ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο αναλώσιμος Σαμουράι και ο Καμικάζι-τσαντάκιας

Ως Μπουσίντο περιγράφεται από τους Ιάπωνες η συμπεριφορά του πολεμιστή στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου Πρόκειται για ένα αυστηρό και περίπλοκο κώδικα ηθικής των αριστοκρατών πολεμιστών Σαμουράι (ή Μπούσι) της φεουδαρχικής Ιαπωνίας της περιόδου Μουρομάτσι. Ο συγκεκριμένος κώδικας δίδασκε στη κλειστή κάστα των Ιαπώνων πολεμιστών την ευγένεια, τη τιμή, τη φιλαλήθεια, τη φιλευσπλαχνία, την αυτοθυσία, τη μετριοφροσύνη.

Κατά κύριο λόγο,όμως, βασιζόταν σε τρεις θεμελιώδεις κανόνες.1. Φανατική αφοσίωση, στον εργοδότη ή στον όποιον άλλον ιεραρχικά ανώτερο. 2. Αμείωτη ανδρεία στη μάχη.3. Προτίμηση του θανάτου από την ατίμωση. Το βιβλίο που έκανε γνωστό στη Δύση αυτή τη φιλοσοφία το έγραψε ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της Ιαπωνίας.

Ο Ιναζό Νιτόμπε (1862 – 1933), που υπήρξε συγγραφέας, εκπαιδευτικός, πανεπιστημιακός δάσκαλος, πολιτισμικός μελετητής και ανώτατος αξιωματούχο που παράλληλα ασκούσε τη γεωργική οικογενειακή του παράδοση, ίσως δεν θα φανταζόταν ποτέ πως το πόνημα του θα μεταφραζόταν στα Ελληνικά πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια από ένα πολιτικό.

Κι όμως το βιβλίο“Μπουσίντο - Ο Κώδικας των Σαμουράι” κυκλοφόρησε στη χώρα μας σε μετάφραση, εισαγωγή και σχόλια του Βύρωνα Πολύδωρα. Έναν πρώην υπουργό της ΝΔ που νόμιζε, τρομάρα του, πως είναι ένας Σαμουράι της πολιτικής ζωής. Ένα επί χρόνια βουλευτή που χαρακτήριζε τον εαυτό του ως«ένα γρέζι ατσαλένιο που χαλάει το ρουλεμάν της αιώνιας διαπλοκής, των τζακιών, της οικογενειοκρατίας».

Τόσο μεγάλη εντύπωση είχε για τον εαυτό του ο “αδιάφθορος” Πολύδωρας ώστε ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που όταν για μόνο ημέρα ως ως Πρόεδρος της Βουλής κατάφερε να διορίσει εκεί την θυγατέρα του. Το ίδιο ανδρείο πολιτικό στέλεχος που στις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου βρήκε ως υπαίτιο τον “στρατηγό Άνεμο”. Το ίδιο φιλαλήθη άνθρωπο που λίγους μήνες αργότερα έκανε λόγο για προσπάθεια ανατροπής του Καραμανλή από συνωμοσίες Τούρκικων συμφερόντων που σχετίζονται με τις πυρκαγιές.

Πρόκειται ακόμη για τον φιλεύσπλαχνο υπουργό Δημόσιας Τάξης, που όταν τον Νοέμβριο του 2006 ξυλοκοπήθηκε άγρια στη Θεσσαλονίκη από τα ΜΑΤ ένας Κύπριος φοιτητής, είπε πως τα τραύματα του προκλήθηκαν επειδή αυτός σκόνταψε σε ζαρντινιέρα. Υπήρξε επίσης ένας στρατιώτης της συντηρητικής παράταξης που με μοναδική αυτοθυσία, όχι μόνο δεν έβλεπε με άσχημο μάτι τους νεοναζιστές του Μιχαλολιάκου, αλλά κάλεσε τη Ν.Δ. να συνεργαστεί με την Χρυσή Αυγή. Δικαίως τον διέγραψε, τότε, από το κόμμα του ο Αντώνης Σαμαράς.

Έκτοτε με την ίδια φανατική αφοσίωση στον εαυτό του ίδρυσε δικό κόμμα με την ονομασία "Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό" και σύμβολο την ασπίδα. Και φυσικά με ειλικρινή μετριοφροσύνη υπεράσπισε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ εξέφρασε την συγκατάθεση του στο νόμο Παππά, συγκρίνοντας τον με τη προσπάθεια των Καραμανλή και Ρουσόπουλου για το βασικό μέτοχο .

Αυτό, λοιπόν, το πολιτικό σαράβαλο ανέσυρε από τα αζήτητα το Μαξίμου για να το προτείνει επίσημα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Και μάλιστα με το επιχείρημα ότι αυτή την επιλογή του δεν μπορεί να την αρνηθεί η Ν. Δ. Υπαινισσόμενο ότι στο πρόσωπό του Πολύδωρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναγνώριζε ένα βετεράνο στρατιώτη της Δεξιάς παράταξης. Και όχι ένα παρωχημένο ψευτοευπατρίδη της πολιτικής, ένα παλαιό σεμνοταπεινό Καραμανλικό και νυν νεοψεκασμένο.

Υποτίθεται ότι στην απελπισία της η κυβέρνηση μετά το φιάσκο στο ΣτΕ ήθελε να τελειώνει με το ΕΣΡ γρήγορα με τα πόδια του Πολύδωρα. Και στην ανάγκη δήθεν να ξεμπερδεύει με το παλιό, χαλάλι να αναστήσει και έναν εντελώς φθαρμένο. Τρίχες! Μια κυβέρνηση που δεν υπολογίζει την Δικαιοσύνη, αδιαφορεί για την ελευθερία του Τύπου και δεν λογαριάζει τους Θεσμούς, με την επιλογή της απλώς επιτείνει την κωλυσιεργία.

Με τη σκοπιμότητα να μη συγκροτηθεί νέο ΕΣΡ, να ρίξει το ανάθεμα της παρακώλυσης στην αντιπολίτευση και να επιχειρήσει αλλάξει το νόμο για το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, για να πετύχει τον σκοπό της. Που δεν είναι άλλος από τον έλεγχο της ενημέρωσης. Σε αυτό το σενάριο ο Πολύδωρας υποδύεται προσχηματικά έναν αναλώσιμο Σαμουράι και η ίδια κρατάει για τον εαυτό της το πρωταγωνιστικό ρόλο του καμικάζι-τσαντάκια

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.