ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για 2.000 ΜΜΕ

Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΤΕπ και της Εθνικής Τράπεζας

Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε σήμερα την συμμετοχή της, ως βασικός επενδυτής, σε μια σημαντική συναλλαγή τιτλοποίησης την οποία διενήργησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) της οποίας ο στόχος είναι να αποκτήσει τη δυνατότητα να αντλήσει μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση έως και 300 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΕπ, η οποία ηγήθηκε της συναλλαγής, επένδυσε 215 εκατ. ευρώ σε χρεόγραφα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Παράλληλα με την ΕΤΕπ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, που εντάσσεται στον Όμιλο της ΕΤΕπ, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης επένδυσαν 35 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σκοπός της συναλλαγής είναι, όως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, να ενισχύσει την πρόσβαση των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε προσιτή χρηματοδότηση. Η συναλλαγή καλύπτεται με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, του χρηματοδοτικού βραχίονα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Εθνικής Τράπεζας θα ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2016 και αναμένεται να ωφελήσει πάνω από 2.000 ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Τουλάχιστον το 50% του προγράμματος χρηματοδότησης θα έχει στόχο την αύξηση της απασχόλησης των νέων.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Τζόναθαν Τέιλορ, αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει σθεναρά την Ελλάδα και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η διαρκής στήριξη που παρέχει η τράπεζα της ΕΕ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, είναι η βάση των προσπαθειών της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Η συναλλαγή αυτή είναι ένα πρώτο βήμα που θα βοηθήσει μια μεγάλη ελληνική τράπεζα να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Είμαι ευτυχής που κινητοποιήσαμε πόρους από το σύνολο του Ομίλου της ΕΤΕπ, συμπεριλαμβανομένων πόρων που είναι διαθέσιμοι μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων για να το επιτύχουμε».

Σημειώνεται ότι η εν λόγω συναλλαγή είναι η πρώτη τιτλοποίηση δανείων ΜΜΕ στην Ελλάδα από το 2007, περιλαμβάνει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και ανοίγει τον δρόμο για την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε παρόμοιες συναλλαγές στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.