ΚΟΣΜΟΣ

Βαρβαρότητες από τους τζιχαντιστές

Μοσούλη: Το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε δεκάδες αμάχους

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προέβησαν την τελευταία εβδομάδα σε φόνους δεκάδων ανθρώπων γύρω από τη Μοσούλη, το προπύργιό τους στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, επικαλούμενος προκαταρκτικές πληροφορίες από πηγές στην περιοχή.

Την Κυριακή, το ΙΚ φέρεται ότι σκότωσε 50 πρώην αστυνομικούς που κρατούνταν σε κτίριο έξω από τη Μοσούλη και την περασμένη Πέμπτη ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν τα πτώματα 70 αμάχων σε σπίτια στο χωριού Ταλούλ Νάσερ, νότια της Μοσούλης, δήλωσε ο Κόλβιλ.

«Τα πτώματα έφεραν τραύματα από σφαίρες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι στα σίγουρα γνωστό ποιος ευθύνεται για τους φόνους», δήλωσε.

Στο χωριό Σαφίνα, περίπου 45 χλμ. νότια της Μοσούλης, 15 πολίτες σκοτώθηκαν και τα πτώματά τους ρίχτηκαν στον ποταμό σε μια απόπειρα εκφοβισμού του πληθυσμού, ενώ έξι άνδρες, που φαίνεται πως ήταν συγγενείς ενός αρχηγού φυλής που μάχεται εναντίον του ΙΚ, δέθηκαν από τα χέρια πίσω από ένα όχημα το οποίο στη συνέχεια τους έσυρε μέσα στους δρόμους του χωριού.

«Οι έξι άνδρες ξυλοκοπήθηκαν επίσης με ραβδιά και υποκόπανους όπλων. Δεν είναι σαφές τι τους συνέβη στη συνέχεια», δήλωσε.

Σύμφωνα πάντα μ' αυτές τις προκαταρκτικές πληροφορίες, μαχητές του IK πυροβόλησαν επίσης και σκότωσαν τρεις γυναίκες και τρία κορίτσια και τραυμάτισαν τέσσερα άλλα παιδιά επειδή είχαν μείνει πίσω 100 μέτρα στη διάρκεια μιας πορείας για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση κατοίκων από το χωριό Ρουφέιλα.

«Τα θύματα είχαν μείνει πίσω επειδή ένα από τα παιδιά είχε μια αναπηρία. Το παιδί αυτό ήταν ένα από τα κορίτσια που πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Κόλβιλ.

Στις πηγές των πληροφοριών αυτών περιλαμβάνονται πολίτες και καθιερωμένες πηγές στο βόρειο Ιράκ τις οποίες ο ΟΗΕ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.

«Είναι ένα μείγμα από πηγές και προφανώς μερικές απ' αυτές δεν μπορούμε ούτε να αποπειραθούμε να κατονομάσουμε, ούτε καν τις τοποθεσίες τους, για λόγους προστασίας, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες εξακολουθούν να ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος ή σε άλλες περιπτώσεις διεξάγεται μεγάλη μάχη». Μερικές πληροφορίες προέρχονται από ιρακινές κυβερνητικές πηγές, αλλά χρειάζονται επίσης επαλήθευση, δήλωσε.

«Φοβούμαστε πολύ ότι αυτές δεν θα είναι οι τελευταίες τέτοιες πληροφορίες που λαμβάνουμε για τέτοιες βάρβαρες πράξεις από το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Κόλβιλ και πρόσθεσε ότι το γραφείο το ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλεί τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους να μην παίρνουν εκδίκηση πάνω στους αμάχους και να μεταχειρίζονται τους μαχητές του ΙΚ σύμφωνα με τον νόμο.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την εκδίωξη εκατοντάδων ανθρώπων από το Κιρκούκ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του ΙΚ εκεί. Ο Κόλβιλ είπε ότι μπορεί να «περιπλέξουν σημαντικά την ήδη ανησυχητική κατάσταση με τους μαζικούς εκτοπισμούς στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.