ΕΛΛΑΔΑ

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων

Mίνι ωράριο αντί ομαδικών απολύσεων εισηγούνται οι «σοφοί» για τα εργασιακά

Προτείνουν μίνι ωράριο αντί ομαδικών απολύσεων και αλλαγές στον κατώτατο μισθό των νέων.
ergasiagb

Στα χέρια του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου βρίσκεται η πρόταση των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την εργασιακή μεταρρύθμιση, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει το πόρισμά τους «θετική βάση» για μια ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση που έρχεται.

Σύμφωνα με το «Έθνος», στις προτάσεις συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, επαναφορά της επεκτασιμότητας για τις συλλογικές συμβάσεις και της ευνοϊκότερης ρύθμισης- εκτός και αν οι κοινωνική εταίροι προβλέψουν εξαιρέσεις- κατάργηση ή αντικατάσταση του ισχύοντος συστήματος για τις ομαδικές απολύσεις και «εργασία μειωμένου ωραρίου»- ακόμα και μηδενικού- για την αποτροπή τους, αντικατάσταση του ειδικού κατώτατου μισθού για τους νέους με «μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας» για δύο χρόνια.

«Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα» σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας πως το Ταμείο τάσσεται υπέρ της γενικευμένης απορρύθμισης της αγοράς και «ζητάει αίμα.

Τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαδικασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Έθνους», ήταν το κρίσιμο θέμα του ποιος θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό και τα φλέγοντα ζητήματα του ειδικού μισθού για τους νέους, της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών- ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων και υπερίσχυσης των συλλογικών έναντι των επιχειρησιακών καθώς και οι ομαδικές απολύσεις που αναμένεται να βάλουν... φωτιά στη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, «δόθηκε μάχη» και τα παζάρια ήταν σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της λεγόμενης «επιτροπής σοφών», που αποτυπώνει μια λεπτή ισορροπία.

Για τις ομαδικές απολύσεις η μειοψηφία ζήτησε να καταργηθεί το ισχύον καθεστώς ανεξάρτητα από την απόφαση του ευρωδικαστηρίου ενώ η πλειοψηφία έκανε λόγο για «κοινό καθεστώς για απολύσεις που γίνονται για οικονομικούς λόγους» και προτείνει «μίνι ωράριο» ως αντίβαρο ακόμα και για επιχειρήσεις που απασχολούν έναν εργαζόμενο.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑΣ

  ΤΙ ΣΑΜΑΡΑΣ –ΤΙ ΤΣΙΠΡΑΣ

  ΕΔΩ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΧΩΡΑ!

  ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΦΕΦΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 , ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΞΕΝΕΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ !

  ΣΕ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΟΛ ΚΟΣΤΕΡ !

  ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ!!

  Κι όμως έχουμε κατοχή και κοινοβουλευτική δικτατορία! Μέρκελ οι γερμανοτσολιάδες σου θα πληρώσουν μια μέρα ότι δεινά έφεραν στον λαό μας και την πατρίδα μας!

  Ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου,
  ===========================
  αλλά είχε να συμβεί από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια – αν είχε συμβεί και τότε σε αυτή τη μορφή, γιατί αυτό που κυρίως συνέβαινε τότε ήταν ότι οι αμερικανοί πρέσβεις συνυπέγραφαν τις κρίσιμες ελληνικές αποφάσεις: να τοποθετηθεί ξένος σε νευραλγική θέση της διοίκησης του ελληνικού κράτους. Αυτό συνέβη τώρα, με την…
  ανακοίνωση της τοποθέτησης του Ολλανδού Πολ Κόστερ στην ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τoν οποίον μόλις διόρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. …
  Η χώρα πήγε τώρα και τυπικά 60 χρόνια πίσω. Δεν έχει πια ούτε καν το πρόσχημα του αυτοδιοίκητου…..
  ==========================================================================
  Λεπτομέρειες θα μου πείτε;

  Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΗΣ »ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» ..ΤΟΥ καΜένου ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ>
  ==========================================================
  ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ! Παρέδωσαν τα 4 κλειδιά της χώρας σε ξένους…
  ==============================================
  9/28/2016

  Μετά τη χτεσινή ψήφιση της πλήρους αποικιοποίησης της χώρας από τη συγκυβέρνηση στη Βουλή ας κάνουμε έναν απολογισμό.
  Τι πλήρωσε η Ελλάδα για να παραμείνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ χτες στην εξουσία;

  Στην πράξη και στην ουσία παρέδωσε τα κλειδιά της διαχείρισης όλης της Οικονομίας και των Εργασιακών σχέσεων σε σχήματα, που δεν θα ελέγχει καμιά ελληνική κυβέρνηση πλέον, αλλά θα ελέγχονται από ξένους για σχεδόν έναν αιώνα.

  Η χώρα είναι επισήμως ένα κράτος υποτελές, μια αποικία με όλη τη σημασία της λέξης.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.