ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είχε 1.500 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής

Πέθανε ο συλλέκτης Παναγιώτης Κουβουτσάκης

Ο λάτρης της Τέχνης που συνέλεξε 1.500 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής και δημιούργησε την Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, άφησε την τελευταία του πνοή

Έφυγε από τη ζωή ο συλλέκτης Παναγιώτης Κουβουτσάκης και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον κόσμο των Τεχνών. Όπως αναφέρεται στο «Βήμα», ο Παναγιώτης Κουβατσάκης δεν πρόλαβε να ολοκλήρωσει τα σχέδια που είχε για το θέατρο της Σαντορίνης γιατί «τον πρόλαβε η ραγδαία επέλαση της ασθένειας». Η πολιτική κηδεία του έγινε στη Σαντορίνη.

Στην τριαντάχρονη πορεία του ως συλλέκτης, ο Παναγιώτης Κουβουτσάκης συνέλεξε 1.500 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής σε μια ενότητα που καλύπτει δύο αιώνες ελληνικής τέχνης και συνεχίζει. Ανήκε στην κατηγορία των συλλεκτών που ήθελε να μοιραστεί τα μοναδικά έργα τέχνης που είχε συγκεντρώσει μαζί με το κοινό και για τον λόγο αυτό, δημιούργησε με αποκλειστικά δική του χορηγία την Πινακοθήκη Κουβουτσάκη στην Κηφισιά.

«Ξεκίνησα, λοιπόν, πριν από περίπου τριάντα χρόνια να συλλέγω έργα παραστατικών δημιουργών. Στην αρχή προχωρούσα ψηλαφητά, μέσα σ' ένα καινούργιο για εμένα τοπίο. Με τον καιρό, όμως, το ενδιαφέρον μου για τα πράγματα μεγάλωνε, η επαφή με τους ίδιους τους ζωγράφους με γοήτευε ολοένα και περισσότερο, και ταυτόχρονα η γνώση μου για τη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή τέχνη γινόταν πιο ουσιαστική. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν τα έργα της συλλογής να πληθαίνουν, με ρυθμό αγοράς ένα έργο κάθε έβδομη ημέρα, και η συλλογή σήμερα να αποτελείται από 1.500 ζωγραφικά και γλυπτά έργα. Τα εκτιθέμενα έργα προέρχονται από αυτή την ιδιωτική συλλογή μου και αποτελούν ενότητα που συνεχώς εμπλουτίζεται. Επιμένω σε έργα καλλιτεχνών, από το 1800 μέχρι σήμερα, που επεδίωξαν την οπτική προσέγγιση της αντικειμενικής πραγματικότητας μέσα από διάφορες μορφές ρεαλιστικής ζωγραφικής. Η ιδιαιτερότητα της καλλιτεχνικής αυτής άποψης της συλλογής αλλά και το μέγεθός της την καθιστούν μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα. Η Πινακοθήκη Κουβουτσάκη συγκεντρώνει τελευταίως με μεθοδικότητα έργα ξένων καλλιτεχνών, μαζί με τους οποίους σπούδασαν, έζησαν και δημιούργησαν έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και του 20ού αιώνα. Η προσπάθεια αυτή πραγματοποιείται ώστε να γίνουν αντιληπτά τα κοινά χαρακτηριστικά των ζωγράφων αυτών με τους έλληνες συνοδοιπόρους τους, αλλά και οι ιδιαιτερότητες που ανέπτυξαν οι έλληνες ζωγράφοι στη μετέπειτα καλλιτεχνική τους πορεία. Ετσι, η Πινακοθήκη Κουβουτσάκη λειτουργεί συμπληρωματικά άλλων μουσειακών συλλογών που εκτίθενται στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στο φιλότεχνο κοινό να έχει σφαιρική αντίληψη των επιρροών των ξένων καλλιτεχνών στην εξέλιξη της νεότερης ελληνικής τέχνης», είχε πει σε συνέντευξή του στο Βήμα.

Ο Παναγιώτης Κουβουτσάκης διατέλεσε σύμβουλος διοικήσεως του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.