ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματίζει τους καραμανλικούς

Ο Στουρνάρας εξακολουθεί να διχάζει τη Ν.Δ.

Μπορεί τα όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής σχετικά με τις ευθύνες Βαρουφάκη να βρέθηκαν στην αιχμή της κριτικής της Ν.Δ., με θέσεις μέχρι και για διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τον πρώην Υπουργό, όμως η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει η Ν.Δ. τον κεντρικό τραπεζίτη δεν αρέσει σε όλους.
stournaras

Στο εσωτερικό της Ν.Δ., άλλωστε, υπάρχει ένα συγκροτημένο στρατόπεδο που ουδέποτε είδε με καλό μάτι τις κινήσεις Στουρνάρα και την, κατ' αυτούς, προσπάθειά του να αναχθεί σε πολιτικό παράγοντα και εφεδρεία για τη χώρα. Κι αυτό το στρατόπεδο δεν είναι άλλο από το καραμανλικό, που βλέπει στο πρόσωπο Στουρνάρα έναν επίμονο υποστηρικτή της άποψης ότι ήταν η οικονομική πολιτική της περιόδου 2008-2010 (των κυβερνήσεων Καραμανλή, δηλαδή) που έριξε το σκάφος στα βράχια.

Τη θέση αυτή την επανέλαβε ο Στουρνάρας και στην εξεταστική της Βουλής ενώ την έχει υπερασπιστεί και ως Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά στη Βουλή, απέναντι στον τότε βουλευτή και σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκ. Παυλόπουλο και τον σημερινό αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη. Ο τελευταίος επανήλθε χθες, όταν οι περισσότεροι γαλάζιοι επικαλούνταν τη μαρτυρία Στουρνάρα προκειμένου να βάλλουν κατά Τσίπρα, σχολιάζοντας πως δεν πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη αξία σε όσα λέει ο Διοικητής της Τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λίγες ημέρες νωρίτερα, με αφορμή το πόρισμα για την Αττικής και την «έφοδο» στην επιχείρηση της συζύγου Στουρνάρα, η Πειραιώς είχε, με ανακοίνωσή της, δηλώσει την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη της προς το Διοικητή της ΤτΕ. Η θέση μπορεί να είναι πλειοψηφική αλλά, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι η μοναδική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ο Στουρνάρας για τον Καλογρίτσα: Έπαιρνε δάνεια σαν να ήταν η Microsoft – ΒΙΝΤΕΟ
  ==========================
  10/11/2016

  Αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα Αττικής χορηγούσε δάνεια σε εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, όπως αυτή του Χρήστου Καλογρίτσα, άφησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

  Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη
  σχετικά με το αν ήταν σωστή η στάση της τράπεζας απέναντι στον κ. Καλογρίτσα, δεδομένου ότι πήρε δάνεια συνολικού ύψους 127 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. μέσα σε ένα χρόνο, απάντησε πως η Τράπεζα Αττικής έδινε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο σε εταιρείες (όπως αυτή του κ. Καλογρίτσα), σαν να ήταν η Microsoft.

  «Εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους.
  Βλέπουμε «Τοξότης» στη συγκεκριμένη περίπτωση. Από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και ο λόγος που η νομική μου υπηρεσία είπε ότι πρέπει να σταλεί στον εισαγγελέα είναι ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο εύρημα που ποσοτικοποιεί μια ζημιά από υποτιμολόγηση δανείων της τράπεζας σε πολλές περιπτώσεις.
  Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται για δάνεια κυρίως επιχειρηματικά και σε
  =============================================================================
  κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Δηλαδή έδιναν χαμηλό επιτόκιο σε επιχειρήσεις με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, λες και ήταν η Microsoft», είπε ο κ. Στουρνάρας.

  • Στουρνάρας σε Καμμένο: «Ο Καραμανλής φταίει για το έλλειμμα»
   =================================================
   Ευθεία απάντηση του υπουργού στον Καμμένο…

   Ευθεία απάντηση έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στον Πάνο Καμμένο, όταν ερωτηθείς για το έλλειμμα του 2009 και για το ποιος λέει τελικά την αλήθεια – ο Γεωργίου ή ο Προκόπης Παυλόπουλος, απάντησε:

   «Ο Γεωργίου» επαναλαμβάνοντας την άποψη,
   που είχε διατυπώσει εμμέσως στο παρελθόν, ότι οι Κυβερνήσεις Καραμανλή έχουν ευθύνες για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος.
   Ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ απευθυνόμενος στα στελέχη της Ν.Δ είπε: «Αυτόν θα ψηφίσετε εσείς Υπουργοί του Καραμανλή; Ψηφίστε τον»

   Την ένταση μεταξύ των δύο εκτόνωσε ο Μάκης Βορίδης λέγοντας: «Αυτή η συζήτηση δεν προσφέρει τίποτα»

   • Ιστορικό άδειασμα Στουρνάρα σε Σαμαρά: Το 2010 κανένας δεν ήταν έτοιμος, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κομισιόν
    ==================================

    Μια ιδιαίτερα σημαντική δήλωση, ιστορικής αξίας, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα φιλοξενεί η εφημερίδα «Les Echos» ο οποίος και τονίζει ότι το 2010 ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό.

    Παραθέτω το απόσπασμα της δήλωσης του, όπως αναμεταδίδεται από την Καθημερινή:

    «Το 2010 κανένας δεν ήταν έτοιμος. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν υπήρχε…
    …κανένας μηχανισμός διάσωσης. Τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα, αλλά η Ελλάδα υπέφερε πολύ, αφού έχασε από το 2008, το 25% του πλούτου της. Ήταν μια δοκιμασία εξαιρετικά επίπονη, την οποία κανένας δεν θα ήθελε να ξαναζήσει. Για την αποφυγή της, θα έπρεπε να υπήρχε ένας μηχανισμός χρηματοπιστωτικής διάσωσης, μια τραπεζική ένωση, δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».

    Θυμίζω ότι το 2010 ο Αντώνης Σαμαράς
    δήλωνε περήφανα στο Ζάππειο 1 ότι ο ίδιος διαθέτει μια λύση σημαντικά καλύτερη από αυτήν της τότε ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρώπης με την οποία θα μηδένιζε μέσα σε λίγους μήνες το έλλειμμα της χώρας.

    Όπως σωστά επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, το 2010
    δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός διάσωσης. Ένας τέτοιος δημιουργήθηκε στη συνέχεια για την Ελλάδα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ο Αντώνης Σαμαράς καταψήφισε στο ελληνικό Κοινοβούλιο το πρώτο Μνημόνιο, αρνούμενος ουσιαστικά τη βοήθεια του μηχανισμού αυτού.

    Σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς
    παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως ο άνθρωπος που σώζει τη χώρα από την καταστροφή και ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου τις πολιτικές ακολουθεί κατά γράμμα, παρουσιάζεται ως περίπου ως άξιος δημόσιου λιθοβολισμού.

    Τα σχόλια δικά σας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.