ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Νέο επεισόδιο στην ελληνική τραγωδία ή ελάφρυνση χρέους;

Ένα νέο επεισόδιο της φαινομενικά ατελείωτης ελληνικής τραγωδίας αν δεν υπάρξει δραστική ελάφρυνση του χρέους, είναι πιθανό να ξεσπάσει σύντομα στην ΕΕ , σχολιάζει δημοσίευμα του Reuters Breaking Views που υπογράφει ο William Rhodes., σχολιάζει δημοσίευμα του Reuters Breaking Views που υπογράφει ο William Rhodes.
eurozone

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αν και η Ελλάδα εξασφάλισε κάποια ελάφρυνση χρέους στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, η απειλή του χρέους λειτουργεί ως εμπόδιο για την διεθνή επενδυτική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας.

Υπάρχει επίσης και μια κρίσιμη πολιτική διάσταση: "η ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη για να αποτραπεί σε διαφορετική περίπτωση, μια πιθανή πολιτική αναταραχή εντός της Ελλάδας και μια πιθανή αποχώρηση από την ευρωζώνη". Ακόμη, αναφέρει ότι και οι μεταναστευτικές ροές από την Μέση Ανατολή επιτείνουν τόσο τις ανησυχίες των πολιτών όσο και τα πολλαπλά οικονομικά δεινά.

"Κανείς επισκέπτης στην Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από την επικρατούσα αίσθηση της απελπισίας και της έλλειψης λαϊκής στήριξης για περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Σωστά ή λάθος –και δεν το ξέρουμε λόγω της σιωπής του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις- οι Έλληνες πιστεύουν ότι ο διεθνής οργανισμός δίνει σιωπηρά την στήριξή του στην πλήρη εφαρμογή των απαιτήσεων της ΕΕ".

Ο Rhodes υποστήριξε ακόμη ότι λίγοι από τους Έλληνες με τους οποίους μίλησε ξεχωρίζουν την ΕΕ από την ευρωζώνη. "Αισθάνονται ότι είναι θύματα κάποιων βορειοευρωπαϊκών χωρών, ενώ παράλληλα έχουν απογοητευθεί από τις ανίκανες ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας". Και καταλήγει:

"Η φαινομενικά ατελείωτη κρίση πρέπει να έλθει στο τέλος. Το ΔΝΤ πρέπει να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο, εκθέτοντας δημοσίως τις λεπτομερείς προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και τις ρεαλιστικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει η χώρα και οι πιστωτές της. Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι θα πρέπει να δεχθούν το φορτίο, ως το τίμημα για την διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.