παρασκευής (21/10).

Δύο ημέρες νωρίτερα (19/10) με τίτλο Ο ΙΕΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΤΟ ΣτΕ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΥΡΑΣΕΛ ΜΕΝΕΓΑΚΗ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΕΑ... υποστηρίζαμε ότι "Υπάρχει και μια ακόμη χειρότερη εκδοχή για την κυβέρνηση: Το ΣτΕ να κρίνει ότι χωρίς ΕΣΡ δεν έπρεπε να γίνει ο διαγωνισμός ή έπρεπε να δοθούν περισσότερες, και όχι τέσσερεις, άδειες. Αν αποφανθεί αρνητικά για κάποιο από τα δύο ή ότι ήταν λάθος το τίμημα των 3 εκατ., τότε αυτομάτως ο νόμος πέφτει και η διαδικασία αδειοδότησης ξεκινά από την αρχή".

Καταλήγατε δε λέγοντας ότι: "Εξυπακούεται πως μια τέτοια απόφαση συνιστά μείζονα πολιτική ήττα για την κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε και έκτακτες κοινοβουλευτικές εξελίξεις. Δεν ξέρω αν είναι καλό για τη Δημοκρατία τις πολιτικές εξελίξεις να τις αποφασίζουν τα δικαστήρια, συνιστά όμως ήττα για την πολιτική κι αυτό σίγουρα δεν είναι καλό για τα κόμματα".

Δεν νομίζω πως έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο σε όλα όσα είχα γράψει. Άντε το μόνο επιπλέον που μπορώ να πω είναι πως ο ανασχηματισμός επισπεύδεται. Ήδη στο ΣτΕ έχουν πάει προς έγκριση τα σχέδια σύστασης νέων Υπουργείων, τα οποία από Δευτέρα θα αναμένουν τους νέους (και ορισμένους νεαρούς) υπουργούς να τα αναλάβουν...

Το ποιοί υπουργοί μένουν, ποιοί φεύγουν και ποιοί έρχονται θα το γράψουν οι πλέον αρμόδιοι εμού, οι συνάδελφοι - πολιτικοί συντάκτες του matrix24. Το τριήμερο του ΟΧΙ θα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν. Εγώ, επειδή τηλέφωνο για να γίνω υπουργός δεν περιμένω, λέω το τριήμερο να γίνω ...Τιγκανά. Θα το συνιστούσα και σε σας αγαπητοί μου αναγνώστες. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι βαρύς και θα χρειαστούμε δυνάμεις για να τον πηδήξουμε που λέει και ο Νιόνιος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.