ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Κληρώνει για τις διοικήσεις των τραπεζών

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για τις διοικητικές αλλαγές...

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με την Τράπεζα Πειραιώς ωστόσο να παραμένει μια μεγάλη εκκρεμότητα. Αύριο Τρίτη αναμένεται να συγκροτηθεί το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ και την ίδια ημέρα η Εθνική θα ανακοινώσει τον νέο πρόεδρο. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το ΦΕΚ για την τοποθέτηση της νέας διοίκησης του Ταμείου.

Προβληματισμός επικρατεί για την Τράπεζα Πειραιώς καθώς πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί διευθύνων σύμβουλος κοινής αποδοχής παρά τις σχετικές προσπάθειες και συνεχείς διαβουλεύσεις: οι διαφορές των μετόχων παραμένουν αγεφύρωτες. Ετσι αυξάνονται οι πιθανότητες για την επίλυση των διαφορών με μη συναινετικό τρόπο: είτε μέσω μιας γενικής συνέλευσης, όπου η κάθε πλευρά θα πιέσει για το πρόσωπο της επιλογής της είτε μέσω της επέμβασης των εποπτικών αρχών. Το βέβαιο είναι ότι η διαμάχη και η διατήρηση της διοικητικής αναταραχής έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην τράπεζα και κατ’ επέκταση στους μετόχους, στους εργαζομένους και ευρύτερα στο τραπεζικό σύστημα. Σε αμήχανη θέση βρίσκεται το ΤΧΣ, το οποίο, ελέγχοντας το 27% των μετοχών της Πειραιώς, σε περίπτωση συνέλευσης θα κληθεί να υποστηρίξει κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές των μετόχων. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς βρίσκεται με προσωρινή διοίκηση εδώ και 10 μήνες, από τον Ιανουάριο 2016.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη Πέμπτη συνεδρίασε το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας για την επιλογή του νέου προέδρου ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο η διαδικασία να αναβληθεί για λίγες ημέρες, μέχρι αύριο Τρίτη ώστε να έχει σχηματιστεί η νέα διοίκηση του ΤΧΣ.

Σήμερα αναμένεται να δημοσιευτεί το ΦΕΚ για τον διορισμό της νέας διοίκησης του ΤΧΣ, το οποίο επίσης βρίσκεται με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει επιλεγεί ο Βασίλης Κατσικιώτης, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα (Credit Suisse, Bank of America κ.α.), ο οποίος ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου έχει επιλεγεί ο γαλλικής καταγωγής Ερικ Τουρέ, ο οποίος είναι στέλεχος και εταίρος της EY (πρώην Ernst & Young) στην Αθήνα. Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του Radovan Jelasity, σερβικής καταγωγής, ως νέου μη εκτελεστικού μέλους του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ. Ο κ. Jelasity είναι διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Erste Bank στη Βουδαπέστη, ενώ έχει διατελέσει επίσης διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.