ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο: Οι κανόνες του ταμείου δεν αλλάζουν εύκολα

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα για την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες αλλά θα το διατηρεί ως ελεγκτή στις αξιολογήσεις είπαν στο πρακτορείο Reuters δύο ανώτατες πηγές.
dnt

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο εδώ και ένα χρόνο το Ταμείο επιμένει στους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κάθε νέο πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί χωρίς μεγάλη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο: Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν αλλάζουν εύκολα

Handelsblatt: Διαμάχη Σόιμπλε - Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

Αλλά πλέον το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις για να δεχθεί ένα νέο ρόλο που θα του επιτρέψει να διαδραματίζει ένα λιγότερο επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα. «Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά ο ρόλος αυτός δεν προβλέπει αυστηρά ότι κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να προχωρά σε ελέγχους συμβατότητας με το πρόγραμμα ή "υγείας" της οικονομίας» εξηγεί η μια πηγή που επικαλείται το Reuters.

«Με αυτόν τον τρόπο αφενός η Λαγκάρντ θα μπορέσει να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει "δεν παραβιάζω τους κανόνες" και αφετέρου ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει εκλογές το φθινόπωρο του 2017, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι "βλέπετε, διατήρησα το ΔΝΤ στο παιχνίδι"» συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Το δημοσίευμα του Reuters

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα αν και η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, εκτιμάται ότι θα έχει επιπλέον εξουσίες από αυτές ενός απλού συμβούλου και για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη συγκεκριμένων προτάσεων και εγγράφων προς διαπραγμάτευση σε συνεννόηση με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά.

«Δεν θα βάλει λεφτά στο πρόγραμμα αλλά δεν θα είναι και απλά τεχνικός σύμβουλος. Θα αναλάβει πιθανότατα έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα» προσθέτει η δεύτερη πηγή που επικαλείται το Reuters.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ απλά δεν μπορεί να συμμετέχει επίσημα στο πρόγραμμα. Θα παραμείνει μέρος της Τρόικας και θα είναι παρών σε όλες τις συζητήσεις» προσθέτει η συγκεκριμένη πηγή.

Το Reuters υποστηρίζει ότι ο νέος ρόλος του ΔΝΤ αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων που είχαν Έλληνες αξιωματούχοι με εκπροσώπους του ταμείου κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον προσθέτοντας ότι «παρά την αλλαγή του ρόλου του ΔΝΤ, οι Έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει η παρουσία ενός οργανισμού που στηρίζει το αίτημά τους για αναδιάρθρωση του χρέους».

Οι ίδιες πηγές, γράφει το Reuters, προσθέτουν ότι αν και επίσημα το ΔΝΤ περιμένει ανάπτυξη 0,1 για την ελληνική οικονομία το 2016, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ύφεση. Συμπλήρωναν, δε, ότι μια συμφωνία για το χρέος αν και είναι ακόμα πιθανή, το «παράθυρο της ευκαιρίας» έχει μικρύνει κατά πολύ και εξαρτάται από την γρήγορη ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης. Αν η αξιολόγηση συνεχιστεί τότε οι συζητήσεις θα αναβληθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές, πρόσθεταν.

Οι ίδιες πηγές, υποστηρίζαν, τέλος, ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς χρέους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, δεν είναι πιθανό να συμβεί το νωρίτερο πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017.

Πηγή: protothema.gr

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ‘’ΠΕΤΑΓΕ’’ ΕΤΣΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΡΓΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΜΥΡΙΕΣ ΟΣΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ?

  Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ‘’ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ’’ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

  Πολλοί Έλληνες θα απορούν γιατί οι δανειστές μας, δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ‘’ερμαφρόδιτη’’ πολιτικά συγκυβέρνηση των υποκριτών, των ψευτών, των συκοφαντών και των νονών της δημοσιουπαλληλικής διαπλοκής, όταν ενημερώνονται κάθε στιγμή για κάθε ενέργεια διαχείρισης δημοσίου χρήματος και κάθε απόπειρα συγκάλυψης κάθε ατασθαλίας της παρούσης συγκυβέρνησης ή, κάθε άλλης ιδεολογικά συγγενούς της Καραμανλικής ΚΛΙΚΑΣ!
  *Όταν συμβαίνουν όλα αυτά, όταν δηλαδή συγκαλύπτεις τη διαπλοκή και τα λαμόγια,
  *όταν οι ξένοι αρμόδιοι μπορούν να ΜΑΘΟΥΝ ποιοι είναι οι προηγούμενοι κλέφτες και πόσα λεφτά έχουν στις τράπεζές τους,
  *όταν δεν πάρεις και δεν έχεις εφαρμόσει ΚΑΝΕΝΑ μέτρο και νόμο κατά της δημοσιοϋπαλληλικής ΜΑΦΙΑΣ και αντίθετα !!!
  *ΌΤΑΝ κατήργησες το νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου για τους επίορκους υπαλλήλους και τα ΑΜΕΣΑ μέτρα που ελάμβανε η διοίκηση για την κάθαρση και τιμωρία, τότε ΠΩΣ(?) είναι δυνατόν να σε εμπιστευθούν και να μας βοηθήσουν.
  *Όταν επανέφερες σαν ‘’άσπιλους’’ και ‘’αμόλυντους’’ στις δημόσιες υπηρεσίες και στα νοσοκομεία όλους τους επίορκους ‘’ΦΑΚΕΛΑΚΗΔΕΣ’’, μόνο και μόνο επειδή σε ψήφισαν, τότε να είσαι σίγουρος, ότι ΟΛΗ η Ευρώπη και λαοί της θα μας βλέπουν σαν σιχαμένα σκουλήκια που τρώμε από τις σάρκες τους.
  *Λογικά θα έπρεπε στο λεξικό να σβήσουμε τις λέξεις ‘’ψευτιά’’ και ‘’απάτη’’ και να βάλουμε τη λέξη ..Αλέξης, Πάνος… σαν ελάχιστο δείγμα υπόμνησης προς τις γενιές που έρχονται ‘’ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΕΣ’’ λες και είσαι τούρκος..Σουλτάνος
  *Όταν ο ΜΟΝΟΣ πολιτικός που τιμωρήθηκε ήταν ο Άκης, ενώ …χιλιάδες μας ‘’βγάζουν την γλώσσα’’ αφού το σύστημα και η δικαιοσύνη ήταν μέσα στο άθλιο παιχνίδι της ‘’ΕΘΝΙΚΗΣ’’ διαφθοράς και ιδιοτέλειας, τι περιμένεις να κάνουν οι απλοί και έντιμοι αδύναμοι Έλληνες?
  Όταν ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ στην παραπομπή του ΕΝΤΙΜΟΥ υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, επειδή επέβαλε πρόστιμο στους λαθρέμπορους –νταβατζήδες πετρελαίου, οι νομικοί σύμβουλοι των οποίων, ανήκουν στην ‘’αριστερά’’ και τον ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΣ ασύστολα με λίστες από ληστείες του εξωτερικού,
  που έκαναν Γάλλοι, που γνώριζαν έλληνες γαλλόφωνες πολιτικούς και ζήτησαν άσυλο, από Ισπανούς που γνώριζαν τους Έλληνες ’’αριστερούς’’ , αδίστακτους και αιμοβόρους τότε είσαι και εσύ μέρος ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ και της ΑΝΕΝΤΙΜΗΣ τιμωρίας του ΠΙΟ ΕΝΤΙΜΟΥ Υπουργού Οικονομικών.
  *Όταν ‘’υπακούς’’ στους εντολείς σου και επιλέγεις Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πιο αποτυχημένο και πολιτικά και ηθικά επιβαρυμένο ‘’χουντοσυγγενή σου’’ Πάκη , όταν συνεργάζεσαι με τον ακροδεξιό πανηλίθιο ψεύτη και συκοφάντη μπουρδολόγο καΜένο εντελώς φοροφυγά πατριδοκάπηλο, τι νομίζεις ότι οι Έλληνες θα δώσουν ως αντάλλαγμα των εγκληματικά πολιτικών συμβιβασμών σου ?
  *Όταν βλέπουν και ακούν οι Ευρωπαίοι και όλος ο κόσμος, όπου έχετε πάει, τις κοτσάνες, τις μπαρούφες και την αμέτρητη αγραμματοσύνη και αναισθησία , είναι σίγουρο ότι ‘’Ηλίθιο’’ θα σε ανεβάζουν, ολοκληρωτικά …καΜένο και μπουρδολόγο θα σε κατεβάζουνε.
  *Όταν βλέπουν οι Ευρωπαίοι την αχαριστία την εμπάθεια και την ιδιοτέλεια που έχετε επιδείξει όλοι απέναντι στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και δεν πτωχεύσαμε ,την αθλιότητα και την εγκληματική σας φύση και συμπεριφορά επί πλέον, να επιρρίψετε όλα σας τα εγκλήματα στον έντιμο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, πιστεύετε ότι δεν θα σας κοιτούν ‘’σαν αναγκαίο σκατό’’ στην αυλή τους?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.