ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα του ΕΣΡ… δύσκολα

Μαξίμου: Αλλαγή γραμμής και πίεση στη ΝΔ

Να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και να υπερβεί τις βαριές επιπτώσεις από το «πισωγύρισμα» που προέκυψε μετά την απόφαση του ΣτΕ επιχειρεί η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για νέο γύρο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης με την ΝΔ, πετώντας το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με την –επιτασσόμενη και από το ΣτΕ- ανάγκη συγκρότησης του ΕΣΡ.

Παρά το γεγονός ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο περιμένουν να καθαρογραφεί και να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να αξιολογηθούν οι διατυπώσεις της κατά λεπτομέρειαν, κοινή πεποίθηση αποτελεί στο Μαξίμου το συμπέρασμα ότι εφεξής, η κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση στο τηλεοπτικό τοπίο χωρίς την συνδρομή του ΕΣΡ.

Αλλαγή πλεύσης

Βεβαίως, τις πρώτες ώρες μετά το «ράπισμα» του ΣτΕ η απογοήτευση ήταν διάχυτη και το Μαξίμου εξέπεμπε «πολεμικά» μηνύματα. Εξάλλου, η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης, με την δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, ήταν να προαναγγείλει την κατάθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας με την οποία θα χορηγούνται προσωρινές άδειες εκπομπής «σε όσους θέλουν να συνεχίσουν να εκπέμπουν».
Ωστόσο, χθες, σε μαραθώνια σύσκεψη που διεξήχθη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, αποφασίστηκε η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης, η οποία θα παράσχει την προσεχή Δευτέρα στον Πρόεδρο της Βουλής όλα τα απαιτούμενα περιθώρια κινήσεων με στόχο την σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Άλλωστε, η κ. Γεροβασίλη, μετά την σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο, επικύρωσε την αλλαγή κυβερνητικής πλεύσης, προαναγγέλλοντας ότι η Διάσκεψη των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ θα προηγηθεί –έστω μερικές ώρες- της κατάθεσης οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας. «Ο Πρωθυπουργός ζήτησε, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, να είναι έτοιμη για κατάθεση, έως την ερχόμενη Δευτέρα. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του τελευταίου, την Δευτέρα και πριν από την κατάθεση στην Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ», επισήμανε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, για να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί η όχι με αυτές. Γι αυτό και σπεύδει για μια ακόμα φορά στην συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο»

Το γάντι στη ΝΔ

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει το γάντι στην ΝΔ ως προς την συγκρότηση ΕΣΡ, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι καθόλου πεπεισμένοι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει πραγματικά να συμβάλει στην ανάδειξη των νέων μελών της εν λόγω Ανεξάρτητης Αρχής. «Απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων ή για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν την συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», επισήμανε με νόημα η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ χθες το βράδυ το Μαξίμου εξέδωσε νέα ανακοίνωση, απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αν, πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5μμ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του. Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει. Η απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένη και μας δεσμεύει όλους, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία», σημειώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, προχωρώντας, μάλιστα, στον εξής υπαινιγμό: «Εκτός αν η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Κυριακή κοντή γιορτή. Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης».

Προς «ναυάγιο» η Διάσκεψη

Τούτων δοθέντων, αλλά και με δεδομένο τον «όρο» που θέτει η ΝΔ για να προσέλθει στην Διάσκεψη των Προέδρων, όλα δείχνουν ότι η υπόθεση «συγκρότηση ΕΣΡ» θα συνεχίσει να… προσιδιάζει με το γεφύρι της Άρτας. Αυτό διότι η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε ως όρο να κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία θα καταργείται εν συνόλω ο λεγόμενος «νόμος Παππά» (4339/15), καίτοι το ΣτΕ έχει κρίνει μόνο το άρθρο 2Α ως αντισυνταγματικό. «Αυτή η αξίωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», διευκρινίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αφού η ΝΔ ουσιαστικά ζητεί από την κυβέρνηση να… παραιτηθεί κάθε προσπάθειας ρύθμισης του τοπίου και να μεταβιβάσει στο ΕΣΡ τις πλήρεις αρμοδιότητες για την εποπτεία και την διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου. «Πάνε να μας παγιδεύσουν. Πρώτα θέλουν να αναγνωρίσουμε ότι όλα τα κάνει το ΕΣΡ και μετά… να τους παρακαλούμε να συμβάλουν για να αναδειχθεί ΕΣΡ», υποστηρίζει στο matrix24.gr κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, προδιαγράφοντας την αρνητική απάντηση της κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου, όλα δείχνουν ότι αφ’ ης στιγμής η «απαίτηση» της ΝΔ δεν γίνεται δεκτή, η αξιωματική αντιπολίτευση δε θα προσέλθει την ερχόμενη Δευτέρα στην Διάσκεψη των Προέδρων.

Κρατώντας την πρωτοβουλία

Στην περίπτωση αυτή, το Μαξίμου και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, θα καταθέσουν στην Βουλή την νομοθετική ρύθμιση για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών, προκειμένου να υπάρξει επίφαση νομιμότητας έως ότου ρυθμιστεί, μέσω ΕΣΡ, οριστικά, το τηλεοπτικό τοπίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, όποιος εκπέμπει ή όποιος θέλει να εκπέμψει, θα καλείται να πληρώσει ένα ποσόν, εν είδει «ενοικίου» της συχνότητας, ώστε να συνεχίσει να την χρησιμοποιεί ως την τελική ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει αφενός ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφετέρου ότι προχωρά στον σχεδιασμό της παρά την «νάρκη» της ΝΔ στην συγκρότηση ΕΣΡ. Βεβαίως, μετά το δικαστικό δεδομένο του ΣτΕ, μία τέτοια ρύθμιση –ειδικά αν «ανοίγει» συχνότητες για νέους καναλάρχες, όπως φαίνεται- αναμένεται να αντιμετωπίσει εκ νέου την βάσανο του Ανωτάτου Δικαστηρίου –για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή είναι «δίκοπο μαχαίρι». Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι το ενδεχόμενο να παραιτηθεί η κυβέρνηση από κάθε προσπάθεια ρύθμισης του τοπίου «απλά δεν παίζει», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.