ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ...

Για τους ανασχηματισμούς των κυβερνήσεων υπάρχουν δύο μύθοι που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πρώτος: Οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλονται. Λάθος. Θυμάμαι τον Ιούνιο του 1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου στους δημοσιογράφους που είχαμε μείνει, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, στην Κέρκυρα μάς έκανε ένα βράδυ το τραπέζι και μεταξύ των άλλων μας είπε ότι σκέφτεται να κάνει ανασχηματισμό και ζήτησε τη γνώμη μας ακόμη και για υπουργούς. Κι άλλες φορές άλλοι πρωθυπουργοί έχουν προαναγγείλει τις επικείμενες αλλαγές στο υπουργικό τους συμβούλιο. Αυτό ίσως που δεν έχει γίνει είναι να προαναγγέλεται ανασχηματισμός από τρίτους. Από υπουργούς ή γενικούς γραμματείς υπουργείων. Και καλά η Όλγα Γεροβασίλη -ήτις από τον Μάϊο έχει διαπιστώσει δύο ή τρεις φορές την ανάγκη να γίνει ανασχηματισμός, ο οποίος μάλιστα, όπως υποστήριξε προσφάτως, πρέπει να είναι και δομικός- ας πούμε δικαιολογείται επειδή είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όμως, ένας ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, πόθεν αντλεί το δικαίωμα να προαναγγέλλει ανασχηματισμό και μάλιστα "για να φύγουν τα βαρίδια από την κυβέρνηση"; Επειδή λέγεται κι αυτός Τσίπρας και είναι ξάδελφος του πρωθυπουργού; Το κάνει μόνος του, οπότε έπρεπε να είχε απομακρυνθεί αμέσως ή με εντολή του προϊσταμένου συγγενούς του; Για να προετοιμάσει, όπως και η Γεροβασίλη, το έδαφος για τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα που θα κάνει, κάποια στιγμή, ο πρωθυπουργός; Για να καλλιεργήσει προσδοκίες; Για να καταλαγιάσει αντιρρήσεις και διαφωνίες συντρόφων του, παραμονές του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και της δεύτερης αξιολόγησης; Ό,τι κι αν είναι δεν είναι πάντως σοβαρά πράγματα και αν μη τι άλλο ξενίζουν.

Μύθος δεύτερος: Ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Λάθος. Ο πρωθυπουργός μπορεί, κατά το Σύνταγμα, να ορίζει και να παύει τους υπουργούς, όμως το ποιοί θα μετέχουν του υπουργικού συμβουλίου είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, αλλά και συμφερόντων ακόμη και εξωπολιτικών κέντρων που η αναφορά τους είναι στο διπλωματικό ή και επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Επίσης η απόφαση για ανασχηματισμό μπορεί να προκύψει λόγω πολιτικών και άλλων διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβερνήσεως. Μπορεί δηλαδή τον ανασχηματισμό να τον επιβάλλουν υπουργοί που παραιτούνται, για πολλούς και διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων και σκανδαλώδεις υποθέσεις και όχι επειδή το θέλει ο πρωθυπουργός. Επιπροσθέτως, το αν θα είναι ο άλφα ή ο βήτα υπουργός και σε ποιό πόστο δεν το αποφασίζει πάντοτε ο πρωθυπουργός, αλλά μπορεί να προκύπτει ως ανάγκη εσωκομματικών συμβιβασμών ειδικά σε πολυτασικά και πολυκεντρικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως ακόμη κι αν δεν το ήθελε ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να μην λάβει υπόψιν του τους συσχετισμούς και τις αποφάσεις του κομματικού του συνεδρίου και να μην σταθμίσει τις επιδόσεις και την απήχηση των "53" του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Και φυσικά σε περιπτώσεις συμμαχικών κυβερνήσεων η προνομία του πρωθυπουργού είναι κολοβή, αφού είναι ο κάθε εταίρος-επικεφαλής κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού αυτός που αποφασίζει, εν προκειμένω ο Πάνος Καμμένος, για ένα ορισμένο αριθμό προσώπων τα οποία θα φέρουν την υπουργική ιδιότητα.

Τα γράφω όλα αυτά επειδή λέγεται και γράφεται κατά κόρον ότι θα γίνει την εβδομάδα που μας έρχεται, και μάλιστα Δευτέρα ή Τρίτη, ανασχηματισμός. Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός έχει βαρεθεί τις φάτσες κάποιων υπουργών του και βιάζεται τόσο πολύ να τις αλλάξει, όμως την εβδομάδα που μας έρχεται φαντάζει δύσκολο να κάνει αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι εβδομάδα κομματικών αλλαγών. Μετά το Συνέδριο πρέπει η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να συνέλθει για να εκλέξει Γραμματέα, Πολιτικό Γραφείο και να στελεχώσει άλλες Επιτροπές της Κουμουνδούρου. Επίσης, μου φαντάζει δύσκολο να μην θελήσουν ο Τσίπρας και οι συν αυτώ (η Ενωτική Κίνηση δηλαδή και οι άλλες κομματικές ομάδες που τον στηρίζουν) να απολαύσουν το θρίαμβο τους στο Συνέδριο. Εάν κάνει αμέσως ανασχηματισμό τα φώτα της δημοσιότητας, ως είναι φυσικό θα πέσουν στις αλλαγές στην κυβέρνηση και όχι στα αποτελέσματα του κομματικού συνεδρίου, τα οποία είναι υπέρ του Τσίπρα και των στενών συνεργατών του. Πολιτικοί, όπως ο Τσίπρας, που είναι γαλουχημένοι να δίνουν μεγάλη σημασία στους κομματικούς μηχανισμούς δεν θα άφηναν να χαθεί η δυναμική του κομματικού τους θριάμβου ειδικά όταν στόχος του, όπως τον προσδιόρισε και στην ομιλία του, είναι να σπάσει τα στεγανά του 4% της Κουμουνδούρου και να ανοίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία σε μια προσπάθεια αντιστοίχισής του με το 36% που έλαβε στις εκλογές.

Ένας ακόμη λόγος για να μην γίνει αυτή την εβδομάδα, ίσως και τον Οκτώβριο, ο ανασχηματισμός είναι και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει με τη δομή και τα πρόσωπα της κυβερνήσεώς του. Και κυρίως πότε θα τον κάνει. Εξυπακούεται πως αν γραμματέας του κόμματος πάει κάποιος εν ενεργεία υπουργός -όπως το υπεννόησε ευθέως ο Τσίπρας όταν είπε πως είναι μεγαλύτερης αξίας η θέση στη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος από αυτήν στο υπουργικό συμβούλιο- ο ανασχηματισμός καθίσταται επιβεβλημένος. Θα ήταν οξύμωρο και σε πλήρη δυσαρμονία με το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί να αντικατασταθεί απλώς ο υπουργός ή οι υπουργοί που θα εκλεγούν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Εξυπακούεται πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, εξερχόμενος από το συνέδριο νικητής και τροπαιούχος, θα μπορέσει να περιορίσει ακόμη και να περιθωριοποιήσει εκείνες τις φωνές στην κυβέρνηση και την Κουμουνδούρου που επιμένουν να θεωρούν τον πρωθυπουργό πρώτο μεταξύ ίσων και να υποστηρίζουν πως για την Αριστερά ο σχηματισμός και η λειτουργία της κυβερνήσεως είναι πρωτίστως συλλογική κομματική υπόθεση και δεν περιορίζεται από τα συνταγματικώς προβλεπόμενα.

Ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζει πως με τον ανασχηματισμό πρέπει να σπάσει αυγά και να ανατινάξει γέφυρες με όσους θεωρούν πως πρέπει να μετέχουν αυτοδίκαια, λόγω κομματικής προϊστορίας, στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν αποτέλεσμα των κομματικών ισορροπιών όπως είχαν διαμορφωθεί μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της υποχώρησης από το δημοψήφισμα και της υπογραφής του τρίτου μνημονίου. Τώρα καλείται να φτιάξει κυβέρνηση που να παράξει μεταρρυθμιστικό έργο, να μην βραχυκυκλώνεται από ιδεοληψίες, να προωθεί την εθνική και πολιτική συνεννόηση και ταυτοχρόνως να ανταποκρίνεται στην ανάγκη γονιμοποίησης της Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία και το Ριζοσπαστικό Κέντρο προκειμένου να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τηρουμένων των αναλογιών, σ' ένα νέο ΠΑΣΟΚ° στην δημοκρατική-προοδευτική παράταξη του πολιτικού μας συστήματος. Οι περισσότεροι αμφιβάλουν ότι μπορεί να το πετύχει, όμως όσοι συμφωνούν με τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό, υποστηρίζουν πως "ο Αλέξης έχει αποδείξει ότι είναι όπως τα παγοθραυστικά και η κυβέρνηση που θα (ανα)σχηματίσει θα φέρει αποκλειστικά τη δική του σφραγίδα". Γι' αυτό και θεωρούν πως δεν θα λάβει υπόψιν του ενστάσεις του τύπου: Ο Φίλης δεν μπορεί να φύγει από το υπουργείο Παιδείας επειδή θα θεωρηθεί νίκη της εκκλησίας ή ο Κουρουμπλής πρέπει να είναι οπωσδήποτε στην κυβέρνηση επειδή εκφράζει τους ΠΑΣΟΚογενείς, ενώ φαίνεται πως έχει ξεπεράσει και "το ταμπού της παλιάς φρουράς" που πρέπει έστω και τιμής ένεκεν να είναι στην κυβέρνηση πρόσωπα όπως ας πούμε ο Αριστείδης Μπαλτάς. Πάντως, σε αυτό που συμφωνούν σχεδόν όλοι είναι πως το πιό δύσκολο πρόβλημα που έχει να λύσει ο πρωθυπουργός είναι αυτό του οικονομικού επιτελείου. Θα παραμείνει η τριπλέτα Δραγασάκης - Τσακαλώτος - Σταθάκης ή, εφόσον τελεσφορήσει η δεύτερη αξιολόγηση, θα αναλάβουν άλλοι, και μάλιστα από τη νέα γενιά, να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί; Το πιθανότερο είναι πως θα αλλάξει αν και δεν έχει τον κατάλληλο ...πάγκο, όπως έχει παραδεχθεί σε συνομιλητές του ο ίδιος πρωθυπουργός. Να σημειώσουμε εδώ πως όταν γίνει ο ανασχηματισμός θα πρέπει η νέα σύνθεση της κυβερνήσεως να μην έχει ως βαρίδι τον εσωτερικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργών και συνεργατών του πρωθυπουργού.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Θ.Τ. 17:41 17/10/2016

  Εδω το σπίτι μας καίγεται, υπάρχει φόβος να πάει η φωτιά και στις μπουκάλες υγραερίου ( grexit )
  και αυτοί – αλλά και εσείς Κε Φελνίκο μας – θα περάσουμε λιγο καιρό
  με το προπό εκλογές θα γίνουν δεν θα γίνουν
  με το ξυστό υπουργος ο τάδε θα μελινει ή θα φύγει .
  ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕ !

  • freeman 14:07 18/10/2016

   Πέστα αγαπητέ Θ.Τ !!!!!
   ΤΕΛΙΚΑ ,ούτε οι όποιοι εναπομείναντες πραγματικοί Δημοσιογράφοι έχουν κατανοήσει την ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ ? ΟΤΙ βιώνουμε ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ ΜΕΤΑΊΧΜΙΟ Ιστορικών περιόδων ? ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ παίζονται ? Οτι έχει εκλείψει η μεταΧουντική (σε Ελληνικό επίπεδο) και μεταΠολεμική (σε Παγκόσμιο Επίπεδο) ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ? Οτι η Τράπουλα , μετά την Γιάλτα, ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ και ότι ΕΥΤΥΧΩΣ ή ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο Ελλαδικός χώρος μοιάζει με διαφιλονικούμενο μπαλαντέρ?
   Εδώ ο ψυχάκιας φασίστας γείτονας βλέποντας πως με την άφρονα πολιτική του χάνει πολλά από τα Ανατολικά- Μοσούλη και ότι οι Κούρδοι θα κάνουν Κράτος, τώρα αμέσως διεκδικεί Ελληνικά εδάφη ως αντάλλαγμα και θα το απαιτήσει από τις μεγάλες Δυνάμεις και όλο και κάτι θα πάρει . Πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και προπαντός μονοιασμένοι που δυστυχώς δεν είμαστε .
   Kαι επειδή θέλω να παραμείνω FREE-MAN . . .
   Και επειδή ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με τον στείρο ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ μεταχουντικό ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟ που μόνο σταλινοφαστικά & χιτλερικά κόμματα άνδρωσε . . . ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ τις βραχυ-μεσοπρόθεσμες ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ . . . ΩΣ ΤΗΝ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ , ΠΡΟΤΕΙΝΩ ως Πολιτικό Αιχμής Άσκησης Υπερκομματικής Εξωτερικής Πολιτικής (ένα Θεσμό που ΟΣΟ ποτέ έχει ανάγκη ο Ελληνισμός σήμερα) τον Αμερικανογεννημένο ΕλληνοΑμερικάνο Γιώργο Παπανδρέου , γιατί έχει τις καλύτερες για Ελληνα πολιτικό προσωπικές προσβάσεις-διασυνδέσεις και γνωρίζει πως λειτουργεί το Αμερικανικό Βαθύ Κράτος (ιδίως αν εκλεγεί η Κλίντον) , εκεί που παίρνονται οι στρατηγικές αποφάσεις και χαράσσονται τα εναλλακτικά σενάρια , που θα εξυπηρετούν φυσικά τα Αμερικανικά συμφέροντα , ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ Ο ΙΚΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ , ώστε να έχουμε τα max Εθνικά Οφέλη ή έστω τις min Eθνικές απώλειες (όπως έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και έφτασε στην Συνθήκη των Σεβρών 1920 φέρνοντας την ειρήνη ανάμεσα σε Οθωμανική Αυτοκρατορία και Συμμαχικές Δυνάμεις μετά τον Α΄ Παγκόσμιο ,με την Ελλάδα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών. Μετά φυσικά τον ανέτρεψαν και φτάσαμε στο 22) . Είμαστε σε μια Ιστορικά αρνητική στιγμή με καταβαραθρωμένη την Οικονομική-Αμυντική-Διπλωματική μας Ισχύ . ΟΙ ΧΑΟΤΙΚΟΙ ΚΟΥΡΑΔΟΜΑΓΚΙΤΙΚΟΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ενός ΤΑΧΑ //περήφανου// στα λόγια Κουγκάτου Απομονωτισμού ή μιας εκτός τόπου & χρόνου Πουτινολατρείας (την στιγμή που ο Τσάρος είναι πια ΑΓΚΑΛΙΑ με τον Σουλτάνο ), ΣΙΓΟΥΡΑ θα ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ με ΝΕΕΣ ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ .
   Κάποια στιγμή, τα Γεωπολιτικά μικρής Ισχύος Έθνη, διαλέγουν συμμαχίες , το κάναμε και στον Α΄ & στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο . ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ οι ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ ΣταλινοΦασίστες να έχουν κάνει ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ πως είναι προδοτικό ? Η απάντηση είναι το ρευστό που έχει πέσει από την Ρωσική πλευρά , καθώς μέχρι το 1990 το ΚΚΣΕ είχε ΚΟΨΕΙ ΜΙΣΘΟ στο ΚΚΕ , καθώς εδώ και καμιά 15 χρόνια , ο Θεομπαιχτικός κρυφο-ΝεοΟρθοδοξοΤσαρισμός και στην φασιστική (και όχι μόνο -Πυθία) Δεξιά .

 2. Βλέπετε κε Φελνίκο τι γινόταν και καταστράφηκε αυτός ο τόπος.;

  Οί προηγούμενοι έκαμναν τραπέζια στους δημοσιογράφους για να «λάβουν την γνώμη» τους. Ποια γνώμη τους κε Φελνίκο; Έχουν γνώμη οι Δημοσιογράφοι; Αυτοί όποιος τούς καλέσει αυτόν θά στηρίξουν, άστε πού θά έχουν, παραμύθια νά διηγούνται στά εγγόνια τους.
  Φανταστήκατε τι υλικό θά είχαμε νά γράφουμε τώρα αν ο κ. Τσίπρας αντέγραφε τον Αντρέα και μας (σας) έκαμνε τραπέζι για να πάρει την γνώμη σας ή είχαμε μιά περιστέρα σάν τήν Μιμή δίπλα του;
  .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.