ΕΛΛΑΔΑ

Kατάρτιση 20 νέων επιστημόνων

Περιβάλλον, γαλάζια οικονομία και ενεργειακός σχεδιασμός στα Κύθηρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 12ου Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αγία Πελαγία, Κυθήρων.
kyth

Το φετινό θέμα ήταν «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Γαλάζια Οικονομία και Ενεργειακός Σχεδιασμός» και είχε ως κύριο σκοπό την κατάρτιση 20 νέων επιστημόνων στο αντικείμενο της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της Γαλάζιας Ανάπτυξης και Αειφορίας.

Το Πρόγραμμα στηρίχθηκε στη διεπιστημονική προσέγγιση και την εις βάθος διερεύνηση των ζητημάτων που αφορούν στο θαλάσσιο χώρο, την ενέργεια και τη γαλάζια ανάπτυξη αλλά και με οριζόντια ζητήματα κεντρικής σημασίας όπως ο πολιτισμός και η διεθνής πολιτική και οι τρέχουσες εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος αναλύθηκαν ζητήματα νομικής και πολιτικής φύσης, από ερευνητές του ΕΚεΠΕΚ αλλά και ερευνητές και στελέχη συνεργαζόμενων φορέων. Το θεωρητικό σκέλος των υπό εξέταση προβληματικών της βιώσιμης ανάπτυξης εξετάστηκε λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν και παρουσιάζοντας όπου είναι δυνατόν εμπειρική μελέτη συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων. Μια καινοτομία του προγράμματος στα πλαίσια της επετειακής διοργάνωσης, ήταν το θεματικό εργαστήριο νέων επιστημόνων, υποψήφιων διδακτόρων για θέματα αειφορίας.

Σε επίπεδο κατάρτισης, στόχος ήταν ο συνδυασμός θεωρητικής και πρακτικής εξειδίκευσης ενώ σε επίπεδο ενημέρωσης/ πληροφόρησης, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε περιοχές φυσικού κάλλους με ιδιαίτερη αναφορά στη πολιτισμική ιστορία της περιοχής (Κάστρο της Χώρας, Μυλοπόταμο, Αβλέμωνα κ.α.) και σε αυτόνομη και διασυνδεδεμένη οικιακή φωτοβολταϊκή μονάδα. Στις επισκέψεις αυτές οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από ειδικευμένους επιστήμονες για τα τεχνικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά τους χαρακτηριστικά αλλά και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Σε επίπεδο ευαισθητοποίησης, το πρόγραμμα συμπληρώθηκε από προβολή ενημερωτικού φιλμ για το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα.

Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε ανοικτή επιστημονική ημερίδα με θέμα «10 Χρόνια Κύθηρα: Περιβάλλον και Αειφορία» στις 2 Οκτωβρίου στη Χώρα των Κυθήρων, με την υποστήριξη του Δήμου Κυθήρων και Αντικυθήρων και του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης. Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν ειδικοί έπαινοι σε φορείς και προσωπικότητες που έχουν συνεισφέρει στη μέχρι σήμερα επιτυχία του προγράμματος. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα διήρκησε επτά ημέρες, από 30 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου 2016.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.