ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας για το χρέος

Η παρουσία του Νίκου Χριστοδουλάκη δίπλα στον Γιώργο Σταθάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που εξετάζει το ζήτημα του χρέους, φαίνεται ότι επιβεβαιώνει κάτι που συζητιέται εδώ και μήνες: Ο πρώην τσάρος της Οικονομίας της κυβέρνησης Σημίτη θα αναλάβει επικεφαλής της ομάδας για το χρέος.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο Μικροπολιτικός των Νέων, ο Αλέξης Τσίπρας ίσως θα επιθυμούσε να συμμετάσχει ο πρώην τσάρος της Οικονομίας κατά τη δεύτερη περίοδο Σημίτη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά η θέση για την οποία προαλείφεται τελικά είναι του επικεφαλής της ελληνικής ομάδας που θα συγκροτηθεί για τη διευθέτηση του χρέους.

Ο κ. Χριστοδουλάκης φέρεται ότι ζύγισε σχετικές προτάσεις για την αξιοποίησή του και έκρινε ότι θα είναι πιο χρήσιμος στην εθνική επιτροπή που θα χειριστεί και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους - πιστωτές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο παρασκήνιο οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ο Χριστοδουλάκης είχε οριστεί -όχι τυχαία- υπουργός Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που διενήργησε τις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή της Βουλής, χθες, Τετάρτη, ο Νίκος Χριστοδουλάκης ήταν ξεκάθαρος για το τι πιστεύει σχετικά με το ΔΝΤ.

Προειδοποίησε ότι το Ταμείο ουδέποτε προχώρησε σε «κούρεμα» δίχως να επιβάλλει νέο μνημόνιο. Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά των κύκλων της ΕΕ που αποδέχθηκαν την συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης κρατών-μελών της, αλλά και για τους χειρισμούς από ελληνικής πλευράς κατά την επίμαχη περίοδο (διακυβέρνηση Παπανδρέου).

Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε «όνειδος της ΕΕ ότι επέτρεψε την συμμετοχή του ΔΝΤ στην δανειακή διάσωση ενός κράτους - μέλους» και υπογράμμισε με νόημα: «Ευτυχώς υπήρξαν δυνάμεις που έδωσαν μάχη κατά της εισβολής του ΔΝΤ. Καλό θα ήταν να υπήρχε και μάχη από την Ελλάδα διότι πολύ πιθανό κάποιοι να το επιζητούσαν κιόλας».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «το ΔΝΤ δεν έχει κάνει καμία απομείωση χρέους χωρίς βαρύτατο πρόγραμμα προσαρμογής».

«Όταν θέλουμε την συνηγορία του -και κάποιοι πανηγυρίζουν κιόλας- αυτό δεν θα γίνει χωρίς νέο μνημόνιο», τόνισε και πρόσθεσε ότι τότε «όχι διάδρομο δεν θα βρείτε, αλλά θα είναι όρυγμα στον φλοιό της γης».

Η θέση αυτή προκάλεσε αίσθηση καθώς το μυαλό των παρισταμένων πήγε σε όσα έλεγε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών περί «καθαρού διαδρόμου» για το χρέος.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Καταρχήν, ο Χριστοδουλάκης είναι ικανός, σε σχέση μάλιστα με τον εσμό των άσχετων του σύριζα φαντάζει ογκόλιθος!

  όμως, έχουμε κουραστεί τόσο καιρό να μας λένε για τους δήθεν παπανδρεικούς που στηρίζουν τον σύριζα…
  τώρα τι θα πουν οι επαγγελματίες υβριστές του γιώργου, όταν ολόκληρος ο κύκλος Σημίτη στηρίζει φανατικά Τσίπρα ! (Χριστοδουλάκης, Μουζέλης, Λιάκος, Τσουκαλάς κι άλλοι …)

 2. freeman 13:12 13/10/2016

  Ποιός αμφιβάλει ότι ο διορισμός της χωνευμένης Σημιτόφατσας δεν ήλθε από την Καγκελαρία ?
  Αφού ταυτίσουν Επικοινωνιακά την όποια απομείωση χρέους (που ζητά το ΔΝΤ) με 4ο ακόμα σκληρότερο Μνημόνιο (που θα τάξει στην Βουλή του ο Σοιμπλε) , στο τέλος θα μας το ΦΟΡΜΑΡΟΥΝ (με μια απλή επιμήκυνση χρέους) και ΗΔΗ ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ θα ενοχοποίησουν επικοινωνιακά ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ τον Γιώργο Παπανδρέου , που το 2010 . . . . μπλά -μπλα -μπλα. . . δεν απείλησε τον Πλανήτη . . . Πιο κατακάθια , ποτέ δεν κυβέρνησαν , ΑΥΤΌ το malaka λαό .

  ΑΠΛΑ

 3. freeman 13:00 13/10/2016

  Σημιτικό ίζημα .
  ΚαραμανλοΤσιπροΣημιτισμός σε αντιΠαπανδρεική υστερία …
  Ρε ΚΑΡΕΚΛΟΘΗΡΑ , Καραμανλόδουλε πόσα ρε ? πόσα ?
  Καμιά ανακοινωσούλα από την γιάφκα προδοτών το ΒενιζελοΣημιτικό πασοκ ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.