ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από το 57ο Φεστιβάλ

Με την προβολή της ταινίας «Αυτή η νύχτα μένει» τιμάται η μνήμη του Ν. Παναγιωτόπουλου

Αν...ζούσε, το βράδυ της Κυριακής, 6 Νοεμβρίου -εν μέσω του εξελισσόμενου 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα γινόταν 75 χρονών. Τον περασμένο Ιανουάριο όμως, διέκοψε, μάλλον βίαια, την χρόνια αντισυμβατική του πορεία στη ζωή και τον κινηματογράφο.
aftiinyxtamenei

Δυο μέρες αργότερα, την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, κι ενώ το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13 Νοεμβρίου) θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τιμάται με μια -εξίσου με τις ταινίες του- αντισυμβατική εκδήλωση.

Η «εμβληματική» ταινία του «Αυτή η νύχτα μένει» (1999) θα προβληθεί στην τιμητική βραδιά που διοργανώνει το φετινό φεστιβάλ, όχι σε μια παραδοσιακή κινηματογραφική αίθουσα (αν και προϋπήρξε στον ίδιο χώρο ο κινηματογράφος «Ιφιγένεια»), αλλά σε ένα νυχτερινό κέντρο, παρόμοιο με αυτά στα οποία διαδραματίζεται η υπόθεση στο φιλμ.

Η προβολή θα γίνει στο Barbarella Live (Βασιλέως Ηρακλείου 43, Θεσσαλονίκη). Αμέσως μετά την προβολή, ο Σταμάτης Κραουνάκης (ο συνθέτης της μουσικής για τη συγκεκριμένη ταινία) σε μια συναυλία-έκπληξη, θα ταξιδέψει τους θεατές στις μουσικές του φιλμ, που υπέγραψε ο ίδιος.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε γράψει για το «Αυτή η νύχτα μένει»: «...είναι η μόνη ταινία που έχω κάνει που δεν φοβάμαι να μπω στην αίθουσα μετά την προβολή. Οι θεατές είναι σε κατάσταση ευφορίας, και πρέπει να ομολογήσω ότι όχι μόνον δεν μου είναι δυσάρεστο, αλλά αισθάνομαι και φοβερά κολακευμένος, παρ’ όλες τις γνωστές θέσεις μου για το “κοινό”, για την “κοινή γνώμη”, την “κοινή λογική” και την “κοινή ηθική”...» (Από το βιβλίο «Από το καλάθι των αχρήστων» -Εκδόσεις Πατάκη, 2010).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Parthenοn Film Festival και την Parallaxi.

Τα εισιτήρια για την εκδήλωση (προβολή και συναυλία) ορίστηκαν στα 6 ευρώ.

- Τις προβολές συνολικά έξι ταινιών τις οποίες ψήφισαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, με αφορμή τα 40 χρόνια λειτουργίας της, φιλοξενεί και θα προβάλλει στη διάρκεια της διοργάνωσης του, το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης .Οι Έλληνες κριτικοί, με αφορμή την επέτειο της Ένωσης, ψήφισαν τις καλύτερες ελληνικές και ευρωπαϊκές ταινίες, παραγωγής από το 1975 έως το 2015.

Κατέληξαν στα 10 καλύτερα ελληνικά και τα 10 καλύτερα ευρωπαϊκά φιλμ. Από αυτά, στο φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά έξι: Γλυκιά συμμορία, του Νίκου Νικολαΐδη, Οι απέναντι, του Γιώργου Πανουσόπουλου, Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων του Δήμου Αβδελιώδη, Ένας Αμερικανός φίλος του Βιμ Βέντερς, Επάγγελμα ρεπόρτερ του Μικελάντζελο Αντονιόνι και Κρυμμένος του Μίκαελ Χάνεκε. Τις ταινίες θα παρουσιάσουν στο κοινό του 57ου Φεστιβάλ τα μέλη της ΠΕΚΚ, ενώ επίσης στη διάρκεια της διοργάνωσης θα ανακοινωθούν οι 10 καλύτερες ελληνικές και οι 10 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.