ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ιρακινό Κουρδιστάν ο Ας Κάρτερ

Κούρδος υπουργός: Η μάχη της Μοσούλης θα είναι μεγάλη και δεν θα τελειώσει σύντομα

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ έφτασε σήμερα στην Αρμπίλ προκειμένου να ενημερωθεί εκτενέστερα για τις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ και πιθανόν να συνεχίσει τις συνομιλίες του για τον ρόλο των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Ο Κάρτερ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ημιαυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, καθώς και με στρατιωτικούς διοικητές.

Στο μεταξύ οι ιρακινές δυνάμεις έχουν φτάσει 5 χιλιόμετρα μακριά από τη Μοσούλη, συνεχίζοντας την προέλασή τους με στόχο την ανακατάληψη του προπυργίου του ΙΚ.
Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Εσωτερικών του Ιρακινού Κουρδιστάν Καρίμ Σιντζάρι, ήδη στη Μοσούλη υπάρχουν ενδείξεις εξέγερσης εναντίον των τζιχαντιστών, όμως τόνισε ότι η μάχη δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα.

Ο Σιντζάρι που εκτελεί και καθήκοντα υπουργού Άμυνας δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι οι μαχητές του ΙΚ στη Μοσούλη είναι 4.000 με 6.000 και αναμένεται να προβάλουν σθεναρή αντίσταση εξαιτίας της συμβολικής αξίας της πόλης για τους τζιχαντιστές.

«Αν προβάλουν αντίσταση στην πόλη, κυρίως στην παλιά Μοσούλη, θα είναι μια μεγάλη μάχη (...) Οι δρόμοι είναι πολύ στενοί. Δεν μπορούν να περάσουν οχήματα, δεν μπορούν να περάσουν τεθωρακισμένα. Οπότε θα είναι μάχη σώμα με σώμα», εξήγησε.

Ο ηγέτης του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακοίνωσε την ίδρυση του χαλιφάτου και ανακήρυξε τον εαυτό του επικεφαλής των μουσουλμάνων όλου του κόσμου από ένα τέμενος στη Μοσούλη, μετά την κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ το 2014.

«Αν τελειώσει η Μοσούλη, το χαλιφάτο που ανακοίνωσαν τελείωσε. Αν χάσουν τη Μοσούλη, δεν θα έχουν κανένα μέρος, μόνο τη Ράκα», επεσήμανε ο Σιντζάρι.

Η συριακή πόλη Ράκα είναι το άλλο μεγάλο προπύργιο του ΙΚ. «Θα πρέπει να πάνε στη Συρία», τόνισε.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Μπαγκντάντι, ένας Ιρακινός που έχει κρατηθεί σε αμερικανική φυλακή στο Ιράκ, θα πάει στη Μοσούλη για να πολεμήσει στο πλευρό των μαχητών του, διακινδυνεύοντας να σκοτωθεί ή να αιχμαλωτιστεί.

«Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Αμπού Μπακρ ήταν στη Μοσούλη πριν τρεις ημέρες. Τον είδαν να συναντά τους μαχητές και να τους ενθαρρύνει. Δεν είμαστε σίγουροι όμως ότι ήταν στη Μοσούλη, πρόκειται μόνο για πληροφορίες», εξήγησε ο Σιντζάρι.

Οι ιρακινές δυνάμεις δεν θα είναι σε θέση να νικήσουν το ΙΚ χωρίς βοήθεια μέσα από την πόλη, από πληροφοριοδότες ή κατασκόπους, και χωρίς τη συνεργασία των σουνιτικών φυλών, τόνισε ο Κούρδος.

Ο Σιντζάρι επεσήμανε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία αποτελείται από σουνίτες πρώην αξιωματικούς στον στρατό του ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, έχουν δημιουργήσει υπόγειες στοές και έχουν σκάψει μια τάφρο γύρω από τη Μοσούλη, την οποία έχουν γεμίσει με πετρέλαιο για να του βάλουν φωτιά όταν ο ιρακινός στρατός πλησιάσει στην πόλη.

«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δεχθεί να σκοτώσουν μέλη του Ντάες (το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ). Κάποια μέλη του Ντάες σκοτώθηκαν εν μέση οδώ», τόνισε.

«(Οι κάτοικοι) δεν θέλουν το Ντάες. Κάποιοι σκοτώθηκαν και κάποιοι έφυγαν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν όπλα, που εξαπολύουν επιθέσεις σε συγκεκριμένες περιοχές τη νύχτα», εξήγησε ο Κούρδος υπουργός.

«Πολλούς ανθρώπους που αποσύρθηκαν από τις μάχες τους εκτέλεσαν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σιντζάρι, το σχέδιο είναι να περικυκλωθεί η Μοσούλη. Η πίεση ενδέχεται να ωθήσει το ΙΚ σε ακόμη πιο ακραίες ενέργειες εναντίον του πληθυσμού, όπως έχει γίνει στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.