ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ματωμένη πισίνα

Η επτάχρονη Μπάνα δεν μπορούσε να πάει σχολείο. Έμοιαζε με χλωμό άγγελο έτσι όπως στεκόταν ολομόναχη ανάμεσα  στα συντρίμμια.

Αντίθετα από την ψυχραιμία που είχε δείξει κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού, τώρα το πρόσωπό της, καθώς κοιτούσε το φακό ήταν σκοτεινό από το φόβο. Ναι, φοβόταν. Όσο θυμόταν τον εαυτό της, ο φόβος ήταν ο καθημερινός της σύντροφος των παιδικών της χρόνων.

``Φοβάμαι  ότι θα πεθάνω απόψε. Οι βόμβες θα με σκοτώσουν τώρα``, γράφει στο Twitter. Είναι ένα κορίτσι επτά ετών που ζει σήμερα στο Χαλέπι.

``Θέλω να  κοιμηθώ. Θέλω να ζήσω. Το διπλανό σπίτι καίγεται , το σπίτι μου μπορεί να είναι το επόμενο, γιατί Πούτιν και Ασάντ;`` αναφέρει ένα άλλο μήνυμα που δημοσιεύεται στο λογαριασμό της  μητέρας της Μπάνα στο Twitter .

Με τους απανωτούς βομβαρδισμούς να έχουν ισοπεδώσει την πόλη , η Μπάνα και η μητέρα της καταγράφουν λεπτό λεπτό  την καθημερινότητά τους. Οι φωτογραφίες και οι αναρτήσεις συγκλονίζουν .

``Η Μπάνα με ρώτησε γιατί ο κόσμος δεν μας ακούει. Γιατί κανείς δεν μας  βοηθάει``,  δήλωσε η μητέρα της μικρής στo Guardian. ``Χρειάζομαι ειρήνη``, επαναλαμβάνει  συνεχώς  η μικρή Μπάνα

``Πριν τον πόλεμο ζούσαμε σε μια από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου. Τώρα η γειτονιά μας έχει ισοπεδωθεί και το σπίτι μας έγινε συντρίμμια.``

Κοιτάζω τις φωτογραφίες του Hannah Karim. Το πριν και το μετά . Το  Χαλέπι.

Ήταν ένα καταγάλανο πρωινό. Συνέβαιναν διάφορα στις πλατείες, στο μετρό, στο λούνα Παρκ.  Κι  άλλος πυροβολισμός. Ο ``στόχος`` ήταν η παιδική χαρά. Μια μεγάλη τρύπα  έχασκε στη θέση της τσουλήθρας που  άνοιξε η γη και την κατάπιε.

Όταν η σκόνη του πλήγωσε τα μάτια το μόνο που ήθελε ο Καρίμ  ήταν να γυρίσει στην ασφάλεια του σπιτιού του. Την προσοχή του τράβηξε η παράξενη πισίνα.

Το  νερό είχε  βιολετί απόχρωση. Βούτηξε στην πισίνα. Ίσως και να φοβόταν λίγο.  Δεν είχε κανένα συγγενή. Οι φωνές και οι μυρωδιές του ήταν άγνωστες. Είχε μέρες να δει  το σπίτι του. Η οικογένειά του είχε πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Στους πέντε δρόμους. Είχαν χάσει ο ένας τον άλλον.

Τα ασυνόδευτα παιδιά, οι  μανάδες και οι ηλικιωμένοι θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα μεταφερθούν από τους  συνωστισμένους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα  με την βρετανική εφημερίδα η επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων θα ξεκινήσει άμεσα, πάντα μέσα στη σφαίρα της εφαρμογής και προστασίας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Όλα αυτά τη στιγμή που η Άγκυρα επιχειρεί να γράψει στα παλιά της τα παπούτσια  τη συμφωνία , στην περίπτωση που οι  Βρυξέλλες δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους, επιτρέποντας στους Τούρκους να ταξιδεύουν στην ΕΕ , χωρίς βίζα. Κανένας δεν θέλει να σκεφτεί τι θα γίνει αν η Τουρκία σκληρύνει την στάσης της . Αν η συνθήκη καταρρεύσει ποια θα είναι η επόμενη μέρα;

``Αν καταρρεύσει, θα υπάρξει  ένα κύμα ενός εκατομμυρίου  μεταναστών ή περισσότερων και αυτή η χώρα είναι εντελώς  απροετοίμαστη``, δήλωσε στο Guardian  Ευρωπαίος πρέσβης. Ο ίδιος περιέγραψε  τη θλιβερή πιθανότητα με τα μελανότερα χρώματα . `` Η Αθήνα θα κατακλυστεί, όπως και η υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Άνθρωποι θα αναγκαστούν να ζήσουν στα χωράφια , θα υπάρξουν σκηνές που δεν έχουμε ποτέ φανταστεί``.

Όσες  ταινίες και να δεις και άλλα τόσα βιβλία να διαβάσεις δεν θα καταφέρεις να νιώσεις το δράμα των προσφύγων και την ανάγκη τους να ζήσουν  τα παιδιά τους σε  έναν καλύτερο  κόσμο.

Όσες φορές και να δεις τα πλάνα από το Χαλέπι δεν πρόκειται να καταφέρεις να αποστασιοποιηθείς. Συντρίμμια, πέτρες, χώματα, ερείπια, δρόμοι που μοιάζουν με χωράφια και πολυκατοικίες κουφάρια από μπετόν , στραπατσαρισμένα λείψανα μιας άλλοτε ακμάζουσας πόλης.

Πώς να ξεχωρίσεις τις βόμβες;

Τι χρώμα έχει ο θάνατος;

Πώς να ζωγραφίσεις το μέλλον;

Είσαι 7- 8  χρονών και ζεις μέσα στα γκρεμισμένα κτίρια. Ο ήχος των βομβαρδισμών έχει γίνει κομμάτι της ζωής σου. Ακούς τα μεγαλύτερα αδέλφια να μιλούν για μια πόλη πανέμορφη με μεγάλους δρόμους και πάρκα και παιδικές χαρές. Το παιδικό μυαλό σκαρώνει ένα σωρό ιστορίες. Θέλει να ξεφύγει , να τρέξει μακριά.

Το Χαλέπι ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι  ζούσαν μαζί με τους 3.000 αρχαιολογικούς χώρους να προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες. Ο πόλεμος στη Συρία μετράει ήδη πεντέμισι χρόνια.

``Αγαπητέ κόσμε ξεμένουμε από τρόφιμα και νοσοκομεία. Αγαπητέ κόσμε , γιατί το παρακολουθείς ασυγκίνητος;``, αναρωτιέται η επτάχρονη Μπάνα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.