ΚΟΣΜΟΣ

Οι εκμυστηρεύσεις ενός προέδρου

Ολάντ: Αγενής, μοχθηρός και φιλάργυρος ο Σαρκοζί

Προβληματισμοί σχετικά με «ένα πρόβλημα» με το Ισλάμ, μετάνοια για το μέτρο στέρησης της ιθαγένειας, σχόλια με επίκεντρο την «αγένεια» του Νικολά Σαρκοζί: έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ αυξάνει τις«εκμυστηρεύσεις» του σε δημοσιογράφους, χωρίς βέβαια να έχει επιβεβαιώσει ακόμη επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος για μια ακόμη θητεία.
olant

Οι τοποθετήσεις του αυτές, οι οποίες προκάλεσαν ποικίλα σχόλια, αποτελούν αποσπάσματα ενός βιβλίου με τον τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να το πει αυτό», το οποίο έγραψαν δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Le Monde έπειτα από ώρες συζητήσεων με τον Γάλλο πολιτικό εδώ και πολλά χρόνια.

Προέρχονται επίσης από μια συνέντευξη που αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα l'Obs υπό τον τίτλο «Είμαι έτοιμος» κι ενώ ο Σοσιαλιστής πρόεδρος δεν έχει επισήμως ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

«Την 23η Ιουλίου του 2014, υποβάλαμε στον επικεφαλής του Κράτους το εξής ερώτημα, με τρόπο εκουσίως προκλητικό: "Αποτελεί ταμπού σήμερα, ως στέλεχος της Αριστεράς, να λέτε ότι υπάρχει πάρα πολλή μετανάστευση;". Δεν περιμέναμε την απάντηση: "Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές αφίξεις, μετανάστευση που δεν θα έπρεπε να είναι εδώ" πέταξε» έγραψαν οι δύο δημοσιογράφοι.

«Ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το Ισλάμ, αυτό είναι αλήθεια. Κανείς δεν το αμφισβητεί» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν είναι το Ισλάμ που θέτει το πρόβλημα υπό την έννοια ότι είναι μια θρησκεία επικίνδυνη αφ' εαυτής (…) αυτό που δημιουργεί ένα πρόβλημα, είναι εάν οι μουσουλμάνοι δεν καταδικάζουν τις ενέργειες που πηγάζουν από τη ριζοσπαστικοποίηση, εάν οι ιμάμηδες συμπεριφέρονται με αντιδημοκρατικό τρόπο» πρόσθεσε ο Γάλλος ηγέτης.

Σε ένα άλλο απόσπασμα, ο Γάλλος πρόεδρος προτείνει μια «σοκαριστική φόρμουλα», γράφουν οι δημοσιογράφοι: «η γυναίκα που φορά μπούρκα σήμερα θα είναι η Μαριάν του αύριο. Διότι, με κάποιο τρόπο, εάν καταφέρουμε να της προσφέρουμε τις συνθήκες που θα οδηγήσουν στην εξέλιξή της, θα απελευθερωθεί από τη μπούρκα της και θα γίνει Γαλλίδα, παραμένοντας μια θρήσκα γυναίκα εάν το θέλει, ικανή να μεταφέρει ένα ιδεώδες».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην l'Obs, ο Φρανσουά Ολάντ δηλώνει ότι μετάνιωσε που πρότεινε να εγγραφεί στο Σύνταγμα το μέτρο της στέρησης της ιθαγένειας για τους δράστες «τρομοκρατικών ενεργειών». Αυτή η πρόταση πλήγωσε το εκλογικό σώμα της Αριστεράς και δίχασε τη γαλλική κοινωνία για πολλούς μήνες προτού τελικά αποσυρθεί τον Μάρτιο.

«Υπολόγισα την ταραχή που αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να δημιουργήσει», δεν ήταν μια καλή μέθοδος «διότι οι τρομοκράτες θέλουν να πεθάνουν» και η «στέρηση της ιθαγένειας δεν έχει κανέναν αποτρεπτικό χαρακτήρα» παραδέχεται ο ίδιος, σύμφωνα με αποσπάσματα που περιήλθαν στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του γαλλικού κράτος επικρίνει σφόδρα τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί για την «αγένειά του, τη μοχθηρότητά του, τον κυνισμό του, τη φιλαργυρία του».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.