ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αέρα η συζήτηση για την απομείωση χρέους

Ο Τσακαλώτος, ο τενεκές του χρέους και το δίλημμα του Σόιμπλε

«Εμείς ζητάμε ένα καθαρό διάδρομο που να ξέρουν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια είναι άνετη με την εξυπηρέτηση του χρέους της. Είναι σημαντικό αυτό για μας. Αν δεν παρθεί η πολιτική απόφαση και κλοτσήσουν τον τενεκέ για 1 – 2 χρόνια, ένας επενδυτής θα περιμένει δύο χρόνια για να πάρει την απόφασή του», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας για την απομείωση του χρέους στη Βουλή στην Υποεπιτροπή της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
soibletsakalotos

Την ίδια στιγμή η DW σε άρθρο που έχει τίτλο "Οι αξιώσεις του ΔΝΤ και η αντιφατική γερμανική στάση" που στηρίζεται σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφέρει: «μια άμεση απόφαση του ΔΝΤ όσον αφορά την περαιτέρω συμμετοχή στη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα γίνεται όλο και λιγότερο πιθανή. Πλέον κινδυνεύει και το συμπεφωνημένο με τους ευρωπαίους πιστωτές χρονοδιάγραμμα που θέλει το Ταμείο να αποφασίζει μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Ο κύριος λόγος είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι χώρες της ευρωζώνης δεν είναι έτοιμες να συζητήσουν περαιτέρω μέτρα για το χρέος, τα οποία θα μπορούσαν να το καταστήσουν βιώσιμο» (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Σύμφωνα με την FAZ η συμφωνία του περασμένου Μαΐου είχε για τον κ. Σόιμπλε το πλεονέκτημα ότι οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος μετατίθεντο για μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017. «Το ΔΝΤ πιέζει όμως ώστε η ευρωζώνη να αποφασίσει ήδη τώρα τη μορφή των ελαφρύνσεων που θα επιτρέψει μετά το 2018. Χωρίς σχετικές δεσμεύσεις η περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά δύσκολη, τονίζουν εκπρόσωποι των θεσμών».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «η προσπάθεια για την απομείωση του χρέους έχει σημαντικό σταθμό την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαϊου, όπου για πρώτη φορά καταγράφεται ότι θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών τα βραχυπρόθεσμα «είναι αυτά που τώρα συζητά το ESM με εμάς, το ΔΝΤ και αφορούν τη μείωση του ρίσκου της διαχείρισης του χρέους. Π.χ. κάποια ομόλογα που έχουμε στο ESM για 30 χρόνια θα έχουν μειωμένο επιτόκιο. Επίσης να αλλάξει το προφίλ του παλαιού χρέους που είναι στα 28 χρόνια».
«Αυτά θα γίνουν έτσι κι αλλιώς μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Είναι και άλλα πράγματα που μπορούν να κάνουν, όπως swaps που θα ανταλλάξουν κυμαινόμενο επιτόκιο με σταθερό», τόνισε.

Το δίλημμα του Σόιμπλε

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ, αφετέρου ειδικά ο B. Σόιμπλε δεν είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ταμείου.

«Στο ζήτημα αυτό ο Σόιμπλε βρίσκεται σε δίλημμα. Η γερμανική Βουλή έχει εξαρτήσει τη συγκατάθεσή του στην περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ελλάδας μέσω του ESM από τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Στο Βερολίνο κυριαρχεί η εντύπωση ότι το ΔΝΤ επιμένει με μεγαλύτερο σθένος στην τήρηση των συμφωνηθέντων από ό,τι η Κομισιόν. Από την άλλη πλευρά ένα ενδεχόμενο κούρεμα παραμένει ταμπού διότι θα επιβάρυνε σημαντικά τον γερμανικό προϋπολογισμό».

Την περασμένη εβδομάδα βουλευτές της χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU τάχθηκαν κατά ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους «Όσο δεν αλλάζει η γερμανική στάση, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποφασίσει για την περαιτέρω συμμετοχή του, αναφέρουν εκπρόσωποι των θεσμών. Στη χειρότερη των περιπτώσεων η απόφαση θα παρέμενε ανοιχτή μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Τότε δεν θα ήταν μακριά και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Στην παρούσα φάση το ζήτημα δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επειδή η Ελλάδα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τον Απρίλιο».

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΤΟ ‘’ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ’’ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
  =======================================

  Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ , Η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
  Πως και γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου, έπεισε την Ευρώπη και το ΔΝΤ ,ότι η Ελλάδα ‘’δικαιούται’’ οικονομικής βοήθειας και μιας σημαντικής μείωσης χρέους, για να μπορέσει να ‘’σταθεί στα πόδια της’’, αφού οι μέχρι τότε προσπάθειες , και ειδικά το 2010, αποδεικνύουν , ότι ΑΞΙΖΕΙ να ‘’επιβραβευθεί’’ μια τόσο επιτυχημένη προσπάθεια?
  *Γίνεται συνείδηση σε όλο τον κόσμο, καθημερινά, η ειλικρίνεια, η εντιμότητα , αξιοπιστία και η εργατικότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

  *Φίλοι , γνωστοί και αντίπαλοι, παρακολουθούν με θαυμασμό και ζήλεια, την εκτίμηση που τρέφουν όλοι στο πρόσωπο του πιο ΕΝΤΙΜΟΥ Έλληνα πρωθυπουργού.

  *Οι τιτάνιες προσπάθειές του για την ΑΡΣΗ της ρήτρας της ΜΗ αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ με άλλα μέλη που είχαν δημοσιονομικά προβλήματα,

  *ο αγώνας του να πείσει τους Ευρωπαίους για την τραγική οικονομική κατάσταση που παρέλαβε, αλλά και για την αδάμαστη θέληση και αποφασιστικότητα να μην ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ, απέδειξε σε όλους μας την τύχη και την τιμή να έχουμε αυτόν τον πολιτικό και άνθρωπο, που διδάσκει πολιτική εντιμότητα.

  *Η μείωση χρέους λοιπόν, είναι το λογικό και φυσικό αποτέλεσμα μιας εθνικής –κυβερνητικής προσπάθειας για διαρθρωτικές αλλαγές, νόμους και γενικότερα τα πρώτα ΕΠΙΤΥΧΗ αποτελέσματα!!! που οριοθετούν ένα ευοίωνο και ελπιδοφόρο αύριο, για όλες τις χώρες που έφθασαν στο σκαλοπάτι της χρεοκοπίας.

  *Η μείωση του χρέους εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι αγωνίζεται και θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!

  *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2022, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.

  *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου,
  *απετέλεσαν οι νόμοι,
  *οι διαρθρωτικές αλλαγές ,
  * τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ 1.2 δις ευρώ, σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες,
  * η διαύγεια,
  *η φοροδοτική ισότητα,
  *η άρση του τραπεζικού απορρήτου,
  *ο οικονομικός εισαγγελέας,
  *οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής.
  *Ναι ! αυτόν το νόμο, που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.
  *Αλλά πάνω από όλα η μείωση του ελλείμματος κατά 40% τον πρώτο χρόνο, η αναδιάρθρωση του εμπορικού
  ====================================================================
  ισοζυγίου, η ‘’δημιουργία’’ αίθουσας ‘’VIP’’στον Κορυδαλλό για ΟΛΟΥΣ !!! τους μεγαλοφοροφυγάδες.
  Λέει η Μέρκελ κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα:

  [[Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

  Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Angela Merkel. Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και της κ. Merkel:

  (…)Τα επόμενα χρόνια, λοιπόν, θα συνεχιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα πρέπει να δείξουμε πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε και πόσο γρήγοροι μπορεί να είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης και πως θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί.
  Κλείνοντας, θα ήθελα να πω -το ανέφερα και προηγουμένως- υπάρχουν πρόοδοι. *Από το 2009 έως το 2011, το πρωτογενές έλλειμμα από -10% έχει μειωθεί στο – 2%, ένα πρώτο θέμα.
  *Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει εξισορροπηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία μας δείχνουν με κάθε σαφήνεια ότι πολλά έχουν επιτευχθεί, τα μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν αναγκαία για τους ανθρώπους, ήταν πάρα πολύ σκληρά σαν μέτρα, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος άξιζε τον κόπο.]]

 2. ΝΜ 19:08 04/10/2016

  Ο Τσίπρας δεν κουράζεται ποτέ να επαναλαμβάνει να τα ίδια παραμύθια περί ρύθμισης του χρέους

  Αν κάτι θαυμάζω στον Αλέξη Τσίπρα είναι το εντυπωσιακό κουράγιο του να επαναλαμβάνει διαρκώς και με υπέροχη συνέπεια τα ίδια ακριβώς ψέματα.

  Απευθυνόμενος χθες στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πολύ σύντομα» θα υπάρξουν εξελίξεις για το χρέος, κάτι το οποίο έχει δηλώσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 3.500 φορές.

  Πράγματι, σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις για το χρέος αλλά θα είναι αρνητικές, μιας και δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές. Όχι ότι μετά θα συμβεί κάτι συγκλονιστικό αλλά ίσως μας δώσουν πάλι την ίδια αόριστη υπόσχεση που είχαν δώσει και στον Σαμαρά το 2012.

  Όσο για το «τέλος της επιτροπείας», ας εξηγήσει επιτέλους κάποιος στον κ. Τσίπρα τι ακριβώς είναι ο περίφημος δημοσιονομικός κόφτης…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.