ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός-όλα τα σενάρια

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε, παίρνει σειρά... η κυβέρνηση

Την τελική απόφανση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες θα περιμένει, εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός πριν προβεί στον δομικό ανασχηματισμό που ήδη σχεδιάζει.
suriza

Εξάλλου, οι αλλαγές στο κόμμα, που ολοκληρώθηκαν χθες με την επανεκλογή του Πάνου Ρήγα στη θέση του γραμματέα και της νέας διευρυμένης Πολιτικής Γραμματείας δείχνουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, με καλά πληροφορημένες πηγές να υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι θέμα ημερών.

Άλλωστε, ήδη από το προηγούμενο σαββατοκύριακο, όταν διεξαγόταν στο κλειστό του Ταε Κβον Ντο το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει, μιλώντας με δημοσιογράφους, ότι οι αλλαγές στο κόμμα θα προηγηθούν των αλλαγών στην κυβέρνηση.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Βασικό μέλημα του πρωθυπουργού, λοιπόν, ήταν να δημιουργηθεί ένα ενιαίο «πολιτικό κέντρο» μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μην βρίσκεται στην «δεύτερη ταχύτητα» ως προς την διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Μετά τις χθεσινές αρχαιρεσίες, λοιπόν, ειδικά σε ό,τι αφορά το Πολιτικό Συμβούλιο, κατέστη σαφές από την πρόταση του πρωθυπουργού και την σύνθεση του οργάνου ποιοι απολαμβάνουν την πρωθυπουργική εμπιστοσύνη, αλλά και ποιοι αναμένεται να μείνουν εκτός κυβέρνησης. Κι αυτό διότι το «κομμάτι» της διευρυμένης Πολιτικής Γραμματείας που ονομάζεται «Πολιτικό Συμβούλιο» αναμένεται να συνεδριάζει το λιγότερο μία φορά την εβδομάδα –δηλαδή κάθε Δευτέρα- και επί της ουσίας θα υποκαταστήσει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίαζε κάθε Δευτέρα για να χαράξει τις κατευθυντήριες γραμμές της κάθε εβδομάδας που ξεκινούσε. Με άλλα λόγια, το Πολιτικό Συμβούλιο της Κουμουνδούρου θα
(συνεχίσει να) περιλαμβάνει τους κεντρικούς και κορυφαίους υπουργούς και θα συγκαλείται διαρκώς από τον πρωθυπουργό παίζοντας τον παλιότερο ρόλο της «Κυβερνητικής Επιτροπής».

Το μεγάλο «ρήγμα» και οι καραμπόλες

Τούτων δοθέντων, η μη συμπερίληψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, στο νέο όργανο δείχνει την πρόθεση του πρωθυπουργού να τον απομακρύνει από την κυβέρνηση. Εξάλλου, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να μην
«συγχωρεί» στον κ. Σκουρλέτη όχι μόνο τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του (αβεβαιότητα για την απόδοση του προγράμματος, «κόκκινη γραμμή» για το 17% της ΔΕΗ, αναφορές στο ενδεχόμενο τέταρτου Μνημονίου) αλλά και τις δύο αρνήσεις του σε πρωθυπουργικές προτάσεις: ο Πάνος Σκουρλέτης επέμεινε στο «όχι» απαντώντας στις διαρκείς οχλήσεις του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει προειδοποιήσει το Μαξίμου ότι δεν μένει στο υπουργείο του αν «σπάσει» το χαρτοφυλάκιό του και μείνει μόνο με το Περιβάλλον. «Τα υπουργεία δεν είναι πουκάμισα», είναι η φράση που του αποδίδεται.

«Αποφασισμένη» κυβέρνηση, τέλος στα υπερυπουργεία

Πάντως, η διαφαινόμενη πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να «σπάσει» τα υπερυπουργεία δεν αφορά προσωπικά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει εδώ και καιρό στο συμπέρασμα ότι η δομή των «υπερυπουργείων» όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά δημιούργησε προβλήματα. «Το θέμα δεν είναι πόσα μέλη θα έχει ένα υπουργικό συμβούλιο, αλλά να δουλεύει σωστά», υποστηρίζουν συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, προαναγγέλλοντας το «σπάσιμο» αρκετών σημερινών κυβερνητικών δομών, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι εντάσεις, αλλά και οι συγκρούσεις μεταξύ των μελών της πολιτικής ηγεσίας κάθε υπουργείου… περισσεύουν. Στόχος, λοιπόν, του πρωθυπουργού είναι να «σπάσουν» τα χαρτοφυλάκια, προκειμένου ο κάθε υπουργός να ξέρει… ποιες αρμοδιότητες έχει και να αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, να προαχθεί σε «υπουργό Κοινοτικών Κονδυλίων», φεύγοντας από την «υπερδομή» του υπουργείου Οικονομίας. Στην περίπτωση, αυτή, το υπουργείο θα καταργηθεί και θα επανέλθει το παλαιό «υπουργείο Ανάπτυξης», με τον Γιώργο Σταθάκη να θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι θα μείνει στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Προς… «ανεξαρτησία» και αναβάθμιση οδεύει και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αφού στις σκέψεις του Μαξίμου είναι να «σπάσει» το υπουργείο Εσωτερικών και να υπάρξει ξεχωριστό υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης ή Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ταυτόχρονα, δύο ακόμη χαρτοφυλάκια αναμένεται να γίνουν ξεχωριστά υπουργεία: ο λόγος για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη –που θα «σπάσει» από το Εσωτερικών- όπως και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που επίσης θα φύγει από τις αρμοδιότητες του ίδιου υπουργείου.

Στην περίπτωση αυτή, δεν αποκλείεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής να βρεθεί υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ ως προς την Μεταναστευτική Πολιτική ο Γιάννης Μουζάλας θα ερωτηθεί αν θέλει να μείνει ή να φύγει. Αν απαντήσει αρνητικά, τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα αναλάβει ο Δημήτρης Βίτσας, που είναι ήδη επιφορτισμένος ως συντονιστής του προσφυγικού και γνωρίζει το θέμα. Σημειωτέον, πάντως, ότι στο νέο υπουργείο θα δοθούν όλες οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με το προσφυγικό, προκειμένου ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής να μην χρειάζεται τις υπογραφές άλλων υπουργών και να ασχολείται ο ίδιος με κάθε πτυχή του προσφυγικού: από τις κατασκευές των κέντρων φιλοξενίας ως τις προσλήψεις και τις απαραίτητες υπογραφές για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Κατά τα λοιπά, καλά πληροφορημένες πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη. Ταυτόχρονα, δεν επιβεβαιώνονται σενάρια περί «αφαίρεσης» των Θρησκευμάτων από το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, αφού η επίδοσή του στις
αρχαιρεσίες για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι η βάση της Κουμουνδούρου εκτιμά τις έως τώρα κινήσεις του υπουργού.

«Χλωμές» είναι οι αλλαγές και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τους Ξανθό-Πολάκη να παραμένουν στην θέση τους, ενώ σε ό,τι αφορά την υπόθεση της διεύρυνσης, όλα δείχνουν ότι πλην του Φώτη Κουβέλη, δεν πρόκειται να βρεθεί εντός υπουργικού συμβουλίου άλλο στέλεχος που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά τον ιδρυτή της ΔΗΜΑΡ, όλα
δείχνουν ότι θα αναλάβει είτε το υπουργείο Εσωτερικών είτε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το μόνο, βέβαιο, πάντως, είναι ότι ανεξαρτήτως ποιος θα τοποθετηθεί υπουργός Δικαιοσύνης, η θέση του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου είναι… κάτι παραπάνω από ακλόνητη.

Τέλος, ερώτημα παραμένει η τύχη της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία χθες δεν βρέθηκε τελικά εντός Πολιτικού Συμβουλίου για να «χωρέσουν» η Φωτεινή Βάκη και η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η κ. Γεροβασίλη κατά πάσα πιθανότητα δε θα συνεχίσει να εκπροσωπεί την κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν στο πόστο του πορτ παρόλ θα τοποθετηθεί ο
σημερινός διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στην κ. Γεροβασίλη είναι δεδομένη - και, αν φύγει από την κυβέρνηση, αυτό θα γίνει για να αναλάβει κεντρικό
πόστο που θα αποτελεί «ειδικής προτεραιότητας» χαρτοφυλάκιο για το Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.