ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τις 21 Οκτωβρίου φαίνεται ότι θα έχουμε τα νέα Δ.Σ.

"Κληρώνει" για τις διοικήσεις των τραπεζών

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται το ζήτημα των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το επόμενο 10ήμερο θα έχουν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμότητες στην Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα.
trapezes

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά την Πειραιώς φαίνεται ότι οι εμπλεκόμενοι -μέτοχοι και θεσμικές αρχές- έχουν ομόφωνα συμφωνήσει στο πρόσωπο του νέου προέδρου: πρόκειται για τον κ. Γιώργο Χατζηνικολάου στέλεχος με πλούσια και πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό. Αντίθετα πιο σύνθετη είναι η κατάσταση για το κρίσιμο πόστο του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας όπου υπάρχουν αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις. Στη σχετική τελική λίστα περιλαμβάνονται περίπου 6 υποψήφιοι εκ των οποίων οι 3 είναι οι πλέον επικρατέστεροι. Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μετόχων και των θεσμικών αρχών τότε ο νέος διευθύνων σύμβουλος μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα και την επόμενη εβδομάδα ωστόσο αν αυτό δεν γίνει τότε η διαδικασία θα παραταθεί μέχρι το τέλος του μήνα οπότε και θα πρέπει να δοθεί λύση. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο από τον περασμένο Ιανουάριο.
Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η οποία αναζητά νέο πρόεδρο του Δ.Σ. καθώς και νέα μέλη, έχει συγκεντρώσει -μέσω ανοιχτής διαδικασίας- βιογραφικά και για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί συνεντεύξεις με τους υποψηφίους προκειμένου να γίνει η τελική επαφή. Για τη θέση του προέδρου οι υποψήφιοι είναι 4-5 στελέχη και στόχος είναι το επόμενο 10ήμερο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την τελική επιλογή.
Με την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και κυρίως την μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα καθώς από το τέταρτο τρίμηνο του 2016 οι τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για την μείωση των «κόκκινων» δανείων. Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν την μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων κατά 40% στο διάστημα Οκτώβριος 2016 - Δεκέμβριος 2019. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στο διάστημα αυτό, το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να μειωθεί από περίπου 100 δισ. ευρώ σήμερα στα 60 δισ. ευρώ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
  =====================================
  Με νόμο Σαμαρά και Βενιζέλου ξεπούλησαν τις τράπεζες οι Συριζανέλ.

  Όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπούλησε έναντι πινακίου φακής τις ελληνικές τράπεζες στα ξένα hedge funds, αποτέλεσμα της καταστροφικής 7μηνης διαπραγμάτευσης, των capital controls και του κλεισίματος των τραπεζών. Ωστόσο αυτή η επιλογή της κυβέρνησης δεν έγινε εν κενώ και ας το θυμούνται ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2014 δημιούργησαν το νομοθετικό πλαίσιο προς τούτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο περίφημο άρθρο 2 που καταψήφισε ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όλοι μπορούν να θυμηθούν τον πόλεμο που δέχθηκε από το ίδιο του το κόμμα και από τα ΜΜΕ γι αυτή του τη στάση, η οποία είχε συνδεθεί αφελώς με το σενάριο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούμε τι είχε απαντήσει εκείνος σε συνέντευξή του στο Bloomberg εκείνη την εποχή, οι οποίες αν μη τι άλλο σήμερα τον δικαιώνουν:
  -Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε μαζί μας σήμερα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, υπήρξε μια σημαντική ψηφοφορία, εσείς ψηφίσατε αρνητικά σε ένα μέρος του, σε αυτό για τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ποια ήταν η αντίρρησή σας;

  ΓΑΠ: Ναι, ψήφισα αρνητικά στο θέμα αυτό. Ήταν ζήτημα αρχής, το ίδιο θα έκανα και πάλι αν κάτι τέτοιο ερχόταν ξανά στη Βουλή. Ο βασικός λόγος είναι ότι, αντιλαμβάνομαι πως σε πολύ δύσκολες περιστάσεις, ίσως χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε τράπεζες με κάποιες απώλειες για τον Έλληνα φορολογούμενο. Το να το κάνουμε όμως αυτό με νόμο, ώστε να είναι επίσημη, διαρκής, στο διηνεκές πολιτική, ειδικά όταν οι Έλληνες έχουμε θυσιάσει πολλά και ειδικότερα, ξανά και ξανά για διάσωση τραπεζών, είμαι ενάντια σε αυτή τη λογική, λόγω αρχών.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.