ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΙΕΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΤΟ ΣτΕ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΥΡΑΣΕΛ ΜΕΝΕΓΑΚΗ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΕΑ...

Πολύ φοβούμαι πως αν συνεχιστεί αυτή η αθλιότης να εμπλέκουν και τη δικαιοσύνη στα πολιτικά παίγνια ο δημόσιος βίος θα μετατραπεί σε αποχωρητήριο.

Και για να είμαστε δίκαιοι δεν είναι μόνον η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση που προσπαθούν να επηρεάσουν τη δικανική κρίση σε υποθέσεις, όπως αυτή για τις τηλεοπτικές άδειες, όπου ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολιτεύσεως αναμένουν ριζικά διαφορετική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο καθένας.

Ο Τσίπρας θέλει ο νόμος Παππά να κριθεί συνταγματικός και το ΣτΕ να αποφανθεί ότι ο διαγωνισμός για τις άδειες καλώς έγινε, ενώ ο Μητσοτάκης επιθυμεί να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος και να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.

Ως είναι μάλλον φυσικό, συνταγματικό θέλει το νόμο και έγκυρο το διαγωνισμό ο συνέταιρος του Τσίπρα στην διακυβέρνηση, ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των ΑΝΕΛ -"σύντροφος" κατά τα λεγόμενά του στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Πάνος Καμμένος.

Αντίθετα, όλοι οι άλλοι αρχηγοί και τα κόμματά τους έχουν την ίδια γνώμη (με μικρές διαφορές ή διαφορετικές προσεγγίσεις η αλήθεια είναι) με τον Κυρ. Μητσοτάκη για το διαγωνισμό και το νόμο.

Κι ενώ έτσι διατάσσονται οι πολιτικοί, περιμένουν απο τους δικαστές να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Και καλά κάνουν.

Αυτός είναι ο ρόλος της δικαιοσύνης.

Να βρίσκει και να απονέμει το δίκαιο.

Όμως υπάρχει κάποια μικρή παρανόηση.

Δεν είναι διάδικοι τα κόμματα.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι επιχειρηματίες που διεκδίκησαν και έλαβαν ή δεν έλαβαν τηλεοπτική άδεια.

Τα κόμματα λοιπόν οφείλουν να αφήσουν απερίσπαστους τους δικαστές να βγάλουν την απόφασή τους.

Χωρίς δημόσιες ή παρασκηνιακές πιέσεις και υποδείξεις.

Και οπωσδήποτε δίχως αθλιότητες που να σχετίζονται με ιδιωτικές και αυστηρά προσωπικές υποθέσεις των τηβεννοφόρων του ΣτΕ.

Μπορεί το θέμα να είναι πολιτικό -αφού κατά την κυβέρνηση με τον τρόπο που επέλεξε να δώσει τις άδειες πατάσσεται η διαπλοκή, ενώ κατά την αντιπολίτευση περιορίζεται ο πλουραλισμός στην ενημέρωση και πλήττεται η δημοκρατία- όμως οι δικαστές πρέπει να μορφώσουν τη δικανική τους κρίση ανεπηρέαστοι από τις πολιτικές επιδιώξεις των κομμάτων.

Και φυσικά κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν να αποδεχθούν την όποια απόφαση και να συμμορφωθούν σ' αυτήν εφαρμόζοντάς την.

Έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία.

Αυτό επιτάσσει η Διάκριση των Εξουσιών του Μοντεσκιέ και ουχί (το Κοινωνικό Συμβόλαιο) του Ρουσώ.

Τα γράφω όλα αυτά,επειδή η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ να κάνει δεκτές τις προσφυγές κατά του διαγωνισμού ανοίγει το δρόμο για να συζητηθεί η υπόθεση επί της ουσίας.

Και συζήτηση επί της ουσίας σημαίνει πως οι δικαστές θα αποφασίσουν κυρίως για τρία επίδικα θέματα: Το ΕΣΡ, τον αριθμό (4) των αδειών και για την τιμή εκκίνησης (3 εκατ.) του διαγωνισμού.

Υπάρχουν κι άλλα, όμως αυτά είναι τα πλέον καυτά και ενδιαφέροντα.

Για το καθένα και ιδιαίτερα τα δύο πρώτα είναι λογικό να αναμένουμε πως θα χρειαστούν περισσότερες από μία ή δύο, ενδεχομένως και τρεις, συνεδριάσεις για να αποφασίσουν.

Και επειδή οι διασκέψεις του ΣτΕ δεν είναι καθημερινές μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε με την ιδέα πως τον Οκτώβριο δεν θα έχουμε απόφαση.

Αν δεν ήταν αυτό το θέμα, και οι διαστάσεις που έχει λάβει, θα έλεγα πως το πιθανότερο είναι να μην έχουμε απόφαση ούτε τον Νοέμβριο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως ο νόμος δεν θα κριθεί αντισυνταγματικός, πως τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια (ΜΕΓΚΑ, ΑΛΦΑ, ΣΤΑΡ, ΕΨΙΛΟΝ) θα εκπέμπουν τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο ή και τον Μάρτιο.

Και τούτο επειδή, σύμφωνα με το νόμο, "μαύρο" πέφτει 90 ημέρες μετά την κατακύρωση των αδειών και όχι μετά πενθήμερο, όπως ήθελε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και του το αρνήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Και μέχρι να αποφανθεί οριστικά το ΣτΕ άδειες δεν θα έχουμε.

Το πρόβλημα θα ελύετο εάν τα κόμματα συμφωνούσαν να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Από τη στιγμή που δεν συμφωνούν θα υπάρξει πρόβλημα και αργότερα, όταν θα έλθει -αν έλθει- η ώρα για το "μαύρο".

Τότε που θα δοθεί η μάχη του DIGEA.

Ήγουν: Ποιός θα δώσει την εντολή να κατέβουν τα κανάλια από την ιδιωτική ψηφιακή πλατφόρμα στην οποίαν είναι μέτοχοι;

Ο υπουργός;

Το ΕΣΡ;

Χρειάζεται αλλαγή ή προσθήκη στο νόμο Παππά;

Άλλη εμπλοκή.

Άλλες συνεδριάσεις του ΣτΕ.

Και η ζωή (θα) τραβάει την ανηφόρα με τη Μενεγάκη και τη Ζαχαρέα να συνεχίζουν όπως οι ντούρασελ.

Υπάρχει και μια ακόμη χειρότερη εκδοχή για την κυβέρνηση: Το ΣτΕ να κρίνει ας πούμε ότι χωρίς ΕΣΡ δεν έπρεπε να γίνει ο διαγωνισμός ή έπρεπε να δοθούν περισσότερες, και όχι τέσσερεις, άδειες.

Αν αποφανθεί αρνητικά για κάποιο από τα δύο ή ότι ήταν λάθος το τίμημα των 3 εκατ., τότε αυτομάτως ο νόμος πέφτει και η διαδικασία αδειοδότησης ξεκινά από την αρχή.

Εξυπακούεται πως μια τέτοια απόφαση συνιστά μείζονα πολιτική ήττα για την κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε και έκτακτες κοινοβουλευτικές εξελίξεις.

Δεν ξέρω αν είναι καλό για τη Δημοκρατία τις πολιτικές εξελίξεις να τις αποφασίζουν τα δικαστήρια, συνιστά όμως ήττα για την πολιτική κι αυτό σίγουρα δεν ειναι καλό για τα κόμματα.

Υπάρχει φυσικά και μια ακόμη περίπτωση: Αυτή τη στιγμή το ΣτΕ λειτουργεί με δύο αναπληρωματικά μέλη.

Αν υπάρξει και τρίτος που έχει κώλυμα δεν θα μπορεί να αναπληρωθεί, οπότε το ΣτΕ θα πρέπει να περιμένει μέχρι να εκλείψει ο λόγος απουσίας του τακτικού μέλους του.

Αν ο χρόνος απουσίας είναι μακρύς τότε η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης ευνοεί μάλλον την κυβέρνηση, αφού εν τω μεταξύ θα έχει επιβληθεί το νέο τηλεοπτικό καθεστώς και όταν το ΣτΕ θα κληθεί να αποφασίσει με πλήρη σύνθεση δεν θα μπορεί να μην λάβει υπόψιν του τη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα.

Πάντως, εν κατακλείδι και για να θυμηθούμε τον ιερό Αυγουστίνο: Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία;

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. αν έβγαζαν δικά σας μέηλ στη φόρα δεν θα ήσασταν τόσο …τρυφερός με τον σύριζα.

  απορώ πώς δεν έχετε καταλάβει ότι πρόκειται για σταλινικούς, δίχως αιδώ κι δίχως καμία πίστη στη δημοκρατία αλλά κι την ευρώπη…

 2. freeman 13:54 19/10/2016

  Με τον ν3842/2010 (Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου ) , Παράγραφος 12 , Αρθρο 5 : Από 01/01/2010 (πριν καν το 1ο Μνημόνιο) , ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ο Ειδικός Τρόπος Φορολόγησης Αρθρου 5 Ζ΄Ψηφίσματος Βουλής 1975 που έδινε ΑΠΑΛΑΓΗ 25% στους Δικαστές .
  Η Ελληνική Δικαιοσύνη έκτοτε κυνηγά με μανία τους ΓΑΠ-ΠΑΠ με . . . ενοχοποιητικό στοιχείο κάθε ψεκασμένη – καμένη συκοφαντική δημοσίευση ή αναφορά .
  Αυτές ήταν οι Αντι-Πελατειακές Πολιτικές της Κυβέρνησης Παπανδρέου 2010-2011 που έπρεπε ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ .
  ΔΙΟΤΙ το 2009 ΛΕΦΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ και ΠΑΡΑΥΠΗΡΧΑΝ αλλά αυτοί που τα είχαν καβατζώσει ΔΕΝ ήθελαν να τα αποχωριστούν .
  Ετσι το 1ο μνημόνιο (το . . . προδοτικό) υπονομεύτηκε και συρθήκαμε στο 2ο , 3ο. . . .4ο (τα . . . πατριωτικά ) !

 3. Ε.Στ. 13:32 19/10/2016

  Το Σύνταγμα ορίζει ρητά τις συνθήκες διαμόρφωσης του τηλεοπτικού τοπίου και το γνωρίζετε πολύ καλά. Σταματήστε λοιπόν τις κατηχητικές, συνεχείς και επίμονες προσπάθειες να μας πείσετε ότι είστε περιορισμένης αντίληψης. Σταματήστε επίσης να θεωρείτε τους αναγνώστες σας περιορισμένης αντίληψης. Tο κλίμα είναι ήδη διαμορφωμένο και δεν θα το ανατρέψετε εσείς με «ερασιτεχνικές» και «παιδαριώδεις» προσεγγίσεις. Το κοινό σας αποτελείται, δυστυχώς για σας, από παλιές καραβάνες. Εσείς μασάτε τα λόγια σας κι εμείς δεν μασάμε ταραμά.

 4. Το Κεφάλαιο βλέπετε κε Φελνίκο. Όσο διοικεί το Κεφάλαιο αυτά θά έχουμε. θά μοιράζουν τήν πίττα μέχρι νά είναι σίγουροι οτι το φλουρί είναι στην πλευρά τους.
  Και αυτό βέβαια σε βάρος των εργαζομένων. Πρέπει να ανατραπεί το σύστημα προτού μας ανατρέψει.
  Χρειάζεται ριζική αλλαγή.

 5. ότι εξισώνετε τις ευθύνες κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης κ. Φελέκη – το καθεστώς Τσίπρα έχει προβεί σε τόσες άθλιες μεθοδεύσεις ώστε …..αναπολούμε σχεδόν τις παρεμβάσεις παλαιοτέρων κυβερνήσεων.

  ποτέ ξανά δεν υπήρξε τόσο εξώφθαλμη προσπάθεια ελέγχου της δικαιοσύνης κι σεις κ. Φελέκη μας λέτε για την αντιπολίτευση !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.