ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάχυτη δυσπιστία

Σε επενδυτική καραντίνα παραμένει η Ελλάδα

Μετοχές και ομόλογα παραμένουν σε απογοητευτικά επίπεδα – Διάχυτη δυσπιστία...

Στα ύψη παραμένουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενώ οι τιμές των μετοχών των τραπεζών παραμένουν καθηλωμένες σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών αντανακλώντας την έντονη αβεβαιότητα και την δυσπιστία των επενδυτών για την πορεία της χώρας.  Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ενισχυθεί αντικατοπτρίζοντας τον διάχυτο προβληματισμό.

Έτσι ένα και πλέον χρόνο μετά την υπογραφή του νέου, του 3ου, μνημονίου αλλά και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η χώρα ουσιαστικά παραμένει σε επενδυτική καραντίνα.  Η πολιτική αβεβαιότητα και η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις αποτελούν τις βασικές αιτίες της δυσπιστίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε μερικώς το περασμένο καλοκαίρι ενώ ακόμα αναμένεται η εκταμίευση μέρους της συνδεόμενης δόσης καθώς υπολείπονται κάποια προαπαιτούμενα. Η πρώτη αξιολόγηση σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2015, ενώ η δεύτερη αξιολόγηση (που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες) έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Αν είχαν συμβεί αυτά τότε η Ελλάδα θα είχε ήδη συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πιθανότατα στην αγορά ομολόγων με μετοχών θα γινόταν πάρτι. Ωστόσο αυτό όχι μόνο δεν συνέβη αλλά αντίθετα οι μεγάλες καθυστερήσεις αποδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη.

Πέραν των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος οι ξένοι επενδυτές ανησυχούν για την γενικότερη πολιτική κατάσταση και το ενδεχόμενο η χώρα να διολισθήσει σε πρόωρες εκλογές κάτι που έχει συμβεί πέντε φορές στο διάστημα 2009 – 2015.  Η εικόνα των τραπεζικών μετοχών είναι αποκαρδιωτική. Σε 12μηνη βάση οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς καταγράφουν απώλειες άνω του 97% ενώ μεγάλες απώλειες της τάξης του 86% καταγράφει και η μετοχή της Attica Bank. Στο -72% διαμορφώνονται οι απώλειες για την μετοχή της Eurobank και στο -69% για την Alpha Bank. Σημαντικές είναι οι απώλειες και για όσους συμμετείχαν στις τελευταίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες τον χειμώνα του 2015 στο πλαίσιο της τελευταίες ανακεφαλαιοποίησης. Ηη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχωρεί κατά 51,3% από την τότε ιστορική χαμηλή τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου, της Eurobank κατά -44,7%, της Εθνικής κατά -32,7% και της Alpha Bank κατά 17,5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες ωστόσο καταγράφει η Attica Bank η οποία υποχωρεί κατά 80% σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

Σύμφωνα με αναλυτές το σημείο κλειδί για να αλλάξει ουσιαστικά η εικόνα είναι να ολοκληρωθεί έγκαιρα, εντός του έτους ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2017, η δεύτερη αξιολόγηση και παράλληλα να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.