ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια θέματα θα κυριαρχήσουν

Σύνοδος Κορυφής με «καυτή» ατζέντα

Δεδομένου ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 98% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, αναμένεται να επικεντρωθούν στη λεγόμενη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αφορά κυρίως τις αφίξεις οικονομικών μεταναστών από την Αφρική στην Ιταλία.

Ωστόσο, οι «28» αναμένεται να εξετάσουν την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνία, ζητώντας την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, αλλά και την αποστολή περισσότερου προσωπικού από τα κράτη μέλη στην Ελλάδα.

Οι «28» αναμένεται επίσης να συζητήσουν και το ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο των συνομιλιών σε ό,τι αφορά τον Οδικό Χάρτη της Μπρατισλάβα, σε συνέχεια της Συνόδου των «27» τον Σεπτέμβριο στη σλοβακική πρωτεύουσα.

Στο δείπνο εργασίας των «28» το οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 20.00 ώρα Ελλάδας, θα διεξαχθεί μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της Ρωσίας στη Συρία. Ωστόσο, δεν αναμένονται αποφάσεις για επέκταση των κυρώσεων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέσα Μέι, στην πρώτη συμμετοχή της σε Σύνοδο Κορυφής, κατά τη διάρκεια του δείπνου θα ενημερώσει τους ομολόγους της για τις προθέσεις της ενόψει και της ενεργοποίησης του άρθρου 50, τον Μάρτιο. Ωστόσο, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί διεξοδική ανταλλαγή απόψεων, καθώς στόχος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είναι οι συζητήσεις για το Brexit να έχουν τη μορφή 27 έναντι ενός, δηλαδή να μιλούν οι 27 με μία φωνή.

Στο δείπνο αναμένεται να ενημερώσει ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε για την κατάσταση στην Ολλανδία σε ό,τι αφορά την απόρριψη της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ουκρανίας. Τέλος, ο Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει ιδέες για νέες μεθόδους εργασίας στο πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής, μεταξύ των οποίων είναι και η έναρξη των συνεδριάσεων νωρίτερα.

Αύριο, η πρωινή συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 11.00 ώρα Ελλάδας με τη συζήτηση για την πολιτική εμπορίου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, η οποία βρίσκεται στον αέρα μετά την απόρριψή της από το κοινοβούλιο του γαλλόφωνο Βελγίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.