ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ (ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ) ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ...

Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα είναι του Αγίου Δημητρίου -μεγάλη η χάρη του-, όστις θανατώθηκε, με εντολή του αυτοκράτορος Γαλερίου, στις υπόγειες φυλακές της Θεσσαλονίκης επειδή εμψύχωσε τον φίλο του Νέστορα να νικήσει τον μονομάχο Λυαίο και φυσικά επειδή ήταν Χριστιανός.

Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως ανήμερα του Μεγαλομάρτυρος άμα και Μυροβλύτου Αγίου θα θανατωθεί και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επειδή, κατά την κρίση των δικαστών, αρμόδιο για τον αριθμό των καναλιών και το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών είναι το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση ή η Βουλή, οι οποίες είναι αρμόδιες μόνο για να προκηρύξουν τον διαγωνισμό και να ορίσουν το πλαίσιο διεξαγωγής του.

Ό,τι το ΣτΕ θα γνωμοδοτήσει σήμερα υπέρ του ΕΣΡ δεν (θα πρέπει να) υπάρχει καμμία αμφιβολία. Μάλιστα το πιθανότερο είναι πως θα καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα την απόφασή του, μη αποδεχόμενο τη συμβιβαστική πρόταση να δοθεί ένα εξάμηνο διορία για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ προκειμένου να δώσει, τελικά, αυτό τις τηλεοπτικές άδειες.

Και ο λόγος που οι δικαστές θα απορρίψουν την πρόταση περί εξαμήνου -την οποίαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, διατύπωσε ο αντιπρόεδρος Ράντος και αποδέχεται, με κάποια μικρή παραλλαγή και ο Πρόεδρος Σακελλαρίου- είναι καθαρά νομικός, αφού δεν μπορεί το ΣτΕ να θέτει όρους και προϋποθέσεις στη Βουλή, η οποία είναι και το μόνο αρμόδιο όργανο της Πολιτείας για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Το ΣτΕ κρίνει πράξεις της εκτελεστικής εξουσίας, της κυβέρνησης, δεν ελέγχει το νομοθετικό έργο. Επιπροσθέτως, η οποιαδήποτε καθυστέρηση στο να καθαρίσει το τηλεοπτικό (και κατ' επέκτασιν και το πολιτικό) τοπίο μάλλον θα οδηγούσε σε πολύμηνη ομηρία την κυβέρνηση, ενώ θα δημιουργούσε και αντιθέσεις, πιθανώς και οξύτητα, μεταξύ της κυβερνήσεως, όσων επιχειρηματιών κατέβαλαν χρήματα για να έχουν τηλεοπτική συχνότητα και όσων δεν κατέβαλαν.

Και επειδή αρμοδιότητα των δικαστηρίων δεν είναι η πολιτική επιδιαιτησία, ούτε η άσκηση πολιτικής, θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για να καθαρίσει το τοπίο. Μετά την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να μιλήσει ο πρωθυπουργός για το τι θα συμβεί. Θα επιστρέψουμε στην προτεραία κατάσταση; Θα επιστραφούν τα χρήματα στους τέσσερεις υπερθεματιστές; Θα έχουμε μια κατάσταση όπου οι μισοί θα εκπέμπουν έχοντας πληρώσει και οι άλλοι χωρίς να καταβάλουν κανένα τίμημα;

Θα αποδεχθεί την πολιτική ήττα ο κύριος Τσίπρας; Τι σημαίνει θα εφαρμόσω την απόφαση, αλλά δεν θα τη σεβαστώ; Υπάρχει κάποια ενδιάμεση λύση που μπορεί να ευδοκιμήσει, τουλάχιστον μέχρι να συγκροτηθεί και να αποφασίσει το ΕΣΡ; Εάν πάντως δεν υπάρχει, δεν είναι σοβαρή κυβέρνηση. Και για να το πω πιό απλά: Είναι δυνατόν να μην έχει ο πρωθυπουργός μιά, διέξοδη για την κυβέρνησή του, απάντηση σε μια υπόθεση (αυτή των τηλεοπτικών αδειών) για την οποίαν σχεδόν όλοι προβλέπουν πως θα ηττηθεί;

Και φυσικά όταν λέω διέξοδη απάντηση δεν εννοώ ανασχηματισμό ή εκλογές. Αυτά είναι αστειότητες, φανερώνουν πανικό και θα δείξουν πως έχει χαθεί ο έλεγχος της διακυβέρνησης. Εάν αυτή είναι η απάντηση, τότε όντως το καλύτερο πράγμα που έχει να κάνει ο Τσίπρας και οι συν αυτώ είναι να τα μαζεύουν και να φύγουν.

Θέλω να πιστεύω πως μπορεί να είναι άπειροι ή καταστροφείς, αλλά ανίδεοι και άσχετοι πολιτικά δεν είναι. Κάποια απάντηση στην αρνητική για την κυβέρνηση απόφαση του ΣτΕ θα έχουν. Κάτι που να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις και να ξαναδώσει στην κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων. Κάποια, έστω σολωμόντεια, λύση θα έχουν σκεφτεί. Κι αν δεν έχουν οφείλουν να τη βρούν. Σήμερα. Και να την ανακοινώσουν αμέσως μόλις γίνει γνωστή η απόφαση του ΣτΕ. Αυτό σημαίνει κυβερνώ. Διαφορετικά, ας πάνε με τον Καρανίκα να πουν τον πόνο τους στη Μενεγάκη.

Νομίζω ότι περιττεύει να προσθέσω πως το ίδιο (θα πρέπει να) πιστεύουν και οι πολιτικοί τους αντίπαλοι ή όσοι τέλος πάντων σκέφτονται πολιτικά και με όρους εξουσίας και δεν παρασύρονται από τους δημοσιολόγους ή κάποιους ευφάνταστους δημοσιογράφους. Και ανάλογα να πράξουν, ώστε, εάν μπορούν, να είναι αυτοί -και κυρίως οι της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως- που θα ορίσουν, μετά την απόφαση του ΣτΕ, τι θα γίνει στο δημόσιο βίο.

Σε κάθε περίπτωση είναι η κυβέρνηση αυτή που θα πρέπει να διαμορφώσει την επόμενη ημέρα. Με τις αποφάσεις της. Αυτό λέει η λογική. Τη χώρα την κυβερνά ο Τσίπρας και όχι ο Σακελλαρίου. Την πολιτική ατζέντα δεν μπορεί να την καθορίσει το ΣτΕ. Οι δικαστές του ΣτΕ θα κάνουν τη δουλειά τους. Και η κυβέρνηση, όπως φυσικά και η αντιπολίτευση, τη δική της.

Και η βασική δουλειά είναι πρωτίστως στην οικονομία, με τη δεύτερη -και ως φαίνεται πολύ σκληρή- αξιολόγηση να έχει ξεκινήσει, αλλά και στην κοινωνία που στενάζει από την υπερφορολόγηση, την ύφεση και την ανεργία, ενώ υπάρχει και ο Ερντογάν που "ζεσταίνει" και τα εθνικά μας θέματα...

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Συνυπογράφω την ανάρτηση που, ειρήσθω εν παρόδω, αφορά νοήμονες, πολιτικοποιημένουε και ανιδιοτελής πολίτες ! Το μ@@@@ σέρνει (sic!) κυβερνήσεις και όχι καράβια, τελικά !!
  Το είδαμε και αυτό με τους ΣΑΝΕΛ !! Σε τέτοιο βαθμό ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ των ΣημιτοΣαμαροΠαπασταυροΒενιζελοΛισταρχοΚοτζαμπασηδοΚατσαπλιάδων, δεν μπορούσα να τους διανοηθώ !

 2. Uncle. K 15:40 26/10/2016

  Εγώ θέλω να ρωτήσω τά εξής. Εφ” όσον ο διαγωνισμός τέλειωσε και τα συμβόλαια έγιναν, τι αποζημιώσεις χρειάζεται αν χρειάζεται να πληρώσει το κράτος σ’αυτούς που έριξαν τις υπογραφές τους, γιατί δεν φαντάζομαι νά το δεχθούν σαν πρωταπριλιάτικο αστείο.
  Ένας διαγωνισμός κηρύσσεται άκυρος πριν αρχίσει η αν άρχισε πριν τουλάχιστον να λήξει και ανακοινωθούν οι επιτυχόντες και γίνουν τά συμβόλαια.
  Γι” αυτό να μου επιτρέψεις να έχω τις αμφιβολίες μου για την απόφαση, δεν φαντάζομαι ότι το Σ.τ.Ε. θά κηρύξει τον διαγωνισμό άκυρο αν και δεν το αποκλείω.

  Πολλά ευτράπελα, παράξενα και ασυνήθιστα γίνονται στην Ελλάδα . Π.χ χθες στην Βουλή των Ελλήνων……Έγινε μια μικρή συνάθροιση για να αποφασίσει αν δέχονται νά συζητηθούν επί της αρχής τό και το αλλά πού λέμε στό χωριό μου και αυτό το τσούρμο το τσούρμο 10 -15 βουλευτές αν και δεν ήθελε να το κάνει ψήφισε και για νά συζητηθεί επί της αρχής και επί των άρθρων αν θα ανεβεί την σκαλα των Ελλήνων ηρώων και να προαγαγεί σε αντιστράτηγος και ο Γρηγόρης Αυξεντίου.
  Δεν είχα την εντύπωση ότι τον γνώριζαν όλοι σε πολλούς από αυτούς ήταν αγνωστος αυτός ο κύριός. Αν δεν ήταν και ο κος Παφιλης νά τους θυμίσει ότι τον έκαψαν ζωντανό οι Σύμμαχοι της Ελλάδας θά ψαχναν ορισμένοι σήμερα να τον βρουν στο Τουίτερ και στο Φάτσαμπουκ.
  Καταλάβατε κύριοι;
  Μαζί με τά επί της αρχής και επί των άρθρων σάν τήν πατσαβούρα τον τίμησαν οί
  συναθροισμένοι βουλευτές. Καλοσύνη τους ο Θεός νά τους δίνει υγειά και μακροημέρευση.

 3. ποιος είναι ο κ. Σακελλαρίου φάνηκε από την απόφαση για την αντισυνταγματικότητα του ν. Ραγκούση για την ιθαγένεια, τότε οι ανώτεροι δικαστές μας υποστήριξαν το δίκαιο του αίματος, κάνοντας περήφανο τον….Αδόλφο Χίτλερ.

  όλα πήγαιναν πρίμα για την κυβέρνηση κι το ΣτΕ θα απέρριπτε για τυπικούς λόγους τις ενστάσεις των καναλιών, αλλά οι τσιπροκαμμένοι έκαναν το μοιραίο λάθος να παίξουν βρώμικα δημοσιοποιώντας τα γνωστά μέηλ…

  • Παραμιλά το αγόρι μας ρέ παιδιά; Όχι αλλά τι είπες ότι κανει; λίγο πιο δυνατά να ακούω τι λες ρέ Δημοσθένη. Μιλά με τον κόλο; Ε είναι κι” αυτή μιά πιθανότητα πού πρέπει να εκλεχτεί, αλλά αυτή είναι δουλειά των γιατρών του Φρενοκομείου, έτσι δεν είναι; αυτοί ασχολούνται με Κοπρολογία όχι εμείς. Πάντως ενδιαφέρουσα η διάγνωση σου.

 4. Ε.Στ. 11:09 26/10/2016

  Μα φυσικά και κυβερνά ο Τσίπρας και όχι ο Σακελλαρίου. Κι επειδή κυβερνά ο Τσίπρας, διόρισε άνθρωπό του στο ΣΤΕ τον Σακελλαρίου. Ο οποίος Τσίπρας και άπειρος είναι και καταστροφέας (όπως λέτε κι εσείς) αλλά και ανίδεος και άσχετος πολιτικά. Κι εσείς, καθημερινά, συμβουλεύετε έναν τέτοιον άνθρωπο. Και δεν είσαστε ούτε άπειρος, ούτε καταστροφέας, ούτε ανίδεος, ούτε άσχετος πολιτικά. Αν δεν πάσχετε από το σύνδρομο έμφασης στο ληγμένο γιατί το κάνετε ή από τι άλλο πάσχετε τέλος πάντων;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.