ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έδωσε απαντήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο

Κερέ: Αναγκαία η λύση στο ελληνικό χρέος για την επιστροφή της χώρας στις αγορές

Απολογητικός ως προς την αποτίμηση του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε, κατά το παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το ελληνικό οικονομικό ζήτημα, αλλά και σχετικά αισιόδοξος ως προς την τελική έκβασή του, εμφανίστηκε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων ήταν οι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Κύρτσος, Εύα Καϊλή και Νότης Μαριάς.
kere

Στο παρελθόν, υπήρξαν από πλευράς ΕΚΤ αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δεν επαληθεύτηκαν, ανέφερε ο κ. Κερέ, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως στην παρούσα φάση «οι εκπλήξεις είναι θετικές» αφού, όπως είπε, η ύφεση εμφανίζεται κατά το 2016 μικρότερη της αναμενόμενης και όλα δείχνουν πως η οικονομική μεγέθυνση επιστρέφει. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το επίπεδο συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και τις ελληνικές Αρχές έχει, πλέον, αναβαθμιστεί, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Για το μέλλον, άφησε να εννοηθεί πως για την ΕΚΤ η υλοποίηση των δεσμεύσεων των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη περί ρυθμίσεων στο ελληνικό δημόσιο χρέος είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές.

«Έχουμε και εμείς ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους», τόνισε, συμμεριζόμενος κατά κάποιο τρόπο τις γνωστές ανησυχίες του ΔΝΤ επί του θέματος.

Εξάλλου, ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, εάν αληθεύουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για εντάσεις ανάμεσα στους θεσμούς, οι οποίες, μάλιστα, οξύνθηκαν κατά τη διάρκεια μυστικής συνάντησης, προ ημερών στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κερέ απάντησε χαρακτηριστικά: «εάν ήσασταν παρών σε αυτήν τη συνάντηση, οι ανησυχίες σας θα είχαν καθησυχαστεί». Όπως πρόσθεσε, αυτού του είδους οι συναντήσεις είναι τακτικές- σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση- και οι όποιες διαφωνίες είναι φυσιολογικό, σε πρώτη φάση, να υπάρχουν, αλλά στο τέλος αίρονται.

Ως προς την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε πως τη θεωρεί αναγκαία, λέγοντας, μάλιστα, πως κακώς δεν ενεπλάκη περισσότερο στο ελληνικό ζήτημα, εκτός από το ΔΝΤ, και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.