ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΤΟ ΣτΕ, ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ, Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑ...

Την Τετάρτη το βράδυ, όταν τελείωνε η διάσκεψη του ΣτΕ, στη γραμματεία του Ανώτατου Δικαστηρίου έφθανε ένας σφραγισμένος φάκελος. Αποστολέας ήταν το Μαξίμου και πιο συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία της Κυβερνήσεως. Ο φάκελος περιείχε σχέδια διαταγμάτων τα οποία αλλάζουν τη δομή του υπουργικού συμβουλίου καθώς με αυτά ιδρύονται νέα Υπουργεία, άλλα καταργούνται, άλλα μετονομάζονται και άλλα συγχωνεύονται. Η παραγγελία της κυβερνήσεως προς το ΣτΕ ήταν να ελεγχθεί η ορθότητα και το σύννομο των αλλαγών με την ταυτόχρονη παράκληση αυτό να γίνει αμέσως και η απάντηση ει δυνατόν να δοθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, την επόμενη δηλαδή ημέρα.

Το περιεχόμενο του φακέλου επιβεβαίωνε απολύτως την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία προ δεκαπενθημέρου είχε προαναγγείλει ότι μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει δομικός ανασχηματισμός, ενώ ο χρόνος υποβολής και η παράκληση για άμεση απάντηση επιβεβαίωναν την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών περί ανασχηματισμού το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Ανασχηματισμό βέβαια δεν έχουμε. Και πιθανότατα δεν θα έχουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Όπως, μέσω της "Αυγής", ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Βεβαίως δεν είναι αυτή η αλήθεια. Η αποστολή του φακέλου στο ΣτΕ το αποδεικνύει, ενώ, σύμφωνα με καθ' όλα έγκυρες πληροφορίες, όλες τις προηγούμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας μέσω των συζητήσεων με τους στενούς του συνεργάτες και των επαφών που είχε προσπαθούσε να μοντάρει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Τι άλλαξε λοιπόν και από "επικείμενος" ο ανασχηματισμός έγινε "μετά την αξιολόγηση και βλέπουμε"; Τι ήταν αυτό που τον έβγαλε από τις άμεσες προτεραιότητες του πρωθυπουργού; Όχι πάντως η απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητος του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Μπορεί η κυβερνητική εκπρόσωπος και όσοι έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης και της επικοινωνίας στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους με τους δημοσιογράφους να προβάλλουν αυτό ως λόγο όμως δεν είναι αυτή η αλήθεια. Η κυβέρνηση, και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι το επιτελείο του Μαξίμου, γνώριζε ότι η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ θα είναι αρνητική. Περί αυτού δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία.

Μάλιστα, επειδή περίμενε την απόφαση περί αντισυνταγματικότητος είχε ετοιμάσει με πλήρη μυστικότητα τη νομοθετική πρωτοβουλία που ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος (14-11) της διάσκεψης του Δικαστηρίου. Και επειδή γνώριζε την απόφαση γι' αυτό δεν έχει και καμμία αγωνία μήπως η νομοθετική της πρωτοβουλία δεν είναι σύμφωνη με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ. Είναι καθ' όλα συμβατή με την απόφαση του ΣτΕ αφού στην επεξεργασία της εκτός από τους νομικούς συμβούλους του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά λέγεται πως συνέβαλαν ακόμη και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι, εκτός από τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτουν σε νομοτεχνικές επεξεργασίες, έχουν παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς και την όλη διαδικασία με τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ανησυχούν από τις επιθέσεις της αντιπολιτεύσεως ό,τι δηλαδή η νομοθετική της πρωτοβουλία (θα) προσκρούει στην απόφαση του ΣτΕ. Δεν προσκρούει. Αντίθετα, πηγή μας με άριστες νομικές γνώσεις που τη διάβασε υποστηρίζει πως βρίσκεται σε αρμονία με την κρίση των δικαστών, οίτινες θεωρούν πως ναι μεν αρμόδιο για τον αριθμό των καναλιών και το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών είναι το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση, όμως το πλαίσιο του διαγωνισμού για τις άδειες (υλικοτεχνική υποδομή, αριθμός εργαζομένων, κ.λ.π) ανήκει στη δικαιοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας.

Είναι λοιπόν λάθος της αντιπολιτεύσεως να δίνει μάχες κατά της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβερνήσεως και μάλιστα στο όνομα του ΣτΕ όταν η πρόταση που θα έλθει στη Βουλή (θα) είναι σύμφωνη με την απόφαση του ΣτΕ. Και είναι λάθος επειδή δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση πως υπερασπίζεται όχι την αναγκαιότητα ρύθμισης του τηλεοπτικού πεδίου, αλλά τα συμφέροντα των καναλαρχών και της διαπλοκής. Και όχι μόνον της δίνει τη δυνατότητα, αλλά τη βγάζει κι από την ιδιαίτερα δύσκολη θέση στην οποίαν έχει περιέλθει μετά την απόφαση του ΣτΕ. Μπορεί ο υπουργός Επικρατείας, η κυβερνητική εκπρόσωπος και τα άλλα στελέχη να προσπαθούν, επιτιθέμενοι στο ΣτΕ, να στρέψουν αλλού τη δημόσια συζήτηση όμως η ουσία είναι πως η κυβέρνηση υπέστη δεινή πολιτική ήττα, η οποία την αποδυνάμωσε σε όχι μόνον στα μάτια των πολιτών, αλλά και στους δανειστές της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που έχει αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Έχω δε τη γνώμη πως η πρόταση για Πολύδωρα, επικεφαλής του ΕΣΡ, εκτός από την αναστάτωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και τον γέλωτα των πολιτών. Κι αυτό είναι το χειρότερο -σύμφωνα με τη γνωστή θεωρία του σουλτάνου και του βεζύρη του- για μια κυβέρνηση, η οποία ούτως ή άλλως είναι αντιδημοφιλής ένεκα των επαχθών, και σε ορισμένες περιπτώσεις αδίκων, μέτρων που λαμβάνει. Μάλιστα, ενδεχομένως να αποτελέσει και την απαρχή εξελίξεων καθώς δίνει το άλλοθι σε αρκετούς από τους ψηφοφόρους, προερχόμενους κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, να απομακρυνθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον επειδή οι ελπίδες τους για απαλλαγή από τα μνημόνια, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κ.λ.π. διαψεύστηκαν, αλλά και γιατί οι επιλογές του Μαξίμου όσον αφορά τη διακυβέρνηση (Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παυλόπουλος, Πρόεδρος του ΕΣΡ ο Πολύδωρας, αρχιδικαστής ο Παπαγγελόπουλος, στρατάρχης ο Καμμένος, συντονιστής της κυβέρνησης ο Κουΐκ) δεν δικαιολογούν τον τίτλο "πρώτη φορά αριστερά", αντίθετα παραπέμπουν στη ...δεύτερη ανάσταση του νεοκαραμανλισμού.

Ταυτοχρόνως, κι αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος που αναβάλλεται ο ανασχηματισμός, έβαλε πρόσθετα εμπόδια στον πρωθυπουργό στην προσπάθειά του να συγκροτήσει ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα ανταποκρίνεται στη στροφή της κυβέρνησης στον πραγματισμό και στην ανάγκη αφενός να υλοποιηθούν χωρίς ταλαντεύσεις και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου και αφετέρου του ανοίγματος σε δυνάμεις του Κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας. Και έβαλε πρόσθετα εμπόδια επειδή τώρα και να ήθελε δεν μπορεί, λόγω της αδυναμίας στην οποίαν έχει περιέλθει, να απομακρύνει υπουργούς, όπως ο Σκουρλέτης, ο Φίλης, ο Δρίτσας, ο Σπίρζης, ο Κουρουμπλής, ο Τόσκας, ο Κατρούγκαλος κ.α., που κατά καιρούς έχουν βρεθεί, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, στο στόχαστρο της έντονης κριτικής ή εμφανίζονται να μην είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τις επιλογές του Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέτρησε τα συν και τα πλην ενός ανασχηματισμού αυτή τη στιγμή και κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κλίμα για την κυβέρνηση και τον ίδιον δεν θα ήταν εύκρατο. Οι ανασχηματισμοί είναι όπως τα θαύματα, κρατάνε τρεις μέρες άντε το μεγάλο τέσσερεις. Μετά, αυτό που μένει είναι η πικρία όσων απομακρύνθηκαν και όσων δεν εξασφάλισαν θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Και επειδή η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη είναι λογικό ο πρωθυπουργός, ενόψει των ψηφοφοριών που θα γίνουν στη Βουλή για τα νέα μέτρα, να μην θέλει τους βουλευτές του πικραμμένους, αλλά να ζουν με την ελπίδα.

Το πιθανότερο πλέον είναι ο ανασχηματισμός να γίνει με το Νέον Έτος. Είναι πάντως δύσκολο, λένε τώρα κάποιοι οι οποίοι συνομιλούν με τον πρωθυπουργό, να γίνει πριν την 5η Δεκεμβρίου. Τότε είναι προγραμματισμένο Eurogroup για να εγκρίνει την επόμενη δόση. Μέχρι τότε καλόν θα ήταν, λένε, να μην γίνουν πειραματισμοί, αλλά να υποχρεωθούν οι υπάρχοντες υπουργοί, και δη του οικονομικού επιτελείου συν τον Κατρούγκαλο, να τρέξουν τις υποχρεώσεις των υπουργείων τους ώστε να ολοκληρωθεί ει δυνατόν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η δεύτερη αξιολόγηση. Δύσκολο, αλλά φαίνεται πως αυτός είναι ο στόχος, έμπροσθεν του οποίου ο ανασχηματισμός παραπέμπεται για αργότερα.

Ένας επιπρόσθετος λόγος είναι πως είναι δύσκολο να γίνουν αλλαγές και στους τομείς εξωτερικών, άμυνας και ασφάλειας, όπως θέλει ο πρωθυπουργός, καθώς από τη μια καραδοκεί ο Ερντογάν και από την άλλη έρχεται το "κολασμένο" εικοσαήμερο (επέτειος Πολυτεχνείου - δολοφονίας Γρηγορόπουλου) των εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων, το οποίο φέτος -λόγω της αυξανόμενης λαϊκής αγανάκτησης και της απονομιμοποίησης από αριστερά της κυβερνήσεως- μπορεί να λάβει εκρηκτικό άμα και δραματικό χαρακτήρα. Και φυσικά, λόγω του ΣτΕ, δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο ο Νίκος Παππάς αφού θα πρέπει να έχει την ευθύνη των όσων εφεξής πρέπει να γίνουν σε σχέση με τις εξελίξεις στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Επομένως "αν δεν έχουμε αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, ούτε στα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Ασφάλειας και δεν αλλάζει ο Παππάς ούτε καν ο Κατρούγκαλος, ο πιο μισητός υπουργός τα τελευταία 40 χρόνια, τι ανασχηματισμό να κάνει ο Τσίπρας;" μας λέει έμπειρος κοινοβουλευτικός.

Εν κατακλείδι, μπορεί ο πρωθυπουργός να μην θέλει, και ορθώς, ο ανασχηματισμός να συνδεθεί με την αρνητική για την κυβέρνησή του απόφαση του ΣτΕ ούτε είναι καλό για το νέο κυβερνητικό σχήμα να χαρακτηριστεί, και ορθώς, από την αντιπολίτευση και τα Μέσα Ενημέρωσης, ως "κίνηση πανικού", όμως υπάρχουν θέματα τα οποία είναι αμφίβολο εάν μπορεί να διαχειριστεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα η υφιστάμενη φθαρμένη (εξ αντικειμένου μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης και πολλά λάθη στους τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών) κυβέρνηση και μάλιστα σ' ένα εντελώς αφιλόξενο, για ευνόητους λόγους, τηλεοπτικό περιβάλλον και με πολλές πλέον αντιθέσεις στο εσωτερικό της.

Εξάλλου αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός σχεδίαζε να κάνει ανασχηματισμό. Δεν είναι μόνον τα πρόσωπα είναι και η δομή του υπουργικού σχήματος που έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να αλλάξουν. Για παράδειγμα το Υπουργείο Ανάπτυξης λένε όσοι συνομιλούν με τον Αλέξη Τσίπρα "δεν είναι υπουργείο, αλλά σούπερ μάρκετ. Έχει από το εμπόριο και το ΕΣΠΑ μέχρι τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τις επενδύσεις και ότι άλλο μπορεί να σχετίζεται με την Οικονομία". Πρέπει, λένε, να σπάσει, όπως πρέπει να αλλάξουν και άλλα Υπουργεία. Οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός είναι να γίνει ένα υπουργείο Βιομηχανίας και Ενέργειας, ένα Μεταφορών και Ναυτιλίας, ένα τρίτο να έχει τα Δημόσια έργα, τις τηλεπικοινωνίες και τα Δίκτυα, ενώ το Περιβάλλον θα μπορούσε να είναι αυτόνομο υπουργείο και το Δημόσιας Τάξης να πάει μαζί με το Δικαιοσύνης και να γίνει Εσωτερικών Υποθέσεων. Και διάφορα άλλα που όμως τώρα δεν είναι της παρούσης καθώς ο ανασχηματισμός αναβάλλεται, μέχρι νεωτέρας και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τον προλάβουν οι εκλογές.

Βεβαίως, εκλογές δεν σκέφτεται ο Τσίπρας, ειδικά αυτή την περίοδο που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να υπολείπεται κατά πολύ του Μητσοτάκη. Ομως ορισμένοι, βουλευτές αλλά και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν πως αύριο τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα και γι' αυτό ίσως είναι προτιμότερο να στηθούν τώρα κάλπες. "Σήμερα", λένε, "έχουμε ένα αφήγημα να πούμε στους ψηφοφόρους: Μας πολεμά στο εσωτερικό η διαπλοκή και στο εξωτερικό η Γερμανία, αφού Μέρκελ και Σόϊμπλε αρνούνται ρύθμιση για το χρέος. Επιπροσθέτως, η τρόϊκα από την πρώτη κιόλας στιγμή δείχνει πως, για την δεύτερη αξιολόγηση επιθυμεί να χυθεί αίμα σε εργασιακά, μισθούς, συντάξεις, αφορολόγητο. Ε, όλα αυτά εμείς δεν τα δεχόμαστε και καλούμε το λαό να αποφασίσει".

Ο πρωθυπουργός τ' ακούει όλα αυτά, αλλά προσώρας έχει τη γνώμη πως αν κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση κάποια μορφής ρύθμιση του χρέους θα εξασφαλίσει στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οπότε μπορεί από το 2017, μπαίνοντας η χώρα και στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι, να γυρίσει το παιχνίδι....

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Vas_Pap 23:14 30/10/2016

  Σωστες επισημανσεις. Αλλα παλι λαθος λογαριασμούς κανουν. Δηλαδη ειναι να απορει κανεις.
  Συγκεκριμενα,ποιος θα παει να προσφερει,τα λεφτα που φανταζονται με 10 καναλια και 400 ατομα προσωπικο?
  Ασε που το οριο των 400 ατομων δεν ειναι απροσβλητο. Σκονταφτει στο δικαιωμα οργανωσης του επιχειρειν απο τον επιχειρουντα και τωρα αποκτα προσθετο βαρος. 4 καναλαια,400 αττομα το ενα.Δεκα καναλια παλι 400? Απλη μεθοδος των τριων,δεν ισχυει εδω?:) .Ομοιως και καθε τρελο τιμημα προσβαλλεται ,ειδικα τωρα που υπαρχει μετρο.

 2. Ενδιαφέρουσα η αφήγησης σας , αληθοφανής και αποκαλυπτική για το μπάχαλο που υπάρχει στην χώρα μας.
  Άλωστε το μπάχαλο προτίστως εχει κυριεύςει την κυβερνιτική παράταξη που δεν ξέρει , δεν μπορεί και δεν θέλει μαζί να κάνει το παραμικρό
  γιά να βγούμε απο την μιζέρια , ή τουλάχιστον, να ελπίζουμε οτι κάποτε θα βγούμε στο ξέφωτο .

  Η αναβολή του ανασχηματισμού της Κυβερνηςης είναι πραγματι όπως την αναφέρατε . Στην παράταξη των καρεκλολαγνων , διψασμένων γιά δύναμη λογω καρέκλας και μονον , γιατί τούτο το εταιρόφωτους τσούρμο των μονόφθαλμων σε τρόπους και γνώςη ή των εντελώς αμόρφωτων σαν τιν Υπουργό της Παιδείας μας και τον ΑλέκοΦλαμπουράρη που βγάζει τα προγράμματα πονειριάς με δεδομένο το γνήσιο της υπογραφής του , τον Δριτσα που πήρε ελικόπτερο να προλάβει τους λιμενικούς από το να συλλάβουν τους επιβάτες του φονικού ταχύπλοου στην Αιγινα ,
  ΕΝ μέςω τυφλών σε ήθος και πολιτικό ύφος …
  Δεν νοιώθουν καλά με την καρέκλα τους να τρίζει .
  Υποδείξεις θα κάνουν στον Ξερόλα ΤΣΙΠΡΑ και τον αφιονισμένο Παππά ;
  Η αβεβιαιότητα λοιπόν των μεν και ή η ελπίδα να περιμένουν κατι στο μελλον των δε , κρατάει την ισορροπία .
  Ως πότε όμως , λίγα έγιναν τα ψωμιά τους.

  Ο Χώτης καπετάνιος της δικής μου παραβολής , καθε πρωί δέχεται μυστικά και ξέχωρα τους ναύτες στην φγεφυρα πριν βγουν στην κουβέρτα για ματσακόνι και βάψιμο.
  Τους δίνει Εμπυστευτικαν στον καθένα από ενα βρασμένο αυγό .
  Κοιταζοντας τους από κεί να δουλεύουν , αργότερα άναφωνεί :
  Εσύ , Ιντα που έφαγες το αυγό πάρε τα χέρια σου πιό γρήγορα !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.