MEDIA

Κρίνονται όλα

Σήμερα ο δεύτερος γύρος στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Η δεύτερη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που γίνεται σήμερα, θα κρίνει οριστικά το πρώτο στάδιο των νομικών ζητημάτων που έχουν τεθεί για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Οι 30 ανώτατοι δικαστές θα προχωρήσουν στην ουσία της υπόθεσης, προκειμένου να κριθεί το Συνταγματικό και νομικό σκέλος των αιτήσεων ακυρώσεων αλλά και η τύχη των αδειών.
Kατά την 5ωρη πρώτη διάσκεψη της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ηλεκτρισμένο κλίμα και αντιπαράθεση και ειδικά με τον εισηγητή της υπόθεσης Γεώργιο Παπαγεωργίου και ορισμένους συμβούλους. Η προχθεσινή συνάντηση ανακυκλώθηκε στο προκαταρκτικό στάδιο του παραδεκτού και του εννόμου συμφέροντος των τηλεοπτικών σταθμών (νέων και παλαιών). Φήμες θέλουν τον εισηγητή να υποστηρίζει ότι οι αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να απορριφθούν ως απαράδεκτες κατά το πρώτο στάδιο κι έτσι να μην προχωρήσουν οι συνάδελφοί του στην ουσία της υπόθεσης.
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέπτυξαν τις απόψεις τους επί των δυο επίμαχων νομικών ζητημάτων.
Κατά την έναρξη της διάσκεψης της Παρασκευής ορισμένοι ακόμη σύμβουλοι θα αναπτύξουν τις απόψεις τους για τα δύο αυτά νομικά ζητήματα και στην συνέχεια θα κληθούν να ψηφίσουν.
Εφόσον η πλειονότητα συμφωνήσει με τον εισηγητή, τότε η υπόθεση θα κλείσει και πλέον, η τύχη της θα κριθεί στις 13 Ιανουαρίου, οπότε θα εκδικαστούν οι αιτήσεις ακύρωσης της προκήρυξης του διαγωνισμού που έχουν υποβάλλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ εκκρεμούν και άλλες δίκες (ασφαλιστικά μέτρα κλπ) στο ΣτΕ.
Πάντως, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει εάν θα υπάρξει και άλλη, τρίτη, διάσκεψη. Όπως έλεγαν σύμβουλοι Επικρατείας, σε περίπτωση που ξεπεραστεί το πρώτο στάδιο της όλης διαδικασίας, ίσως να υπάρξει και τρίτη διάσκεψη, λόγω του σοβαρού συνταγματικού ζητήματος της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών κατά παράκαμψη του ΕΣΡ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τινάζει στον «αέρα» την τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

  Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

  Με μαεστρικό τρόπο επιχείρησε η κυβέρνηση να κρύψει την απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που προσδιορίζει επακριβώς τα συνταγματικά όρια σχετικά με τη διανομή των τηλεοπτικών αδειών.
  Πρόκειται για την απόφαση 1901/2014 που αφορούσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ από τη ΝΕΡΙΤ και η οποία ορίζει με σαφήνεια (παρ.16) ότι: «Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης’».

  Ολόκληρη η παρ. 16 της απόφασης 1901/2014 της ολομέλειας του ΣτΕ:
  ===================================================
  «Ειδικά ως προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ο συνταγματικός νομοθέτης, έχοντας υπόψη τη μεγάλη εμβέλεια, την χρονική αμεσότητα και την ιδιαίτερη δύναμη επιρροής που διαθέτουν, με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος όρισε ότι η λειτουργία τους υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τόσο τη χορήγηση αδείας λειτουργίας, όσο και τη μέριμνα ώστε κατά τη λειτουργία τους να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι σκοποί δημοσίου ενδιαφέροντος. Οι σκοποί αυτοί είναι: η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών, ειδήσεων, προϊόντων λόγου και τέχνης, η ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων σε αντιστοιχία με την κοινωνική αποστολή των εν λόγω μέσων και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης’».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.