ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Bελκουλέσκου θα δείξει τις διαθέσεις της

Με Στουρνάρα και όχι με Τσακαλώτο άρχισαν τα ραντεβού της Τρόικας

Και ενώ όλοι ανέμενα στο Χίλτον τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη,για να ξεκινήσει το ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών (είχε οριστεί για τις 10 το πρωί), το πρώτο με την παρουσία και της Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, τελικά οι συναντήσεις ξεκινούν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Delia Velculescu

Ο κ. Στουρνάρας έφτασε στο Χίλτον στις 10 και είναι σε εξέλιξη η συζήτηση με τους δανειστές για τις διοικήσεις των τραπεζών.

Σήμερα η κυβέρνηση μπαίνει «στα βαθιά» της διαπραγμάτευσης για την β΄αξιολόγηση, προσπαθώντας να κλείσει το συντομότερο και με τις κατά το δυνατόν μικρότερες δυνατές απώλειες τα ανοικτά μέτωπα. Ταυτόχρονα προσπαθεί να «στρώσει χαλί» για να μπορέσει να κλείσει, ει δυνατόν, η αξιολόγηση ως τις 5 Δεκεμβρίου –νωρίτερα ή έως τις 7 Νοεμβρίου αποκλείεται- φέρνοντας όμως στο προσκήνιο και το ζήτημα του χρέους, παρά τις αρνητικές διαθέσεις του Βερολίνου.

Από σήμερα μπαίνει στην συζήτηση και η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου, που καθυστέρησε την άφιξή της στην Αθήνα, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα, συμπαρασύροντας και τους εκπροσώπους της Κομισιόν κύριο Ντέκλαν Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φραντσέσκο Ντρούντι και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Νικόλα Τζαμαριόλι.

Η φάση αυτή θα διαρκέσει ενδεχομένως έως την ερχόμενη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Οι δανειστές θα αναχωρήσουν στη συνέχεια και θα επιστρέψουν μετά το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, για την τελική αναμέτρηση ως την 5η Δεκεμβρίου. Πηγές του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν πάντως ότι δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς ισχυρές εγγυήσεις ότι θα συνοδευτεί από ρύθμιση χρέους ή/και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Την Κυριακή το απόγευμα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά σε συνάντηση των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Η κυβέρνηση καλείται να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές ως προς το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, θίγοντας κρίσιμα ζητήματα, όπως ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προχωρήσει στη νομοθέτηση του νέου συστήματος κοινωνικής Πρόνοιας.

Στο ενδιάμεσο από τις καθοριστικές αυτές συναντήσεις:

-Μεταξύ 12:00 με 13:00 υπολογίζεται ότι οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης θα συζητήσουν για τα προαπαιτούμενα που έχουν σχέση με το επιχειρηματικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων δηλαδή για νέο σύστημα για τις άδειες, με άνοιγμα επαγγελμάτων όπως των μηχανικών κλπ.

-Μεταξύ 14:00 με 15:30 θα συζητηθεί ο νέος Εξωδικαστικός διακανονισμός, όπου αναμένεται να περιληφθεί και η ρύθμιση για την προστασία της 1ης κατοικίας. Θα μετέχουν οι κ.κ. Ευ.Τσακαλώτος, Γ,Σταθάκης, Γ.Πιτσιλής, αλλά και εκπρόσωποι της ΤτΕ και του ΤΧΣ.

-Στις 15:30 ξεκινά η συζήτηση για τα φορολογικά, με τις ρυθμίσεις για το «πλαστικό χρήμα» και τον ακατάσχετο λογαριασμό, την ρύθμιση για την εκούσια αποκάλυψη για το «μαύρο χρήμα», ενώ μπορεί να υπάρξει και συζήτηση για τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα θα προβλέπει φόρο έως 60%, που είναι μεν υψηλός, αλλά θα είναι δελεαστικό για όσους φοβούνται πρόστιμα έως 88% και ποινικές ή άλλες κυρώσεις. Στην συνάντηση θα μετέχουν ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξιάδης, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Γιώργος Πιτσιλής.

Πηγή: newmoney.gr

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Γιά να γίνει ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ν´αναλαβει η κ.Δούρου το πόστο της …….!
    Θα την κανει την Βελκουλέσκου με τα κρεμοδάκια !
    Με τον δε Κουβέλη στο Δοκαιοσύνης , θα τρέχουν όλοι των θεσμών που να κρυφτούν ,
    Περιμένετε , λίγες μέρες μένουν!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.