ΕΛΛΑΔΑ

Αίγυπτος

Πως γιόρτασαν την επέτειο του ΟΧΙ τα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας

Την επέτειο του «ΟΧΙ» τίμησαν τα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας, σε μία εκδήλωση που ετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Τοσιτσαίου-Πρατσικείου Δημοτικού Σχολείου, με τη στήριξη των εκπαιδευτικών.
alexa

Μάλιστα, κατά την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Τετράγωνο του «Σάτμπι», σε μία από τις πιο όμορφες και κεντρικές περιοχές της παραθαλάσσιας πόλης, παρουσιάστηκε και το τραγούδι για το οποίο συνεργάστηκαν 11 ελληνικά σχολεία της ομογένειας, με τίτλο «Χώρα, Ελλάδα μας γλυκιά».

Επίσης, παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο «Τί έκανες στον πόλεμο του 1940 παππού;», του εκπαιδευτικού Δημητρίου Λώλη από το σχολικό κέντρο Αγρού Κέρκυρας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας ανέγνωσε η εκπαιδευτικός Βασιλική Σταύρου, περιγράφοντας τα γεγονότα της εποχής, όσο και τη διαχρονική σημασία της επετείου του «ΟΧΙ».

Στη συνέχεια, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκης ανέγνωσε το μήνυμα του υΥφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, αναφέροντας:

«Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης, υπερηφάνειας, απόφασης και ελπίδας. Στο υπερήφανο και λακωνικό "ΟΧΙ" συνοψίζεται η αποφασιστικότητα σύσσωμου του ελληνικού λαού να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα, υπερασπιζόμενος τις παναθρώπινες και διαχρονικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το αδούλωτο φρόνημα και η αντίσταση των προγόνων μας ενάντια στην υπεροπλία των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού έδωσαν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα λαμπρό το παράδειγμα της άκαμπτης αγωνιστικότητας και έδειξαν ότι ο δρόμος προς την ελευθερία και την αξιοπρέπεια περνά μέσα από αυτήν. Στη γεμάτη προκλήσεις εποχή μας, η σημερινή εθνική επέτειος μάς εμπνέει, θυμίζοντας ότι η ακατάβλητη δύναμη και το σθένος του ενωμένου Ελληνισμού μπορούν να υπερκεράσουν οποιαδήποτε εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα και εάν φαντάζουν. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940».

Με τη λήξη της σχολικής γιορτής ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών των ελληνικών εκπαιδευτηρίων ενώπιον των επισήμων και των παροίκων αλλά και η παρουσίαση παραδοσιακών χορών, «εντυπωσιάζοντας όλους τους παρευρισκομένους με την υπερηφάνεια και τη ζωντάνια τους», όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, «αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η παρουσία αυτών των παιδιών αποτελεί την ελπίδα ότι ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας έχει μέλλον και το μέλλον είναι αυτά τα παιδιά που χειροκροτήθηκαν ολόθερμα από όλους».
Στις εορταστικές εκδηλώσεις των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο έφορος Σχολείων Πάρις Μακρής, ο έφορος Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μιχάλης Καρυδιάς, η διοικητική διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων της ΕΚΑ Χριστιάνα Τρεχαντζάκη, η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος ο Α» δρ. Λιλίκα Θλιβίτη, η διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Παράρτημα Αλεξανδρείας, Σταυρούλα Σπανούδη, γονείς και μέλη της Παροικίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.