ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου»

Παυλόπουλος: Κυρώσεις αν παραβιαστεί η συνθήκη της Λωζάννης

Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, η τήρηση της είναι υποχρεωτική και οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του κατά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μικράς Ασίας και Μικρασιατών στην πόλη της Καλαμάτας.
paulop

Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση Ερντογάν, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Η Τουρκία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί conditio sine qua non για το αν και κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικώς οργανωμένων μελών της Διεθνούς Κοινότητας. Και η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, άρα η τήρησή της είναι υποχρεωτική και, επομένως, οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «Πριν απ' όλα εμείς, οι Έλληνες, πρέπει να διατηρούμε άσβεστη στην συλλογική μας μνήμη την συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην διατήρηση της Εθνικής και Πολιτισμικής συνείδησης. Διότι -και μέσα από την διαχρονική δύναμη του Ελληνισμού να αντιμετωπίζει με ηρωισμό τις συμφορές και να μην τους επιτρέπει να ανακόψουν την ιστορική του πορεία- η Μικρασιατική Καταστροφή και η προσφυγιά που επακολούθησε ήταν το «μπόλι» που γονιμοποίησε, στο διηνεκές, το δέντρο της εθνικής και πνευματικής συνείδησης του Έθνους των Ελλήνων».

Επισήμανε, επίσης, ότι πρωτίστως οφείλουμε να μην λησμονούμε την θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι και εθνικό χρέος, το οποίο πηγάζει και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1998.

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. S. Porkides 16:08 11/12/2016

  Σταματάνε; Ε δεν σταματάνε κύριε Φ. και γιατί να σταματήσουν, η μ@λακία και το βρυσιδι είναι στο πετσί τους.

 2. Πώς αποκαλεί ο Τζήμερος τον Παυλόπουλο; ΣΑ-ΠΑΚΗ…

  Thanos Tzimeros

  ΣΑ-ΠΑΚΗΣ

  Πάκης: «Χωρίς το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχε, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσε να είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια.»

  Πάκη, μπορεί να είσαι κορυφή στα νομικά (και στους διορισμούς λένε κάποιες κακιές γλώσσες) αλλά φαίνεται ότι έχεις να κάνεις προσθαφαίρεση από την εποχή που πήγαινες 1η Δημοτικού. Να σε βοηθήσω λίγο, για να μη λες ανοησίες και μας κάνεις ρεζίλι. Φτάνει που μας κάνει ρεζίλι ο καταληψίας. Εσύ κράτα λίγο κύρος, δεν είναι κακό.

  Άκου λοιπόν:

  – Πόσα ήταν ΟΛΑ τα χρήματα που είχαν ΟΛΑ τα ασφαλιστικά ταμεία πριν το PSI;
  – 22 δισ. Να στο ξαναπώ γιατί μπορεί να έχεις δυσαριθμησία: 22 δισ.

  – Πόσα λεφτά κοστίζουν στην οικονομία ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ οι συνταξιούχοι;
  – 27-30 δισ. Να στο ξαναπώ να το εμπεδώσεις: 27-30 δισ.

  – Πόσα «πολλά χρόνια» θα μπορούσαν τα ταμεία να πληρώνουν συντάξεις, αν θεωρήσουμε ότι δεν θα έδιναν ούτε μισό ευρώ σε δαπάνες Υγείας;
  – 9-10 ΜΗΝΕΣ. 9-10 ΜΗΝΕΣ! Το κατάλαβες, Πάκη μου; Πάμε όμως παρακάτω.

  – Πόσα έχασαν τα ταμεία από το PSI;
  – 13,4 δισ. Να στο ξαναπώ γιατί μπορεί να έχεις δυσαριθμησία: 13,4 δισ.

  – Πόσα πλήρωσε ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, από το 2010 μέχρι το 2014 επειδή, είτε με PSI είτε χωρίς, τα ταμεία δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν συντάξεις ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ;
  – 64,4 δισ.! Να στο ξαναπώ γιατί μπορεί να έχεις δυσαριθμησία: 64,4 δισ!

  – Πόσες φορές, δηλαδή, κάλυψε ο φορολογούμενος την απώλεια των ταμείων από το PSI;
  – 4,8! Να στο ξαναπώ: 4,8 φορές!

  Άσε λοιπόν τα σάπια, διότι δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: να μην έχεις ιδέα για το τι συμβαίνει στη χώρα της οποίας είσαι ο «ανώτατος άρχων» ή να ξέρεις και να λες ψέματα.

 3. ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΚΗΣ, ΕΝΑ ΚΑΡΦΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΣ.
  ==================================================================
  Παυλόπουλος : ‘’To ΠΑΣΟΚ μαγείρεψε το έλλειμμα»….

  Νέους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί η απόφαση να βγει από το αρχείο η «καυτή» υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.

  Ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στον Real fm, χαρακτήρισε την υπόθεση «τεράστια ιστορία» και κατηγόρησε ευθέως το ΠΑΣΟΚ ότι επιχείρησε να «σκεπάσει» την υπόθεση λέγοντας χαρακτηριστικά:
  «Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν, ιδίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και αναφέρομαι στις ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου, προσπάθειες ώστε να μείνει η ιστορία στο ημίφως ή στο σκοτάδι».
  Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε πως «το έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2009 ήταν μεγάλο αλλά διαχειρίσιμο», ωστόσο, όπως ανέφερε, «με την άφρονα πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση Παπανδρέου τους τρεις πρώτους μήνες, το έλλειμμα εκτοξεύτηκε».

  ΣΧΟΛΙΟ: Τι άλλο να προσθέσεις ,όταν ένας λαός διαλέγει ΚαΜένους εντελώς, Φαυλόπουλους και Τσίπρες φιλοχουντικούς επίορκους …‘’ιεραποστόλους’’ ?

 4. Ο ΠΑΚΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ(ΟΥΣΙΑΤΙΚΑ) ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΝΤ
  Απρίλιος 2013

  «Συγκάλυπταν την ανεργία με κατασπατάληση των τελευταίων … δανείων και αγόραζαν ψήφους με τις ‘’Γαλάζιες συνεντεύξεις’’ ! και μάλιστα χωρίς διαφάνεια για πάρα πολλούς. Αλλά εκεί που έγινε το μεγάλο «έγκλημα» ήταν στα σώματα ασφαλείας. Εκεί ο Πάκης απέδειξε την βαθειά του δημοκρατική αντίληψη και πιστεύω. Κανένας Χιτοαπόγονος δεν έμεινε εκτός.

  @.Όταν η Ελλάδα ψυχορραγούσε και βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, ‘’κάποιοι’’ της έπιναν το αίμα κ. Σαμαρά. Εσύ σαν μεγάλος ..οικονομολόγος δεν «είδες» ..τίποτα , ή θα μας έσωζες σε…18 μήνες; Ξεπούλησες, ιδέες, πατρίδα, φίλους για να σε «κάνουν» ..πρωθυπουργό;
  @.Κύριε Σαμαρά ΤΙΠΟΤΑ δεν σε σώνει . Η ιστορία παραμένει στην ίδια σελίδα με τα εφιαλτικά στοιχεία του 1992 και μάλιστα με γερμανικές επιμετωπίδες ευαρέσκειας και πατριδοκαπηλίας .

  @.Τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο 2009, περιγράφεται στην Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: [[Υστέρηση εσόδων 12,8 δισ. ευρώ, υπέρβαση δαπανών 47 δισ. ευρώ, υπέρβαση κρατικού δανεισμού κατά 64 δισ. Ευρώ]].
  @.Αυτός είναι και ο λόγος της Καραμανλικής λιποταξίας. Εκλογές και ανευθυνότητα, αφού κανείς δεν του έδινε χρήματα, ούτε καν αυτή η Γερμανίδα..Δημοκράτισσα.
  ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;
  =============================
  865.000 προσλήψεις μέσα σε πέντε χρόνια. Άρα πόσοι ήταν οι πραγματικοί άνεργοι το 2009; Πόσοι έφυγαν από τις παράνομες ‘’γαλάζιες’’ επιλογές Παυλόπουλου;
  Πόσοι ΠΡΕΠΕΙ ακόμη να φύγουν; Πόσο ήταν το ποσοστό ανεργίας το 2004 και πόσο ήταν το 2009, και πόσα ΔΙΣ ΕΥΡΩ χαμένα μας στοίχισε ο Πάκης της ροζ αμαρτίας;
  Το κύμα των διορισμών:
  Προσλήψεις από 7 Μαρτίου 2004 έως 30 Ιουνίου 2009
  • Ορισμένου χρόνου-εποχικοί 330.515
  • Μόνιμοι και αορίστου χρόνου 167.230
  • Συμβασιούχοι έργου 161.383
  • Ωρομίσθιο προσωπικό 120.826
  • Αναπληρωτές καθηγητές 83.636
  • Θητεία 1.542

  @.Ένα δεύτερο Δημόσιο δημιούργησε η ΝΔ στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή, στήνοντας βιομηχανία προσλήψεων που ξεπέρασαν τις 865.000. Οι περισσότερες μάλιστα από τις μισές – 57% – έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ καθώς αφορούσαν συμβασιούχους έργου ή ορισμένου χρόνου. Αντιθέτως το μόνιμο προσωπικό, η πρόσληψη του οποίου γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, περιοριζόταν στο 19%.

  Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ

  Ενδεικτικό είναι πως μόνο μέσα σε ένα έτος, το 2008 πραγματοποίησε 112.716 νέες προσλήψεις, ενώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2009 πρόλαβε να εγκρίνει άλλες 65.061 θέσεις. Συγκριτικά μάλιστα με το αντίστοιχο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2008, παρατηρήθηκε αύξηση 35,2% στον αριθμό των προσλήψεων.
  .
  @Η πρακτική αυτή της τότε κυβέρνησης είχε συναντήσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατ” επανάληψη είχαν καταγγείλει τις προσλήψεις από το παράθυρο σε διάφορους φορείς του Δημοσίου.
  «Αντί να περιστείλουν τις δαπάνες, σε σχέση με τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, τις αυξάνουν. Ρουσφετολογούν ακατάπαυστα με χρήματα του ελληνικού λαού», προσέθετε.
  @. Στα χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή εξάλλου καθιερώθηκε η διαβόητη προφορική συνέντευξη στις προσλήψεις, προκαλώντας σάλο με τις ερωτήσεις που γίνονταν και την πριμοδότηση προς τα γαλάζια παιδιά.

 5. ΚΙ ΟΜΩΣ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ,

  αν η ιδιοτέλεια δεν επικρατούσε και σήμερα να είμαστε σε πολύ καλλίτερη κατάσταση. Όμως η ιδιοτέλεια και η πατριδοκαπηλία υπερίσχυσαν και διέλυσαν κυριολεκτικά την πατρίδα μας και παρέσυραν και το Πασοκ, που τους έσωσε, στην καταστροφή..

  Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου μας είπε την αλήθεια.

  Και το αποτέλεσμα της εφαρμογής των νέων, δύσκολων, αλλά και ελπιδοφόρων μέτρων με μείωση του ελλείμματος κατά 6% του ΑΕΠ το 2010, απέδειξε ότι τα μέτρα ήταν βιώσιμα, υποφερτά και ελπιδοφόρα.

  Η Ελλάδα το 2010 αποδεικνύει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ότι είχε μπει σε πορεία μείωσης των ελλειμμάτων της. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε το 2010 κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ – από το 15,4% στο 9,4% – και το πρωτογενές έλλειμμα κατά 6,5 μονάδες του ΑΕΠ – από το 10,1% στο 3,7% του ΑΕΠ.
  Το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών έχει αρχίσει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βαθμό που φιλοδοξεί να διασφαλίσει βιώσιμα δημόσια οικονομικά, επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012 και τη διαμόρφωση μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής στην οικονομία.

  Η Ελλάδα μπορούσε, δύσκολα μέν, χωρίς ανθρώπινες θυσίες, αλλά λογικά με διαφάνεια και αποφασιστικότητα, να ΓΙΝΕΙ μια χώρα ελεύθερη, ανεξάρτητη που να αποφασίζει Η ΙΔΙΑ !!! για τις τύχες των Ελλήνων.
  Όμως οι τοκογλύφοι αντέδρασαν. Οι νταβατζήδες αγρίεψαν και ο λαός μας παραπληροφορήθηκε »θέλοντας και ΜΗ»!!!
  Η πολιτική κλίκα της εποχής εποχούμενη των Μεργκελικών συστημάτων και οδηγούμενη από ακόρεστη κενοδοξία, αποφάσισαν! πως η δική τους πολιτική επιβίωση , ήταν και η υπέρτατη προσωπική τους επιδίωξη.
  Δεν σκέφτηκαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, αλλά την πολυθρόνα της εξουσίας.

 6. Έφαγε το ξύλο της ΑΡΚΟΥΔΑΣ» Υπέρ-υπουργός;

  Ενοχλήθηκε ο υπουργός. Ο κορυφαίος υπουργός. Ενοχλήθηκε και άρχισε τα τηλέφωνα. «Που να τηλεφωνήσω για να τους σταματήσω;» είπε. Και άρχισε τα τηλέφωνα σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ στα οποία εργάζονται bloggers δημοσιογράφοι.
  Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται. Ούτε βέβαια την διέψευσε ο ίδιος. Του άρεσε η παντρεμένη στην Κυψέλη.
  Του άρεσε, αλλά επειδή πίνει πολύ, κοιμήθηκε δυο-τρεις ώρες παραπάνω. Έχει ξεφύγει. Το αλκοόλ τον έχει καταστρέψει. Μετά τις 5 το απόγευμα δεν μπορεί ούτε να περπατήσει.
  Πήγε στο σπίτι της (μην φανταστείτε τίποτα σπουδαίο, γύρω στα 45 και πολύ μέτρια σε όλα ήταν η κυρία) και παρ’ολίγο να έχουμε νέες τραγωδίες όπως με τον μακαρίτη τον Γ. Βαρθολομαίο.
  Ο υπουργός έφαγε πολύ ξύλο. Τον σήκωσε από το κρεβάτι ο σύζυγος της παντρεμένης κυρίας και τον άρχισε στις… γρήγορες. Του έσπασαν δυο δόντια. Ήταν Τρίτη βράδυ και νοσηλεύτηκε στα γρήγορα σε ιδιωτική κλινική φίλου του στο Περιστέρι.
  Έβαλε θήκες και άλλαξε τα δυο μπροστινά δόντια του.
  Η (άλλη) γκόμενά του στο υπουργείο τον περίμενε και δεν ήξερε τι να πει το επόμενο πρωί. Την ενημέρωσε μόλις ξύπνησε. Μια δήλωση όλη κι όλη αυτές τις ημέρες που γίνεται χαμός. Μια δήλωση και αυτή από μακριά. Η κάμερα ακόμα δεν πρέπει να πλησιάζει πολύ κοντά. Εν τω μεταξύ, δυο άνδρες της προσωπικής του Ασφάλειας έκαναν τα δέοντα. Τους κόστισε λίγο… παραπάνω αλλά ο σύζυγος δεν θα μιλήσει. Δυστυχία σε όλο της το μεγαλείο…
  Ξενο…μούσε υπουργός και παρολίγο να βλέπει τα ραδίκια ανάποδα οπως ο Βαρθολομαίος του ΙΚΑ!
  http://ixnos.blogspot.gr/2009/02/blog-post_4547.html

 7. Δεν ενδιαφέρονται για το κύρος της Δικαιοσύνης
  Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2016,

  Ο τέως Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και δικαστικός, Λέανδρος Ρακιντζής με αποκλειστική δήλωσή του στο Liberal, εκφράζει την αγωνία του για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στη ελληνική Δικαιοσύνη.
  «Είναι πραγματικά, θλιβερό να μεταβιβάζονται ευθύνες σε αναρμόδιο όργανο για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν μπορεί ένα δικαστήριο, ακόμα και αν είναι το ανώτατο, να γνωμοδοτεί, αν ένας, από τη φύση του, «εξωθεσμικός» διαγωνισμός είναι νόμιμος! Υπάρχει ακόμα-τουλάχιστον θεσμικά δεν έχει καταργηθεί – το ΕΣΡ, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο να διεξάγει την οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.
  Όσο για την διακοπή της χθεσινής συνεδρίασης του ΣτΕ και την ανακοίνωση που μάλλον μόνος του ο πρόεδρος εξέδωσε, αποτελεί δείγμα ανησυχίας για το ρόλο της Δικαιοσύνης στην Δημοκρατία μας. Μου είναι δύσκολο να ερμηνεύσω την εικόνα αδιεξόδου που εξέπεμψε στην ελληνική κοινωνία, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, με τσακωμούς και ανακοινώσεις περί «κακού δημόσιου κλίματος»… για απόφαση. Αν τσακώνονται μεταξύ τους και οι δικαστές, τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι;
  Σε ένα κράτος δικαίου, οι δικαστικοί θεσμοί δεν μπορούν να επιδεικνύουν αδιαφορία για το κύρος τους, όταν μάλιστα η κοινωνία βιώνει συνεχώς, φαινόμενα φθοράς και απαξίωσης σε πολλά επίπεδα. Κάποιοι δεν ενδιαφέρονται πια για το κύρος της Δικαιοσύνης!»

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.