ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «αγκάθια» της επόμενης μέρας για κυβέρνηση-Τσίπρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ «μεταμορφώνεται», ο ανασχηματισμός έπεται

Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, με τις ψηφοφορίες για εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής και, εκ πρώτης όψεως, όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε ενισχυμένος: και σε ποσοστά, αλλά και σε ό,τι αφορά τον στόχο του να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε «κόμμα εξουσίας», που να μπορεί να στηρίζει την κυβέρνηση της Αριστεράς. Κι όμως, παρά την θετική έκβαση του Συνεδρίου για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό είναι μπροστά.
sinedriotsipras

Βεβαίως, είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας εισέρχεται στην δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση και της δημοσκοπικής κάμψης έχοντας «ανασάνει»: ο ίδιος επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 93,54% επί των εγκύρων (92,39% επί όλων των ψηφισάντων) και επαναβεβαίωσε την εσωκομματική κυριαρχία του. Εξάλλου, κοινός τόπος για όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «κόμμα και κυβέρνηση χωρίς Τσίπρα δεν υπάρχει». Παράλληλα, όπως έδειχναν οι πρώτες καταμετρήσεις ως σήμερα τα ξημερώματα, οι «προεδρικοί» της Ενωτικής Κίνησης έχουν αυξητική τάση -σε σημείο τέτοιο, ώστε να μπορεί να μιλήσει κάποιος για «κυριαρχία» στο Συνέδριο. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός έχει τα... εσωκομματικά νώτα του καλυμμένα και μπορεί να εισέλθει στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση και την διευθέτηση του χρέους σίγουρος ότι δε θα αντιμετωπίσει εσωτερικού τύπου «τρικλοποδιές».  Εξάλλου, η απόλυτη κυριαρχία του στο εσωκομματικό πεδίο φάνηκε το βράδυ του Σαββάτου, όταν με παρέμβασή του άλλαξε το αποτέλεσμα ψηφοφορίας, με δεύτερη ψηφοφορία, αναφορικά με την συμμετοχή βουλευτών στην Κεντρική Επιτροπή.

Πίστη στο πρόγραμμα

Συν τοις άλλοις, από το Συνέδριο προέκυψε ως συμπέρασμα ότι και η βασική μη «προεδρική» τάση, οι «53», στηρίζουν την κυβέρνηση και τις στρατηγικές αποφάσεις για εκτέλεση του προγράμματος και του τρίτου Μνημονίου. Ενδεικτική ήταν η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που είναι και ο άτυπος επικεφαλής των «53», καθώς φρόντισε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί» εντός ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας με έμφαση την πίστη του στην επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Συν τοις άλλοις, η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών και των ομιλητών έδειξαν ότι οι αντοχές του κυβερνώντος κόμματος στους συμβιβασμούς που απορρέουν από τις «μνημονιακές» δεσμεύσεις παραμένουν ισχυρές.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η έντονη «παραφωνία» του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος άσκησε «από τα αριστερά»  κριτική στο πρόγραμμα και στην κυβερνητική πολιτική, προκαλώντας την δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου.  «Δεν ήταν η παραχώρηση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ σε αυτά που μας έδωσε εντολή ο ελληνικός λαός», επισήμανε, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι ο ίδιος κάνει... «ανταρτοπόλεμο» ως προς τις δεσμεύσεις της χώρας, ενώ σαν βόμβα έπεσε η δήλωσή του ότι «κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει».  «Όποιος ψάχνει για εγγυήσεις, ας περιμένει να αναλάβει όταν θα έρθουν τα εύκολα», ήταν η ευθεία απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει τη δυσφορία του.

Από το κόμμα στην κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση, η διαφοροποίηση Σκουρλέτη δημιουργεί νέα δεδομένα ενόψει του κυβερνητικού ανασχηματισμού, καθώς ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει το δίλημμα κατά πόσον θα αφήσει στην κυβέρνηση «αντάρτες» υπουργούς, ώστε να «ενσωματώνει» και τους δυσφορούντες με τις «μνημονιακές» δεσμεύσεις ή αν θα σχηματίσει μία νέα κυβέρνηση, αποφασισμένη και... «ετοιμοπόλεμη».

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, αλλά όπως είπε και ο ίδιος σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους, θα προηγηθούν του ανασχηματισμού οι αλλαγές στο κόμμα. Στο πεδίο αυτό, αναμένεται ενόψει της συνεδρίασης της νέας Κεντρικής Επιτροπής, να αναθερμανθεί η συζήτηση για την ανάληψη της θέσης του γραμματέα του κόμματος από τον Πάνο Σκουρλέτη, καίτοι ο ίδιος το απέρριψε δημοσίως. «Στην Αριστερά δεν επιλέγουμε από ποια θέση υπηρετούμε. Πάμε εκεί που το κόμμα και η ηγεσία κρίνουν ότι υπάρχει ανάγκη», ανταπαντούν πολλοί στον Πάνο  Σκουρλέτη, εκτιμώντας ότι αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να τον πιέσει, τότε ο ίδιος «δεν μπορεί να πει όχι».

Πέραν του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ερώτημα για την επόμενη μέρα παραμένει και κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να εξελιχθεί σε... κανονικό κόμμα εξουσίας, που θα στηρίζει εμπράκτως την κυβέρνηση και δε θα προκαλεί... πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη, το Συνέδριο αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαφάνειας, αλλά και κατάρτιση νέου Κώδικα Δεοντολογίας για τις εμφανίσεις στελεχών σε ΜΜΕ. Η πρώτη απόφαση αφορά στην ανάγκη να τιμωρούνται αυστηρά όσοι προκαλούν προβλήματα και όσοι βρεθούν να προκαλούν την κοινή γνώμη με παράβαση της δεοντολογίας, ενώ ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι η προσπάθεια της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου να... βελτιώσει την εικόνα... «Βαβέλ» που εκπέμπουν πολλές φορές κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, κομματικά στελέχη, αλλά και... ευρωβουλευτές.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΧΝΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΙ? ?

  *Υπάρχει κάποιος έλληνας σήμερα
  που δεν γνωρίζει την εγκληματική ‘’προσπάθεια’’ των Τσίπρα – Καμμένου, να λοιδορήσουν τον ‘’Ολανδρέου’’, να υβρίσουν σκαιότατα την Μέρκελ, τον Σόϊμπλε τον Σουλτς , να ψευδολογήσουν ‘’ανυπολόγιστα’’ , να διαστρεβλώσουν προκλητικά και ασύστολα όλα όσα συνέβαιναν και συζητούνταν μεταξύ ΕΕ και των ‘’κοκκινολαίμηδων’’ ειδικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΕΛ και των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ?
  *Υπάρχει κανείς που να μην αντελήφθη την μεγάλη ΑΠΑΤΗ και την αντιστροφή του νοήματος του
  ==================================================================
  δημοψηφίσματος?

  *Υπάρχει κανείς να αγνοεί την ασυλία
  ============================
  που παρέχει ο Τσίπρας στην κλίκα της δεξιάς και ΕΙΔΙΚΑ στον Καραμανλή?
  *Υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει την ‘’ανταμοιβή’’ του Τσίπρα σε όλους επίορκους ‘’φακελάκηδες’’ ψηφοφόρους του?
  *Υπάρχει κανείς που δεν έμαθε για την ‘’ανταμοιβή’’ του Τσίπρα σε όλη την κλίκα του ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ’’ και την χαριστική σχεδόν σύμβαση της αποπληρωμής σε 100 μηνιαίας δόσεις?

  *Υπάρχει κανείς σήμερα
  που να μη γνωρίζει ή, τουλάχιστον να μην κατάλαβε τι έγινε με την
  μαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ των υπαλλήλων του ΔΝΤ, που τόσο άγαρμπα και προκλητικά ΗΛΙΘΙΑ και επικίνδυνα δημιούργησε ένα ακόμη ΤΡΑΥΜΑ στην αξιοπιστία της χώρας και της κυβέρνησης που ‘’ΕΚΛΕΨΕ’’ την εξουσία?

  *Υπάρχει κανείς σήμερα που να έχει ‘’ΙΧΝΟΣ’’ εμπιστοσύνης σε ψεύτες, συκοφάντες, και αγράμματους
  =============================================================================
  πολιτικούς απατεώνες?

  *Υπάρχει κανείς σήμερα από τους ‘’κυβερνήσαντες’’(12-14) και ‘’κυβερνώντες’’ που έχει τον ανδρισμό, να μας πει ‘’ΠΟΣΟ (?)’’ είναι το χρέος σήμερα?

  *Υπάρχει κανείς σήμερα
  που μπορεί να μας πληροφορήσει ΠΟΣΑ ΔΙΣ ευρώ φόρων πληρώσαμε με την κυβέρνηση Σαμαρά , και πόσα δις ευρώ έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα και πόσα συνολικά θα πληρώσουμε με την κυβέρνηση του διδύμου των ΗΛΙΘΙΩΝ Τσιπροκαμένων εντελώς?

  Πόσα Δις. ευρώ επί πλέον και πόση καταστροφή
  υπέστη η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία, από την επιδρομή των ‘’λύκων της τούνδρας’’.

  Σε τι χάλια ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ
  βρίσκεται παγκοσμίως σήμερα η ελληνική αξιοπιστία?
  Ποιος ‘’εμπιστεύεται’’ τον Τσίπρα , ποιος καταλαβαίνει τι ζητάει και ποιος μπορεί να ‘’ανεχθεί’’ τον ψεύτη , συκοφάντη και φοροφυγά καΜένο εντελώς?

  «Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά την Ελλάδα ή, υλοποιεί την» πολιτική» του Σύριζα»

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.