ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Koυρουμπλής για ΕΣΡ: Η ΝΔ να λάβει υπόψη της το συνταγματικό της ρόλο

Η απόφαση για εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου δεν αλλάζει, τα πράγματα έχουν πάρει την πορεία τους και η ιστορία δεν γυρίζει πίσω, δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής
kouroublis

Tονίζει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προκείμενου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε από την απόφαση του ΣτΕ και να μην ζημιωθούν κοινωνικοί τομείς ζωτικής σημασίας, όπως της υγείας και της παιδείας.

Θυμίζει ότι η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα προστρέξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η αξιωματική αντιπολίτευση «πρέπει να πάψει να λειτουργεί, πια, σαν επαγγελματίας διεκδικητής της εξουσίας και να λάβει υπόψη της τον συνταγματικό της ρόλο» τονίζει, ενώ στις αιτιάσεις της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απαντά ότι «σ' αυτή την κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία αυτό που απαιτείται είναι πολιτική σταθερότητα», «και μάλιστα σε μια περίοδο που στη γειτονιά μας επικρατεί γεωστρατηγική ρευστότητα και πολύ κοντά μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας πολυαίμακτος πόλεμος».

Ερωτηθείς για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να έχει παραδοθεί το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολυεπίπεδη και πολύπλευρη μεταρρύθμιση, για «επανασχεδιασμό ολόκληρου του διοικητικού συστήματος, με ουσιαστική μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς». «Η λογική να λαμβάνονται αποφάσεις από την κεντρική διοίκηση και να υλοποιούνται από την Αυτοδιοίκηση, θα σταματήσει. Θα οριοθετηθούν οι ρόλοι διαφορετικών επιπέδων διοίκησης και θα εξεταστούν εκ βάθρων οι αρμοδιότητες όλων των βαθμίδων».

Για την πρωτοβουλία του υπουργείου διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, «μια βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση, που θα εγκαινιάσει, πραγματικά, μια άλλη σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους», γνωστοποιεί ότι το έργο βρίσκεται στο στάδιο παραλαβής του με υπολογιζόμενη ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του, τον Νοέμβριο του 2016 και την πλήρη εφαρμογή του έως το τέλος του 2017.

Σε ό,τι αφορά την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, σημειώνει ότι είναι ένα έργο που «θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό όπλο κατά του πολύπλοκου, ογκωδέστατου και απρόσιτου χαρακτήρα της νομοθεσίας, συνέπεια του οποίου είναι η όξυνση της αδιαφάνειας, της ταλαιπωρίας και της αναποτελεσματικότητας», με τεράστιο όφελος για τους πολίτες αφού θα συρρικνωθεί δραστικά ο χρόνος ολοκλήρωσης υποθέσεών τους και τα δικαστήρια θα αποσυμφορηθούν ή θα διευκολυνθούν ως προς την διεκπεραίωση υποθέσεων και φακέλων που θα φτάσουν τελικά μέχρι εκεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην Τασία Κύρκου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε υπουργέ, μετά την απόφαση του ΣτΕ, ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη διαδικασία ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου;

Απ. Όπως είχα πει και από την πρώτη στιγμή που τέθηκε θέμα εξέτασης συνταγματικότητας του πρόσφατου νόμου, η απόφαση για εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου δεν αλλάζει, τα πράγματα έχουν πάρει την πορεία τους και η ιστορία δεν γυρίζει πίσω. Οι εν εξελίξει άμεσες και αποφασιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής και του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας, το αποδεικνύουν.

Ερ. H κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι η απόφαση του ΣτΕ προκαλεί την επιστροφή της πρώτης καταβληθείσας δόσης των υπερθεματιστών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και «στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών». Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο;

Απ. Όπως γνωρίζετε, μέρος των εσόδων από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες η κυβέρνηση επέλεξε να πάνε σε κοινωνικούς τομείς ζωτικής σημασίας, όπως της Υγείας και της Παιδείας. Περί αυτού, λοιπόν, μίλησε η κ. Γεροβασίλη. Έτσι, εμείς θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες προκείμενου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό αυτό κενό και να μην ζημιωθούν οι συγκεκριμένοι τομείς.

Ερ. Ο πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, διαδικασία στην οποία μέχρι σήμερα δεν έχει συναινέσει η Νέα Δημοκρατία. Κρίνετε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει πλέον να προσεγγίσει με διαφορετική οπτική το θέμα της λειτουργίας του ΕΣΡ και ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η στάση του;

Απ. Το τι οφείλει η ΝΔ το γνωρίζει πολύ καλά. Οφείλει να κάνει αυτό που δεν έκανε και στην περίπτωση των συντάξεων και στην περίπτωση του ακατάσχετου λογαριασμού και στην τήρηση της συμφωνίας για τη συζήτηση του χρέους. Να συνταχθεί στην εθνική προσπάθεια. Σας θυμίζω ότι η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα προστρέξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Μένει να δούμε τι θα πράξει τώρα. Θα πρέπει να πάψει να λειτουργεί, πια, σαν επαγγελματίας διεκδικητής της εξουσίας και να λάβει υπόψη της τον συνταγματικό της ρόλο, τον οποίον της ανέθεσε ο λαός.

Ερ. Η Νέα Δημοκρατία ζητά επιμόνως πρόωρες εκλογές. Τι θα εξυπηρετούσε τώρα η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Απ. Η ΝΔ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι σ' αυτή την κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία αυτό που απαιτείται είναι πολιτική σταθερότητα. Συγκυρία, κατά την οποία μάλιστα το εκλογικό σώμα δεν φαίνεται να της δίνει ούτε καν την ψευδαίσθηση αυτοδυναμίας ακόμα και στο πλαίσιο συνεργασίας. Το πρώτο που απασχολεί τη ΝΔ είναι να ξαναβρεθεί στην εξουσία, κάτι που θα 'πρεπε να 'ναι το τελευταίο. Και μάλιστα σε μια περίοδο που στη γειτονιά μας επικρατεί γεωστρατηγική ρευστότητα και πολύ κοντά μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας πολυαίμακτος πόλεμος, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας μικρός ακήρυχτος παγκόσμιος πόλεμος.

Ερ. Έχετε προαναγγείλει την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές;

Απ. Πρόκειται για μια πραγματικά πολυεπίπεδη και πολύπλευρη μεταρρύθμιση. Για την κατάρτιση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα γυρίσει σελίδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεχίζει να εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς η αρμόδια Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες, πολιτικά στελέχη, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αλλά κυρίως, κι εδώ είναι η μεγάλη διαφορά με ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα, εκπρόσωποι της Τ.Α. την οποία το κράτος την καλεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αναμένεται μέχρι τον Δεκέμβριο η Επιτροπή αυτή να έχει παραδώσει το πόρισμά της. Βασικοί πυλώνες, είναι πολύ συνοπτικά οι ακόλουθοι: Η δημιουργία Επιτελικού Κράτους-Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει επανασχεδιασμό ολόκληρου του διοικητικού συστήματος, με ουσιαστική μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς. Η λογική να λαμβάνονται αποφάσεις από την κεντρική διοίκηση και να υλοποιούνται από την Αυτοδιοίκηση, θα σταματήσει. Θα οριοθετηθούν οι ρόλοι διαφορετικών επιπέδων διοίκησης και θα εξεταστούν εκ βάθρων οι αρμοδιότητες όλων των βαθμίδων. Πρόκειται για ένα εγχείρημα ολιστικής προσέγγισης της εξουσίας και της διοίκησης. Ενισχύεται η τοπική αυτονομία, ενώ εξετάζονται και οι δυνατότητες σταδιακής αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ, ανάλογα με τη βελτίωση της γενικής δημοσιονομικής εικόνας της χώρας. Καθιερώνεται ένας μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης των δημοσιονομικών μεγεθών των ΟΤΑ, ώστε τα φαινόμενα οικονομικών αδιεξόδων και τετελεσμένων καταστάσεων να αποτελούν, πια, παρελθόν. Ενισχύεται δραστικά ο κοινωνικός ρόλος των ΟΤΑ, αφού οι αρμοδιότητές τους για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, και ειδικά σε περιόδους παρατεταμένης λιτότητας, διευρύνονται και αποκτούν βαρύνουσα σημασία. Καθιερώνεται το «τεκμήριο αρμοδιότητας» άσκησης της κοινωνικής πολιτικής υπέρ των δήμων και η κοινωνική υπηρεσία των δήμων, πλέον, αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο στη διάγνωση των αναγκών, στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη των συνεργασιών και την δημιουργία δικτύων. Αναλαμβάνει δράσεις σε τομείς όπως Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός.

Ερ. Πότε εκτιμάτε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου και πού αποσκοπεί η πρωτοβουλία σας αυτή;

Απ. Αυτή είναι μία επίσης βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση, που θα εγκαινιάσει, πραγματικά, μια άλλη σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους. Είναι η λεγόμενη διαλειτουργικότητα. Η διασύνδεση, δηλαδή, του Μητρώου Πολιτών (που αντικαθιστά το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο) με το TAXIS, τα ασφαλιστικά ταμεία και προοδευτικά με όλα τα Μητρώα που περιέχονται στις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου. Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση υπηρεσιών που σήμερα ταλαιπωρούν τον συναλλασσόμενο με το ελληνικό Δημόσιο. Με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης αυτής, ο πολίτης θα προσέρχεται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων για να ενημερώσει για το ληξιαρχικό γεγονός που τον αφορά, μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά (μόνο όσα δεν αντλούνται αυτεπάγγελτα) και ακολούθως δεν θα απαιτείται οποιαδήποτε άλλη πρόσθετη διαδικασία για την ενημέρωση των άλλων υπηρεσιών για τη μεταβολή της κατάστασής του. Επίσης, ο πολίτης θα μπορεί, πλέον, να διαπιστώνει την αστικοδημοτική του εικόνα (τα στοιχεία του), να τα διορθώνει, να τα συμπληρώνει, μέσω ειδικής και ασφαλούς ηλεκτρονικής ταυτοποίησης-αυθεντικοποίησης. Κάτι που θα ΄πρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και αντ' αυτού ξοδεύτηκαν 7 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα χωρίς καμία πρόοδο. Με άπειρες εργατοώρες, απίστευτη ταλαιπωρία, αλλά και κόστος τόσο για το κράτος, όσο και για τον πολίτη. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο παραλαβής του με υπολογιζόμενη ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του, τον Νοέμβριο του 2016 και την πλήρη εφαρμογή του, έως το τέλος του 2017.

Ερ. Σε ό,τι αφορά την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της;

Απ. Η μεταρρύθμιση αυτή, θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό όπλο κατά του πολύπλοκου, ογκωδέστατου και απρόσιτου χαρακτήρα της νομοθεσίας, συνέπεια του οποίου είναι η όξυνση της αδιαφάνειας, της ταλαιπωρίας και της αναποτελεσματικότητας. Στόχος μας είναι, ο όγκος των νομοθετημάτων να αποκτήσει μια συστηματική κατάταξη, κωδικοποίηση, απλοποίηση, εκκαθάριση, ενσωμάτωση αποφάσεων, εγχώριων και ευρωπαϊκών. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου για την Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Ελληνικής Νομοθεσίας, το οποίο θα δώσει προτεραιότητα στην κωδικοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού οπλοστασίου, με κατάργηση όλων των ανενεργών και ανεφάρμοστων διατάξεων που δημιουργούν συνθήκες αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης. Στο σύνολο της οργανωμένης και ξεκάθαρης νομικής πληροφορίας που θα προκύψει, θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για κάθε πολίτη μέσα από μία ιδιαιτέρως σύγχρονη Ηλεκτρονική Εθνική Πύλη. Το όφελος για τους πολίτες θα είναι τεράστιο, αφού θα συρρικνωθεί δραστικά ο χρόνος ολοκλήρωσης υποθέσεών τους και τα δικαστήρια θα αποσυμφορηθούν ή θα διευκολυνθούν ως προς την διεκπεραίωση υποθέσεων και φακέλων που θα φτάσουν τελικά μέχρι εκεί.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. H συνέντευξης αυτή του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Αναςυγκρότησης (πρωτος
  στην τάξη !) της (αριστερής ; ) διακυβερνηςης Τσίπρα-Καμένου
  κ.Παναγιώτη Κουρουμπλή, που τυγχάνει να ειναι κάτοχος 18 διαμερισμάτων συμφωνα με το δημοσιοποιημένο «πόθεν έσχες » του μιλάει σε κρατικό γήπεδο !
  Το Αθηναϊκό/Μκεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων .
  Δεν μας δώθηκε ,δεν συμφέρει φαινεται να φανερώνονται , οι δημοσιογράφοι παύλα
  δημόσιοι Υπάλληλοι της κυβέρνησης )το πρόσωπο που ρωτάει τον πολιτικό του προϊσταμενο.,
  Τέτοιες ερωτήσεις/πάσες για να ξετυλίξει το «πνεύμα και την αλάνθαστη πολιτική μήτη του.
  Ο υπουργός/γυρολόγος καιανεμοδείκτης στο καρεκλοκινηγημά του , από κόμμα σε κόμμα και απο γλειψίματος σε γλείψιμο παραμιλάει παραληρηματικά .
  Ερωτάται λοιπόν ο Π.Κ.
  Ερ. Η Νέα Δημοκρατία ζητά επιμόνως πρόωρες εκλογές. Τι θα εξυπηρετούσε τώρα η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

  Δεν ήξερε φαινεται το ανώνιμο δημοσιογραφάκι ότι καθε μέρα που περνάει ο τόπος με αυτούς στα πραγματα , κόβονται περισσότερες συντάξεις , μειώνονται περισσότερο οι μισθοί , εξαφανίζονται οι δουλειές και οι επιχειρηματίες που πάνε στα Βαλκάνια .
  Μειώνονται επίσης καθε ώρα που περνάμε με αυτούς τους αριστεροφασιστες στην Δικυβέρνηση , μειώνεται βαθμηδόν η αξιοπιστία μας , οχι μονον σρα οικονομικα αλλα και στις διεθνείς μας διαπραγματεύσεις για ζητήματα της περιοχής , ακόμη και της γεωγραφικής μας ακεραιότητας .
  Το θεμα της δημοκρατικής τάξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας πετάγονται στα αζήτητα με Τσιπρα και γενικό του δερβέναγα τον Παππά ,
  ή βοηθό τους την εσωτερική διακυβέρνηση τον πρωην Βαθυπασόκο Κουρουμπλή, τον
  οποίο τότε ο ΓΑΠ δεν εμπυςτεύτικε , λογω της βαθιάς του πεποίθησης του Αγρηνιώτη Για σε ρουσφέτια και κομπίνες διορισμών … Ετςι και δεν τον υπουργοποίηςε.
  Ο Κουρουμπλής λοιπόν αποσκίρτησε προς ΣΥΡΙΖΑ διαβλέποντας σε κουτάλες και αναπαυτικές καρεκλες . Όπερ εδη δείξε !
  Λεει λοιπόν η υπουργάρα : «τι χρειαζονται εκλογές τώρα, εγώ την εχω βρεί για τα καλά».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.