ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμός ανάπτυξης 1,8% το 2017

Moody’s: Eκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μετά το Eurogroup

Την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου, αναμένει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του (Moody's Credit Outlook). Το ποσό της δόσης, προσθέτει ο οίκος, θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες, κάτι που θα συμβάλει στη μερική ανάκαμψη της οικονομίας καθώς οδεύουμε προς το 2017, για το οποίο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.
moodys

Ο οίκος σημειώνει ότι, την περασμένη Τρίτη, η Ελλάδα πλησίασε στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την ψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου που περιλάμβανε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αποδέσμευση των χρημάτων.

«Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα έχει τα χρήματα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου και θα τα χρησιμοποιήσει για να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχονται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ, κάτι που είναι θετικό για το ελληνικό αξιόχρεο (credit positive). Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις περιορίζουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Επιπλέον, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της κυβέρνησης να κάνει μεταρρυθμίσεις, η οποία ενισχύει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην οικονομίας», σημειώνει ο Moody's.

Οι ανάγκες της Ελλάδας για αποπληρωμή χρέους είναι σχετικά μικρές έως τις αρχές του 2017 και δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις ρευστότητας, τονίζει ο οίκος. «Για το υπόλοιπο του 2016, η μόνη (υποχρέωση) είναι για την αποπληρωμή τον Δεκέμβριο περίπου 297 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε καταθέσεις μετρητών ύψους 3,2 δις. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2016, αν και το ποσό είναι πιθανόν να έχει μειωθεί μετά τις αποπληρωμές χρέους σε θεσμικούς επενδυτές τον Ιούλιο», σημειώνεται.

Σχετικά με τις προοπτικές για την ανάπτυξη, ο οίκος σημειώνει: «Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα αντισταθμίσει κάποια από τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα στην κατανάλωση και τις ιδιωτικές επενδύσεις από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο έχει οδηγήσει σε μία αύξηση του φορολογικού βάρους. Ο ισχυρός τουρισμός, καθώς και η ανάκαμψη στις ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου, οι οποίες αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 22,8% στο δεύτερο τρίμηνο, κυρίως λόγω αύξησης των αποθεμάτων, θα στηρίξουν επίσης την οικονομία. Συνεπώς, αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2017 (έναντι της πρόβλεψής μας για -0,7% το 2016), λόγω της βελτιωμένης καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης, εν μέσω στήριξης από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του τρίτου πακέτου βοήθειας».

Ο Moody's αναμένει ότι οι κίνδυνοι για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα παραμείνουν μεγάλοι, δεδομένης της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, των ασθενών θεσμών της χώρας και της εγχώριας κοινωνικής δυσφορίας.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NB 17:05 03/10/2016

  Κατάρρευση του δείκτη οικονομικού κλίματος
  =================================
  Την σφοδρή επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας πιστοποιεί και η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.
  Τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα κατέγραψε πτώση, για πέμπτο κατά σειρά μήνα, κινούμενος στις 81,3 μονάδες (από 90,7 τον Ιούνιο).

  Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αυτή είναι η χαμηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2012 και η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των δυσμενών και ακραίων οικονομικών εξελίξεων που ακολούθησαν μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου, της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και της διευρυμένης πολιτικής αβεβαιότητας.

  Η πραγματική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων – που είναι γεγονός πρωτόγνωρο για τη σύγχρονη ελληνική οικονομία – δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί σήμερα, καθώς είναι ένα φαινόμενο που ακόμα εξελίσσεται.
  Είναι βέβαιο όμως ότι προστίθεται επιβαρυντικά σε μια ήδη συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα και οδηγεί σε εμβάθυνση της ύφεσης και γενικότερα της κρίσης.
  Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι αυτονόητο ότι η αναστροφή της αρνητικής πορείας των προσδοκιών, ως ένα πρώτο βήμα για τη στροφή προς την ανάπτυξη, προϋποθέτει δραστικές κινήσεις σταθεροποίησης σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της πολιτικής.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.