Neo

«Κόκκινο χαλί» στον ΣΚΑΪ για τον Παππά

xali

Μπορεί ο ΣΚΑΪ και εν γένει ο όμιλος Αλαφούζου να έχουν ασκηθεί στην σκληρή πολεμική κατά της κυβέρνησης και να έχουν ακουστεί... αγριότητες κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ωστόσο χθες η εικόνα ήταν διαφορετική.

Ο υπουργός Επικρατείας συνεχίζει τις επαφές του με τους πλειοδότες του τηλεοπτικού διαγωνισμού, με στόχο να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να καταλάβουν όλοι ότι τουλάχιστον όσοι πήραν τηλεοπτικές άδειες έχουν... κάθε συμφέρον να μην υπονομεύουν την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Ο Neo, λοιπόν, συμπεραίνει από τις πληροφορίες που συνέλεξε ότι μάλλον στον ΣΚΑΪ το έχουν καταλάβει, αν κρίνει κανείς από την υποδοχή που επεφύλαξε η διοίκηση και τα στελέχη του Ομίλου στον υπουργό Επικρατείας.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία  «εξαιρετική συνάντηση» που έγινε σε πολύ θερμό κλίμα -ιδιαίτερα όταν ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις κινήσεις που θα κάνει προκειμένου να προστατεύσει τους πλειοδότες και τους νέους καναλάρχες από τυχόν... «πειρατές» συχνοτήτων, δορυφόρων, περιφερειών, αλλά και διαδικτύου...

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τινάζει στον «αέρα» την τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες
  ===============================================================================
  Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016
  ==========================

  Με μαεστρικό τρόπο επιχείρησε η κυβέρνηση να κρύψει την απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που προσδιορίζει επακριβώς τα συνταγματικά όρια σχετικά με τη διανομή των τηλεοπτικών αδειών.
  Πρόκειται για την απόφαση 1901/2014 που αφορούσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ από τη ΝΕΡΙΤ και η οποία ορίζει με σαφήνεια (παρ.16) ότι: «Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης’».

  Ολόκληρη η παρ. 16 της απόφασης 1901/2014 της ολομέλειας του ΣτΕ:
  ==========================================================
  «Ειδικά ως προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ο συνταγματικός νομοθέτης, έχοντας υπόψη τη μεγάλη εμβέλεια, την χρονική αμεσότητα και την ιδιαίτερη δύναμη επιρροής που διαθέτουν, με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος όρισε ότι η λειτουργία τους υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τόσο τη χορήγηση αδείας λειτουργίας, όσο και τη μέριμνα ώστε κατά τη λειτουργία τους να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι σκοποί δημοσίου ενδιαφέροντος. Οι σκοποί αυτοί είναι: η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών, ειδήσεων, προϊόντων λόγου και τέχνης, η ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων σε αντιστοιχία με την κοινωνική αποστολή των εν λόγω μέσων και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης’».

 2. Προσπάθεια επηρεασμού του ΣτΕ…
  =========================

  Andreas Petroulakis.
  Όταν ο Πρωθυπουργός λέει «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, δεν βλέπω ούτε μία περίπτωση να ακυρώσει το νόμο το Σ.τ.Ε. «, μόνο σε μένα φαίνεται καραμπινάτη προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης;

 3. Χωρίς το ΕΣΡ, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα παλιά κανάλια ούτε να ανοίξει τα νέα
  =====================================================================
  Την ώρα που και τα γίδια στα βουνιά της Ιθάκης συνειδητοποιούν πόσο πρόχειρα στημένη ήταν η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, όλα δείχνουν ότι το…μεγάλο γέλιο δεν έχει πέσει ακόμα.

  (…)Από τη στιγμή που οι υπερθεματιστές καταβάλουν τα 82 εκατ. ευρώ, ευλόγως τότε θα αρχίσουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση να κλείσει όλους εκείνους που δεν έχουν λάβει άδεια. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Digea να κατεβάσει τους διακόπτες των Alpha, AΡΤ, Epsilon, Makedonia, Μega και Star. Μόνον η Digea μπορεί να διακόψει την εκπομπή τους και για να το πράξει αυτό θα πρέπει, είτε τα έξι κανάλια να μην εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την ίδια, είτε να υπάρξει εντολή από την ΕΕΤΤ.
  Η ΕΕΤΤ, όμως, θα πρέπει να λάβει σχετική εντολή. Μια τέτοια εντολή μπορεί να δεχθεί μόνον από τις διωκτικές αρχές της χώρας, π.χ. ότι συντελείται κάποια εγκληματική ενέργεια (που στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει), είτε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που κατά το Σύνταγμα της χώρας διαθέτει τη σχετική αρμοδιότητα.
  Ωστόσο το ΕΣΡ σήμερα δεν υφίσταται. Και όσο αυτό συμβαίνει, η κυβέρνηση πρακτικά δεν έχει άλλο (νόμιμο) εργαλείο εφαρμογής των αποφάσεών της. Αυτό φάνηκε να συνειδητοποιούν μετά τον διαγωνισμό η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, οι οποίοι τώρα δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον για τη στελέχωση του ΕΣΡ.
  Μάλιστα, στο υπουργείο Επικρατείας συνειδητοποίησαν ότι χρειάζεται το ΕΣΡ και για έναν επιπλέον λόγο: οι τέσσερις υπερθεματιστές δεν μπορούν να εκπέμψουν το πρόγραμμά τους, παρά μόνον έπειτα από έγκρισή του από το ΕΣΡ.
  Αυτό προβλέπεται όχι στο Σύνταγμα ή στους νόμους της χώρας, αλλά στην προκήρυξη του διαγωνισμού των τεσσάρων αδειών που συνέταξε το ίδιο το υπουργείο Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας(…)
  Κοινώς, αν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αρνηθούν να συνδράμουν στη σύσταση του ΕΣΡ, τότε όλη η διαδικασία θα τιναχθεί στον αέρα, εκτός κι αν η κυβέρνηση επιλέξει ξανά τον δρόμο της βίαιης καταστρατήγησης του Συντάγματος…

 4. Τηλεοπτικές άδειες: Διαφωνία και ηχηρές παραιτήσεις μελών του ΣτΕ
  Καταγγέλλουν μεθοδεύσεις
  =========================
  Μείζον θεσμικό ζήτημα θέτουν με τις παραιτήσεις τους από την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αντιπρόεδροι του ανωτάτου δικαστηρίου που ασκούν έντονη κριτική τόσο για την πρόσφατη τοποθέτηση του Προέδρου του Δικαστηρίου περί ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, με επίκληση του «κλίματος» που έχει δημιουργηθεί, όσο και την υποστηρικτική προς τον Πρόεδρο του

  ΣτΕ ανακοίνωση της Ενώσεως τους.
  ==========================
  Οι αντιπρόεδροι Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος εγγράφως θεωρούν απαράδεκτη την επίκληση ως λόγο ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες «του κλίματος που έχει διαμορφωθεί» και κάνουν λόγο, ειδικώς ο κ. Ράμμος περί «μέγαλου ατοποήματος» για » συνθήκες αρνησιδικίας».
  Ειδικότερα, ο κ. Ράμμος με την επιστολή του την οποία κοινοποίησε χθες σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλώνει «αποχωρεί από την Ενωση» των δικαστικών λειτουργών του Δικαστηρίου και ανακοινώνει ότι την απόφαση αυτή έλαβε την περασμένη Παρασκευή λόγω των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Ολομέλεια και μετά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
  Ο κ.Ραμμος στηλιτεύοντας, όπως και η κυρία Σακελλαροπούλου τη ματαίωση της Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω «κλίματος» συνεχίζεις ασκώντας σκληρή κριτική στον Πρόεδρο του ΣτΕ καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει. » Η άποψη με άλλα λόγια, που δέχεται ότι το Δικαστήριο αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως, ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ΄αόριστον τη διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος (το οποίο βεβαίως το Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει) συνιστά κατά τη γνώμη μου αρνησιδικία».
  Και διερωτάται κλείνοντας ο κ. Ράμμος. » Τί θα λέγαμε αν ένας βοηθός εισηγητής αρνιόταν να καταθέσει προεισήγηση η ένας Σύμβουλος αρνιόταν να καταθέσει εισήγηση επικαλούμενος ότι λόγω κλίματος δεν μπορεί να ασκήσει με νηφαλιότητα τα καθήκοντά του;» Και συνεχίζει. » Μπορεί κανείς να διανοηθεί το 1969 αναβολή είτε της συζήτησης είτε της διάσκεψης επί της υποθέσεως των απολυμένων από τη στρατιωτική δικτατορία δικαστών κατ΄επίκληση «δυσμενών συνθηκών» η «κακού κλίματος»; Και καταλήγει. «Ενόψει όλων αυτών δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι μέλος της Ενωσης».
  Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου που έχει διατελέσει επί χρόνια και πρόεδρος της Ενώσεως των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε γραπτή – δήλωςή της, στηλιτεύει την επίκληση λόγων «κλίματος» για την ματαίωση της διάσκεψης τ ης Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, παραιτείται από μέλος της Ενώσεως, λόγω της
  υποστηρικτικής προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ ανακοινώσεως που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή.
  «Το συγκεκριμένο ατόπημα, συνεχίζει η κυρία Σακελλαροπούλου, πλήττει καίρια τον θεσμικό ρόλο της Ενώσεως και σηματοδοτεί αλλαγή στη μακρόχρονη πορεία της, από ανεξάρτητο όργανο έκφρασης γνώμης του συνόλου των μελών του
  Δικαστηρίου, σε διοικητική υπηρεσία».

 5. Ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες Γ. Παναγιωτόπουλος:
  Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

  Την άποψη πως ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντισυνταγματικός εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γιώργος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα FM.
  Απαντώντας σε ερώτηση για τον νόμο Παππά, εξέφρασε την πεποίθηση πως χωρίς το ΕΣΡ δεν μπορεί να γίνει τίποτα. «Το Σύνταγμα, αυτό απαιτεί, συνεπώς ο νόμος για μένα είναι αντισυνταγματικός» τόνισε, δηλώνοντας μάλιστα απόλυτα κατηγορηματικός σε αυτό.

  Σε ερώτημα για την αναβολή της διάσκεψης του ΣτΕ για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αφού σημείωσε πως ο ίδιος κατά την τετράχρονη θητεία του δεν ανέβαλε και δεν ματαίωσε καμία διάσκεψη, πρόσθεσε πως «ο δικαστής, ένα σκοπό έχει, να εφαρμόζει τις διατάξεις του Συντάγματος και του νόμου, ανεξάρτητα τι γίνεται στην κοινωνία, γιατί την κοινωνία την αφουγκράζονται οι πολιτικοί, όχι ο δικαστής».

  «Ο κ. Νίκος Σακελλαρίου, είναι εκλεκτός συνάδελφος. Δεν ξέρω γιατί τα λέει αυτά» πρόσθεσε.
  Σημείωσε πως, ό,τι συνέπειες και να έχει, η απόφαση θα βγει. Σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, φυσικά θα έχει συνέπειες, διότι κάθε απόφαση, κυρίως του ΣτΕ και των ανωτάτων δικαστηρίων, έχει συνέπειες είτε προσωπικές είτε γενικότερες.
  Η ζωή, η κοινωνία, η πολιτεία, έτσι είναι φτιαγμένη, συμπλήρωσε.

 6. ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΔΙΩΞΑΝ ΟΙ ΧΟΥΝΤΟΓΕΝΕΙΣ ΤΣΙΠΡΕΟΙ ΤΟΝ τέως αντιπρόεδρο του ΣτΕ.
  ========================================================

  ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΡΑΡΑΣ: «Ο νόμος για τα κανάλια είναι αντισυνταγματικός!»
  =================================================================
  ΔΗΛΩΣΗ-ΒΟΜΒΑ: «Ο νόμος για τα κανάλια είναι αντισυνταγματικός!»
  =====================================================
  9/05/2016

  Giannis Efstathiou

  Η εκτίμηση του επίτιμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας του κυρίου Πέτρου Παραρά για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως την εξέφρασε στο ραδιόφωνο του ALPHA και τον συνάδελφο Σπύρο Χαριτάτο.

  «Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός»,
  δήλωσε στον Alpha 989 ο επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Πέτρος Παραράς. Εξήγησε ότι δεν μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία χωρίς να έχει συγκροτηθεί το ΕΣΡ και σχολίασε ότι δεν μπορεί να ανακληθεί η άδεια των καναλιών αν δεν ανακληθούν οιπροϋποθέσεις με τις οποίες χορηγήθηκαν. Έκανε λόγο για «ανορθολογισμό» καθώς, όπως είπε, (οι πράξεις της κυβέρνησης στο θέμα των αδειών) δεν συνδέονται με την λογική».

  «Από άποψης συνταγματικού δικαίου είναι σαφές ότι ο αρμόδιος για να δώσει την άδεια είναι ο υπουργός κατόπιν συμφώνου γνώμης του ΕΣΡ, το οποίο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει εφαρμογή του Δικαίου της ανάγκης (που επικαλείται η κυβέρνηση για την παράκαμψη του ΕΣΡ), είναι για άλλες περιπτώσεις.

  Υπήρχε θέμα με το ΕΣΡ.
  ======================
  Δεν μπορεί ένας να κάθεται επί 10 χρόνια επειδή δεν μπορούν να βρεθούν τα 4/5 για να εκλεγεί ένας άλλος. Να συμφωνήσουν οι πολιτικές παρατάξεις. Είναι θέμα εθνικής βούλησης.

  Καταργούν το άρθρο 15
  =====================
  και κάνουν μόνοι τους, δική τους νομοθεσία Η νομική άποψη είναι ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός», είπε χαρακτηριστικά.

  Επεσήμανε ότι «οι 90 μέρες αφορούν τα κανάλια που πήραν άδεια.
  ==========================================================
  Δεν υπάρχει διάταξη που να λέει ότι οι άλλες τέσσερις τηλεοράσεις κλείνουν. Αυτό ας το καταλάβουν
  λιγάκι. Αν ο αδειούχος παραβιάζει την άδεια, να του παίρνουμε την άδεια».

  Ο κος Πέτρος Παραράς, τέως αντιπρόεδρος ΣτΕ,
  πρόσθεσε ότι «εφόσον υπάρχει το φάσμα και η τεχνολογία επιτρέπει 15-20 κανάλια, το κράτος δεν μπορεί να βάζει τα ελάχιστα από αυτά που θα μπορούσε να δώσει. Να βάλει ο νόμος προϋποθέσεις. Μέχρι εκεί που το φάσμα επιτρέπει, οι άδειες να δοθούν αφηρημένα με το ίδιο ποσό για όλους. Έχεις προϋποθέσεις να μου δώσεις την άδεια».

  Εκτίμησε ότι «εάν τελικώς κλείσει ο κάθε Alpha γεννώνται θέματα αποζημιώσεων» και
  ===========================================================
  διερωτήθηκε «πώς με υποχρεώνει να φύγω από μία επιχείρηση και να πάω σε άλλη».

  Επεσήμανε, τέλος, ότι ο Alpha, που βρέθηκε εκτός, είχε προσφέρει περισσότερα χρήματα από άλλον που έδωσε λιγότερα (για τη διαδικασία αδειών).

  2004, Αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  ================================================
  2005, τέλος καριέρας λόγω ορίου ηλικίας.
  Από το 2005 μέχρι τον Σεπ. 2009, Πρόεδρος της Κεντρικής νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, ακαδημαϊκού οργάνου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.
  Από το 2007, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

  Ν Βράχος

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.